Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Anonymní píše:
@martina.se vidím to stejně…musím manžela v těch jeho fantaziích trochu krotit, on nikoho, kdo pronajímá, nezná. Já ano a vím, že to není vždycky úplná pohoda
Já bych určitě umazal hypotéku. Však můžete díky tomu šetřit, jak se vrátíš do práce bude víc peněz a klidné pak na hypotéku nějaký byt koupit. Jestli budete platit hypotéku jednu nebo druhou už je jedno. Je to pro mě pohodlnější varianta. Jelikož už budete mít svoje bydlení jisté a bez závazků, kdyby se něco podelalo. Lepší než mít dům s hypotékou a problémový nájemníky co nebudou platit. Navíc jsou teďka nemovitosti předražený a hypotéky „drahý“.
Je obrovská inflace
stoupají úroky na hypo
to mluví pro investiční byt
ale záleží, jak jste nastavení
já bych umořila hypo a měla do smrti klidný spánek ![]()
Já bych určitě doplatila hypo za dům. Byla bych radši bez splátek, ono když to tak vezmete, to co dáváte do splátek si pak můžete spořit a v budoucnu koupit z toho pro děti byt, případně mít základ na nějakou větší hypotéku na byt.
Takže máte buď na 1+1 v novostavbě nebo 2+1 ve starší zástavbě?
Koupila bych starší 1+1 a za zbytek umázla část hypotéky.
My pronajímáme dvě garzonky, z toho jednu splácíme a musím zatukat, vše bez problémů ![]()
Já bych volila byt k pronájmu, půjčené peníze jsou nejvýhodnější investice.
@Anik píše:
Názory tady budou tak půl na půl, moc vám nepomůžouJá bych koupila byt,,,mám dobré zkušenosti s nájemníky, takže zatím tomu takto věřím. Kdyby nebyly děti nebo už byly zabezpečené, doplatila bych hypo, ale takto bych šla do bytu.
doplatit hypotéku, zbytek uložit na nějaká spořák ( JT bank má 3%, ovšem první vklad vklad je milion )a počkat, hnusně řečeno, až se lidé, co nezvládají hypotéky, začnou rychle zbavovat bytů. teď jsou ceny bytů neskutečně předražené. Koupit byt a za nájem je tam nechat bydlet dál.
@Anonymní píše:
Prosí o zachování anonymu, informace o financích.Ahoj, tady se ví všechno, tak se jdu poradit, nemám aktuálně nikoho, s kým bych to mohla probrat.
V blízké době přijdeme k většímu množství peněz. Máme dvě možnosti - umořit celou hypo na dům, náklady na bydlení by tedy byly pouze energie. Nebo dál platit hypo a koupit byt na pronájem, který by nám asi platil pouze polovinu splátky hypotéky. Byla by to investice pro děti.Já sama nemám ráda rizika, manžel je jiný, on se přiklání ke koupi bytu, já ke splacení hypo. V budoucnu se samozřejmě poradíme i s někým kdo tomu rozumí víc, zatím je to spíš teoretizování, co by kdyby…
Jsem na RD, takže teď by se mi spíš hodilo umazat hypotéku, ale po návratu do zaměstnání to asi uvidím jinak, práci máme oba stálou a celkem dobrou.
Co byste dělali vy?![]()
Koupila bych byt.
@Burj Chalifa píše:
doplatit hypotéku, zbytek uložit na nějaká spořák ( JT bank má 3%, ovšem první vklad vklad je milion )a počkat, hnusně řečeno, až se lidé, co nezvládají hypotéky, začnou rychle zbavovat bytů. teď jsou ceny bytů neskutečně předražené. Koupit byt a za nájem je tam nechat bydlet dál.
To slýchám už hodně let, že nemovitosti jsou předražené a ceny musí spadnout. Na to bych fakt nespoléhal.
@Burj Chalifa souhlasím, byt bych kupovala později, ono po RD ten příjem zas bude jiný, platově půjdem oba ještě nahoru…taky trochu předpokládám, že se lidé budou ve větším zbavovat nemovitostí, vzhledem k situaci s energiemi a hypo…vidím, že názory jsou tu různé, tak je asi debata mezi mnou a manželem oprávněná ![]()
@Anonymní píše:
@Burj Chalifa souhlasím, byt bych kupovala později, ono po RD ten příjem zas bude jiný, platově půjdem oba ještě nahoru…taky trochu předpokládám, že se lidé budou ve větším zbavovat nemovitostí, vzhledem k situaci s energiemi a hypo…vidím, že názory jsou tu různé, tak je asi debata mezi mnou a manželem oprávněná
To sice budou, ale ja se taky na to tresu, abych v tu dobu koupila. A takovych nas je hromada. Diky cemuz zas logicky neverim, ze to pujde dolu.
@Šarlota4 Mně by stačilo, kdyby ceny nerostly. Že budou nemovitosti levnější příliš neočekávám
![]()
@Anonymní píše:
@Šarlota4 Mně by stačilo, kdyby ceny nerostly. Že budou nemovitosti levnější příliš neočekávám![]()
levnější nebudou, ale pokud budeš mít hotovost při ruce, můžeš při rychlém odkupu nemovitosti nebohého dlužníka ušetřit.
@Anonymní píše:
@Šarlota4 Mně by stačilo, kdyby ceny nerostly. Že budou nemovitosti levnější příliš neočekávám![]()
Porostou pořád. Už ne tak skokově, ale určitě to nepůjde dolů, s tím nepočítej. Neposlouchej hlavně ty chytráky, co už 20 let tvrdí, že ty ceny jsou na maximu a už už už to musí začít padat. Padat to nebude, lidi jsou lační po bydlení, na každý byt je x zájemců a lidi pořád peníze mají. Ne všichni, ale pořád je jich dost, aby to, co se nabízí, skoupili.
Osobně si myslím, že pokud ty peníze použijete na umoření hypotéky, tak několik milionů na byt nenašetříte a museli byste jít zas do hypotéky. To už mi připadá lepší koupit teď byt za hotové, co vám bude třeba půlku hypotéky splácet. Tak budete mít za pár let oboje. Pokud umoříte za všecko hypotéku, tak dost pochybuju, že naškrábete na byt a otázka je, jestli se vám bude chtít brát si na to hypotéku.