Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Holky, včera jsem poprvé koupila lilek a vůbec nevím, co s ním, jak ho připravit, nějak zapéct v troubě a s čím, nebo máte nějaké Vaše oblíbené recepty?
Díky, A.
Zrovna převčírem jsem si plátky osmahla na pánvičce (sůl,pepř,bazalka) a na závěr posypala parmazánem. griolovanej je sice zdravější,ale takhle taky dobrý.
A jednou jsem ho zapékala s nivou a rajčaty.
Asi je tisíc možností - já jsem bohužel jen kuchař amatér ![]()
co je důležitý,když ho nakrájíš,tak se musí posolit a nechat aspon 10min odležet a pak otřít ubrouskem.vyjde z něho hořkost.
my milujeme lilek… hlavně jako tzv. moussaka, řecké jídlo ![]()
recept třeba zde, já tam nedávám brambory:
http://recepty.vareni.cz/recka-musaka/
důležité je nasolit a nechat tzv. vyplakat - na lilku budou slzičky vody a soli, otřu to ubrouskem a pak dávám do pekáčku ![]()
dobrou chuť ![]()
ahojky my lilek milujeme grilovaný nakrájený na plátky - naložený v olivovém oleji a koření na gril zeleninu…
jinak dělám zapékanou zeleninu v troubě a když mám lilek tak ho tam strčím… nakrájet na plátky podélné nebo kolečka - to je jedno - osolit a nechat vpotit - aby nebyl hořký a pak s paprikou a rajčátky, nebo i cuketou zapéct v troubě s mozzarelou a olivovým olejem - posypané kořením na grilovanou zeleninu od Vitany, můžeš tam dát i slaninu - no fantazii se meze nekladou
dál se může dělat plněný masovou směsí lilek rozkrojíš na poloviny nebo na 1/4 - lodičky, vydlabeš ty vnitřky - mleté maso nejlépe asi hovězí + vepřové, osolit okořenit, můžeš dát 1-2 vejce a nadrobno nasekané nebo nastrouhané to vydlabané z těch lilků, no strčíš to do trouby, pečeš až je maso hotové - nebo můžeš to maso udělat předtím na pánvi( aby to bylo dříve hotové - ale to bych tam pak asi nedala ty vejce) a nahoru posypat strouhaným sýrem
zkus to neboj se toho, neboj se zapojit fantazii - určitě to bude dobré
a kdyby ses moc bála, inspirace zde http://www.recepty.cz/hledej.asp
nejlepší je na grilu, jen osolit, nechat zpotit, osušit a na gril (nebo na pánev) ![]()
Děkuji za tipy! Budu muset do obchodu pro mozarellu, uff, se mi ale nechce do toho hicu, ale mám na to chuť, tak idu… ![]()
Nakrájet na kolečka, nasolit, nechat vypotit (v cedníku), propláchnout osušit.
Na olivovém oleji (na větším množství dobrého olivového oleje) orestovat (možno společně s kousky paprik nebo cuketkama na kolečka), na závěr přidat česnek a lehce osolit.
Podávat jako teplý salát s bagetou, nabírá se kousky pečiva přímo z pánvičky a je to mňamka.
Musaka je taky super, my dáváme hodně bobkového listu.
Nevypocuju, rychlený ze skleníku není třeba. Buď na gril, ale hlavně přidávám do všech zeleninových mišmašů.
ahojky, my zkoušeli lilek jednou, na doporučení, že prý je moc dobrý:-) tak jsme koupili a osmahli na pánvi, ale ta chuť mě teda zarazila, bylo to jak rozbřidlá houba.......má to tak chutnat nebo jsme to udělali špatně......? jak vlastně chutná lilek?
Díky za radu
Joo, lilek milujeme. Děláme ho nejčastěji na prudko se zeleninou - cuketa, mrkev, cibule, česnek atd. a kořením - skvělé. Mám i pár indických receptů - taky dobrota.
A jako grilovaný mám dva skvěle chutnající:
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
a nebo: Lilek rozkrojíš podélně na poloviny, posolíš a necháš vyplakat (u nového a čerstvého se to dělat nemusí). Pak udělaš v dužině několik podélných zářezů, oloupané česnekové stroužky nakrájíš na silnější plátky a zastrkáš je do zářezů. Nakonec půlky lilku potřeš olivovým olejem z obou stran a dáš péct do trouby. Lze i grilovat. Během pečení sem tam potíráš olejem.
Je to lahůdka ![]()
A na www.labuznik.com je receptů na lilek mooooc
, stačí do vyhledávání zadat lilek a uvidíš, kolik tam toho je ![]()
ja ho pouzivam do sve verze ratatouille - neco jako leco - nejdriv osmahnu cibuli, pak pridam papriky, cuketu a nakonec rajcata, vsechno spolu podusit a ve finale ochutit cesnekem a ruznymi bylinkami, bazalka, oregano, rozmaryn, jak do ma rad
je to vyborne jen tak s chlebem, nebo jako priloha k masu, nebo i jako omacka na testoviny
taky nepotim, je to prilis zdlouhavy proces a podle me zkusenosti to neni potreba
Anonymni: nesmí se dělat dlouho, jinak rozbředává. Anebo na kostičky na zahuštění zeleninových jídel. Ale já přidávám i s cuketou až ke konci, aby ještě držel pohromadě. Super je i potřenej olejem ogrilovanej zprudka a polítej česnekovým jogurtem.
Anonymni píše:
ahojky, my zkoušeli lilek jednou, na doporučení, že prý je moc dobrý:-) tak jsme koupili a osmahli na pánvi, ale ta chuť mě teda zarazila, bylo to jak rozbřidlá houba.......má to tak chutnat nebo jsme to udělali špatně......? jak vlastně chutná lilek?
Díky za radu
Chuť je skutečně lehce houbová, strukturu ovlivní právě množství vody uvnitř. Odvodněný se tak nerozpadá a lépe se smaží nebo griluje (neloupaný), „nepocený“ je výborné plnivo v zeleninových a masových směsích (raději oloupat, slupka se nerozvaří).
TehotnaTerezka píše:
ja ho pouzivam do sve verze ratatouille - neco jako leco - nejdriv osmahnu cibuli, pak pridam papriky, cuketu a nakonec rajcata, vsechno spolu podusit a ve finale ochutit cesnekem a ruznymi bylinkami, bazalka, oregano, rozmaryn, jak do ma rad
je to vyborne jen tak s chlebem, nebo jako priloha k masu, nebo i jako omacka na testoviny
taky nepotim, je to prilis zdlouhavy proces a podle me zkusenosti to neni potreba
Dělám podobné Ratatouille - jen ještě pak přidám plechovku krájených rajčat a je z toho taková červená zeleninová omáčka. Máme to rádi třeba ke grilovaným rybám apod. Do takových směsí používám spíš červenou cibuli - není tak ostrá, takže jí nechávám i ve větších kouscích na efekt.
Necetla jsem recepty od ostatnich podrobne, ale ja delam tenhle a je to lahudka: http://www.mimibazar.cz/recept.php?…