Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý večer byli sme na návštěvě u rodiny nevěděli sme že má malá vsi ségry dcerka.
Máme ročního syna a našla sem mu živou veš a teď nevím co dělat mám chlapečka má delší vlásky co radit prosím bojím s eabx neměl vsi
@Sanem23 píše:
Dobrý večer byli sme na návštěvě u rodiny nevěděli sme že má malá vsi ségry dcerka.
Máme ročního syna a našla sem mu živou veš a teď nevím co dělat mám chlapečka má delší vlásky co radit prosím bojím s eabx neměl vsi
Ostříhat a umýt vlasy šamponem n. to určeným. Povléknout peřiny a vše vyprat aspoň na 60.
Našla jsi ves a bojíš se, aby je neměl? Vždyť už je má… kup sampon na to určený a dle pokynů ho použij. Pak kup vsivacek a vycesavej. Stříhat není potřeba, ale je to jednodušší. Já jsem kluky vzala na centimetr a byla to pohoda. Narozdil od dcery s vlasama po ramena. Měla jsem ji smiknout taky, měla asi rok a půl, bylo by ji to jedno.
Pak všechny peřiny, deky, polstare, plyšáky, obleceni…vyprat spson na 60 a co nejde dát na 3 dny do pytle nebo zmrznout.
@Sanem23 Kup v lékárně pripravek proti vším a použij podle návodu. Strihat netřeba, to se dělalo před 100lety.
Kup v lékárně šampón proti vším. Není třeba stříhat. Pak vše vyprat, deky, polštáře, ručníky..
Jééé ja myslela že to je „na vsi“ podle názvu
na vsi v tomto temném, ponurém a kouřem smradlavém období pomáhá snad jen alkohol
![]()
na vši u našich dětí docela dobře fungoval šampón pro psy ![]()
v kombinaci s žehličkou na vlasy
kupodivu na jedno nelezly vůbec, z druhého ty vši odpadávaly v celých skupinách ![]()
Šampon proti vším z lékárny, ostříhat nebo to chce česat tím hřebínkem na vši, případně vyžehlit vlasy, ale u malého kluka bych asi volila spíš nůžky, než se s tím dělat a riskovat, že nějaká přežije, vydezinfikovat všechny čepice, oblečení, povlečení atd s čím přišel do styku.
Nejlepší je Elimax nebo Paranit šampón varianta bez spreje, neobsahují mastnou složku, použít podle návodu. Preventivně Paranit sprej s Tea Tree oil.
Všechno vyprat, prohnat susičkou. Nejlíp v samoobslužné veřejné prádelně. A mít doma antibakteriální vysavač na čalounění s UV lampou.
Svým dětem kontroluji vlasy každý den a preventivně nenápadně každému dítěti, které překročí práh našeho bytu, jestli nemá v hlavě hnidy. Za ušima to jde vidět, i když jsou vlasy v culíku. Pokud to někdo přitáhne domů, je to horší než mor.
Toto je nejlepší všiváček, stahuje i hnidy. Hnidy je potřeba každý den vybírat do poslední, jinak za čas bude nové kolo.
Běžně dostupné všiváčky k těm šampionům nejsou tak husté a hnidu nestáhnou.
Hedrin spray je na to super. Holky i já dlouhé vlasy a zabralo to rychle.
Ročnímu dítěti bych šampon na psy nedala ani náhodou. Dvě nejmenší dcerky s atopickým ekzémem mají reakci i na normální šampony pro děti bez insekcidů.
Proto jsem na to tak opatrná, holky mají vlasy skoro pořád spletené, připomínám k nikomu nedávat hlavy a pořád to kontroluji. Chápu, že je to civilizační problém, ale myslím si, že hodně rodičů na to kašle a tím, že se nesmí prohlížet hlavy v kolektivních zařízeních, rodiče na to přijdou pozdě a často to nevyberou pořádně. Protože ví, že dítěti se nikdo v hlavě probírat nesmí. Kdyby se mohlo a hrozila by ostuda, tak by si na to dávali sakra pozor, aby se to neopakovalo.
U dcery ve školce bylo na podzim ve třídě masivní zavšivení, nejde o žádnou sociálně vyloučenou skupinu.
Kluka bych hned vzala strojkem. Však mu to za chvilku doroste. Usetris za lékárnu - nekrestansky peníze a akorát byznys.
Samozřejmostí je doma vše vyprat a vydezinfikovat. Hlavně bundy, čepice. Vše, co je u sebe na vesaku.
A je dost mozne, ze uz to mate ve vlasech i vy. Šíří se to rychleji než světlo.
Já bojovala kdysi u dcery v první třídě. Co jsme utratili za přípravky z lékárny. Nakonec jsme se jich zbavili smícháním oleje, Alpy, nechat pod cepickou působit, vycesat, vyzehlit a za 10 dni cca zopakovat. Nejdes na netu. Pevný nervy.
@Borrealis píše:
Jééé ja myslela že to je „na vsi“ podle názvuna vsi v tomto temném, ponurém a kouřem smradlavém období pomáhá snad jen alkohol
na vši u našich dětí docela dobře fungoval šampón pro psy
kupodivu na jedno nelezly vůbec, z druhého ty vši odpadávaly v celých skupinách
v kombinaci s žehličkou na vlasy
Mám stejnou zkušenost. Jedna dcerka měla v hlavě úplnou kolonii a ta druhá nic, maximálně ojedinělou vešku bez hnid. A tak to bylo při každém výskytu. Zajímalo by mě, čím to je.
Co pomáhá na vsi, to nevím 🤷🏻♀️ Určitě by neškodila interpunkce. Ale na vši je parádní Tea Tree olej 😊
Dnes sem mu našla jednu veš asi dospělou byla velká a 4 hnidy pořád mu tam koukám prohlížím žádné nevidím mám i přesto koupit šampon a porppade jakej. Když mu je rok?