Těsto na borůvkový koláč

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
225
23.7.09 10:15

Těsto na borůvkový koláč

Ahoj maminky, právě jsem si přinesla litr borůvek a potřebovala bych od vás nějaké - opravdu osvědčené, výborné, vláčné, chutné i po 2 dnech, prostě nej - těsto na koláč. Mám pocit, že když jsem jsem si vždycky nějaké našla, tak bylo nakonec strašně vysoké a nedobré. Tak prosím prosím, dejte typy :). Jo, a ještě jsem si vzpomněla, že kdysi dávno jsem dělala nějaké těsto, které sice bylo s kvasnicemi, ale nemuselo kynout, rovnou se zpracovalo a rukama jsem ho roztírala s olejem na plech. Neznáte ho náhodou některá? Moc všem děkuju a hezký den :P .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9867
23.7.09 10:54

Mám recept na třenou ovocnou buchtu s drobenkou. Aktuálně jsme ji měli se reberborou, ale je skvělá i s borůvkama, jahodama, jabkama… Je taková mokřejší, rochu rozpadavá, ale moc dobrá. Jen nevím, zda je to to, co chceš?

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
225
23.7.09 10:57

Lesi, sem s ním, dokud šmudla spí :P . Díky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
VERONIKA
23.7.09 10:58

Těsto:
3 celé vejce špetka soli
1 1/2 sklenice cukru
ušlehat

pak přidáme:
1/2 sklenice oleje
1/4 l vlažného mléka
3 sklenice polohrubé mouky
1 prášek do pečiva

Těsto naleješ na vymazaný a vysypaný plech.
Posypeš borůvkama, jahodama, meruňkama, rybízem ..... nebo zavařeninou a posypeš posýpkou.

Posýpka:
1/2 talířku hladké mouky (já to dělám od oka, protože máme rádi hodně posýpky)
2 lžíce mletého cukru
12 dkg másla (oleje) - máslo je lepší a líp se „připeče“ a tolik nedrobí

Pečeme zvolna na 150´C asi 20 min.

Je výborná a u nás moc dlouho nevydrží!
Snad vám bude chutnat
Udělala jsi mi takové chutě, že odpolko jedu pro borůvky a dám se do pečení :lol: :lol: :lol:

• Citovat
  • Upravit
9867
23.7.09 11:04

300 g polohrubé mouky
1 prdopeč
140 g cukru krupice
1 hera (máslo)
250 ml mléka
2 vejce špetka soli

Z hery (másla) si oddělím cca čtvrtinu na drobenku, zbytek utřu, dám na vymazaný a vysypaný plech, posypu ovoccem, z odděleného tuku, hrubé mouky, cukru a vanikového cukru udělám drobenku, posypu a upeču cca na 170°C.

Co je teď máslo levné peču z něho, jinak jsem pekla z hery, když dělám jablečnou, nedám vanilkový cukr do drobenky, ale skořici na jablíčka.

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
921
23.7.09 13:47

jedla jsem výborný borůvkový koláč, který měl jako těsto linecké těsto (ano, to, jak se z něj dělá vánoční cukroví) a pak na něj akorát vrstvu borůvek a drobenku. A byl fakt moc dobrý! A manža se také oblizoval až za ušima :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
225
23.7.09 14:01

Holky, tak díky za recepty. koláč už voní na stole :lol: .

Veronika , krásný název - posýpka :lol: . Znám to jen jako drobenku.. fakt pěkné.

Lesina , prdopeč taky neznám, leč dovtípila jsem se. U nás tomu s holkama říkáme vědecky PÉ DÉ PÉ :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
23.7.09 14:06
tykadlo píše:
Holky, tak díky za recepty. koláč už voní na stole :lol: .

Veronika , krásný název - posýpka :lol: . Znám to jen jako drobenku.. fakt pěkné.

Lesina , prdopeč taky neznám, leč dovtípila jsem se. U nás tomu s holkama říkáme vědecky PÉ DÉ PÉ :lol:

Který jsi nakonec pekla?

A prdopeč a prdoper mi ani nedochází, že to může někdo neznat, u nás je to tak ustálené… Kup deset vanilkáčů a deset prdopečů a pět prdoperů…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
225
23.7.09 14:33

Hele Lesi, schválně jsem nenapsala který jsem dělala, aby vám to jedné nebylo líto :lol: :lol: :lol: . Každopádně na víkend budu péct ten druhý!

Když už jsme u těch synonym - ač z jiného soudku: kamarádka používá místo zdlouhavého „vlhčené ubrousky“, tak „vlhčáky“. Pravda, ze začátku mi to přišlo lehce vulgární, ale už si v našem rodinném slovníku našly své místo 8O .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
VERONIKA
23.7.09 20:33
tykadlo píše:

To víš, my Moraváci máme spoustu jiných názvů a co teprve Brňáci :lol: :lol: :lol:

tykadlo píše:
Když už jsme u těch synonym - ač z jiného soudku: kamarádka používá místo zdlouhavého „vlhčené ubrousky“, tak „vlhčáky“. Pravda, ze začátku mi to přišlo lehce vulgární, ale už si v našem rodinném slovníku našly své místo 8O .

Já zase říkám „prdelkovky“ a když jdem byla teď v DMku tak jsem se chtěla paní prodavačky zeptat kde mají ty co potřebuji a nemohla jsem si vzpomenout jak se „prdelkovkám“ říká normálně :roll: :roll: :roll:

• Citovat
  • Upravit
Hanka1
25.7.09 07:00

Necetla jsem prede mnou, ale mnou oblibeny je rychly a dobry s jakymkoliv ovocem a pokud se Vam nechce tahat nebo spinit vaha, tak dva 250ml hrnky a je to:

2 hrnky polohrube mouky
1 hrnek mleka
2 vejce
pul hrnku oleje
pul az trictvrte hrnku piskoveho cukru (muzu byt i cely hrnek)
1 prasek do peciva

umichat, nalit na plech na pecici papir, posypat ovocem, na ovoce posypat drobenku a dat pect cca 20 minut az pulhodinku na cca 160 stupnu - proste podle vasi trouby. Zatim chutnal vsem, je vlacny a dobry i dalsi den. To tedy u nas malokdy vydrzi…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí

Poradna o homeopatii