Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Zkoušel jste někdo zmrazit mátu? Letos se mi konečně povedla, mám jí plný květináč, ale už jí nestihnu upotřebit. Nebude moc „rozblemclá“ kdybych jí chtěla třeba na silvestra do Mojita?
Případně nemáte nějaké recepty, co s ní? Mám jí ráda, ale kromě čaje a Mojita jí vlastně vůbec nepoužívám.
Ahoj, zmrazena trochu rozblemcla je, chuť si zachová. Ja ji radeji susim, v mojitu pookreje a na caj je výborná.
Nasusit na vytecny a velmi zdravy caj:Zklidňuje trávicí trakt, jako inhalace je vhodná na zánětlivé onemocnění horních cest dýchacích, působí protikřečovitě, proti nadýmání, na játra, slinivku i žlučník. Obsahuje mentol, který zklidnuje a znecitlivuje, takže je vhodná i proti bolestem hlavy, na nespavost a nechutenství.
Mamka ji obcas rozmixovala a smichala s trochou vody a dala do tvoritka na led. Pak vzdy jen hodila do vody s citronem a nebo zalila horkou vodou jako caj.
Zkus sirup: spoustu maty do chladne prevarene vody 2 litry, pres noc namocit, druhy den povarit 20 min pod poklickou s 2 vymackanymi citrony (da se pouzit kys. citronova) bez pecek, pak pridat 1kg cukru a varit pod poklickou aby se cukr rozpustil pripadne aby to trochu vic zhoustlo
pak precedit pres platynko a plnit do sklenic (idealni jsou litrovky z ikea s porcelanovym uzaverem s gumou (vyvarene) a sup s tim do lednice
stejne js delala i levandulovy sirup a je bozsky!!!
![]()
@jijisan píše:
Nevim jak je velkyingredience lze pulit / ctvrtit ne?
Kdyz to tak po sobe ctu, je to jasny, ze se prida stava ze dvou citronu a ne ty zbyly slupky? sorry, nekdy js jak tatar
![]()
Já lístky dávám normálně do plast. krabičky s víčkem do mrazáku a rozblemcaná není akorát nevydrzí tak hezky zelená ![]()
@terinka4444 píše:
A proč jí nenecháš v tom květináči?
Nemám jí kam dát, aby nezmrzla. A když tak zamrzá a rozmrzá, tak opadává, ale je fakt, že vždycky jsem oproti letošku měla takový chudinky.
Taky mám hodně máty a nevím co s ní. Sušíte i stonky nebo jen listy?
@KackaDoup píše:
@jijisan to asi nepujde z jednoho kvetinace
Náhodou je obrovská, asi bych jí ani neobejmula ![]()
Čaj z máty mám ráda a piju často, takže i usuším, ale je jí fakt hodně. Sice bych jí za zimu vypila, ale vzhledem k ceně čaje v pytlíčkách mě Mojito interesuje víc
![]()
Původně jsem chtěla v diskuzi zjistit jen to mražení, pak jsem si řekla, že se třeba dozvím i nějaký zajímavý recept ![]()