Co s penězi?

Anonymní
10.1.22 14:19

Co s penězi ?

Prosí o zachování anonymu, informace o financích.

Ahoj, tady se ví všechno, tak se jdu poradit, nemám aktuálně nikoho, s kým bych to mohla probrat.
V blízké době přijdeme k většímu množství peněz. Máme dvě možnosti - umořit celou hypo na dům, náklady na bydlení by tedy byly pouze energie. Nebo dál platit hypo a koupit byt na pronájem, který by nám asi platil pouze polovinu splátky hypotéky. Byla by to investice pro děti.

Já sama nemám ráda rizika, manžel je jiný, on se přiklání ke koupi bytu, já ke splacení hypo. V budoucnu se samozřejmě poradíme i s někým kdo tomu rozumí víc, zatím je to spíš teoretizování, co by kdyby…

Jsem na RD, takže teď by se mi spíš hodilo umazat hypotéku, ale po návratu do zaměstnání to asi uvidím jinak, práci máme oba stálou a celkem dobrou.

Co byste dělali vy? :) :mavam:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14313
10.1.22 14:23
@Anonymní píše:
Prosí o zachování anonymu, informace o financích.

Ahoj, tady se ví všechno, tak se jdu poradit, nemám aktuálně nikoho, s kým bych to mohla probrat.
V blízké době přijdeme k většímu množství peněz. Máme dvě možnosti - umořit celou hypo na dům, náklady na bydlení by tedy byly pouze energie. Nebo dál platit hypo a koupit byt na pronájem, který by nám asi platil pouze polovinu splátky hypotéky. Byla by to investice pro děti.

Já sama nemám ráda rizika, manžel je jiný, on se přiklání ke koupi bytu, já ke splacení hypo. V budoucnu se samozřejmě poradíme i s někým kdo tomu rozumí víc, zatím je to spíš teoretizování, co by kdyby…

Jsem na RD, takže teď by se mi spíš hodilo umazat hypotéku, ale po návratu do zaměstnání to asi uvidím jinak, práci máme oba stálou a celkem dobrou.

Co byste dělali vy? :) :mavam:

Umazat hypotéku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8106
10.1.22 14:28

Záleží, jakou máte povahu a zda si poradíte s nájemníky v případě, kdy nepoběží vše tak, jak má. Aby se vám z pronajímání bytu nestala noční můra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2256
10.1.22 14:32

Krom finančního prospěchu z jedné nebo druhé varianty bych se zaměřila I na to, co vás udělá spokojenější, co vám více uleví, nebo naopak přidá více stresu. Přínosy i negativa se kolikrát i nenapadně projeví i na rodině, partnerstvi/manželství. A každý jsme jiný, takže i na tuto stránku bych zaměřila pozornost:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mackA159
10.1.22 14:33

Umořit hypotéku

• Citovat
  • Upravit
3585
10.1.22 14:33

Názory tady budou tak půl na půl, moc vám nepomůžou :) Já bych koupila byt,,,mám dobré zkušenosti s nájemníky, takže zatím tomu takto věřím. Kdyby nebyly děti nebo už byly zabezpečené, doplatila bych hypo, ale takto bych šla do bytu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.1.22 14:34

@rmot No právě :) Jak to probíhá vím od přátel a známých, co pronajímají. Většinou v pohodě, ale když už, tak to stojí za to :)

• Citovat
  • Upravit
45690
10.1.22 14:34

Ja bych umorila hypoteku. Splatky hypotek se budou zvysovat az vam dobehne fixace. A to asi citelne. Ale urcite to proberte s nejakym financnim poradcem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1633
10.1.22 14:35

Rozhodně bych umořila hypotéku na dům. Nějaké kupování bytu a pronajímání bych případně pak řešila hypotékou, když už a pronajímala. Jen bacha, o tom pronajmu si fakt neco přečíst. Jsou situace, kdy tam budete mít lidi, vyhodit je nemůžete a ještě jim dotujete energie. Taky máme dům svůj a budu brát byt pro děti do budoucna. Je třeba mít vše fakt dobře ošetřené. Určitě bych ale vyplatila hypo na dům a případný být řešila hypotékou :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.1.22 14:37

@lovethelife díky, ty ostatní aspekty taky probíráme, bohužel ten, kdo to řeší, jsem asi jenom já :) manžel stresař není, ten vidí hlavně zisk :roll:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.1.22 14:39

@Michaela99 ano, to byl i můj „kompromisí“ návrh - splatit hypo, počkat na můj příjem, až půjdu do práce, vzít menší hypo na garsonku… :nevim: :lol:

• Citovat
  • Upravit
1633
10.1.22 14:40
@Anonymní píše:
@lovethelife díky, ty ostatní aspekty taky probíráme, bohužel ten, kdo to řeší, jsem asi jenom já :) manžel stresař není, ten vidí hlavně zisk :roll:

Pronajímat není žádná jistota příjmu. Ať si něco nastuduje ;) a pobaví se třeba s lidmi, co pronajímají :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2256
10.1.22 14:41
@Anonymní píše:
@lovethelife díky, ty ostatní aspekty taky probíráme, bohužel ten, kdo to řeší, jsem asi jenom já :) manžel stresař není, ten vidí hlavně zisk :roll:

Tak popřípadě se nevylučují obě varianty, splatit hypo (tím mít jedu věc doresenou) a koupit byt na hypotéku, který vždy můžete popřípadě prodat, kdyby cokoliv.
Držím palce, ať se rozhodnete co nejlépe a vase situace je vlastně dar :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.1.22 14:41

@veria fixace dobíhá teď, zvýšení bude o cca 2 000,–. asi žádná tragédie, ale málo to taky není :)

• Citovat
  • Upravit
13955
10.1.22 14:42

Penize bych rozlozila. Tj cast nechala na koupi najemniho bytu a casti umorila kus hypo, aby se splatka o dost snizila. NemrskLa bych to do jednoho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel