Co s penězi?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
13955
10.1.22 19:37
@Anonymní píše:
@Šarlota4 Mně by stačilo, kdyby ceny nerostly. Že budou nemovitosti levnější příliš neočekávám :( :andel:

Ani ja, spis bude mozna malinko vetsi vyber.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.1.22 19:40

@bigl s tím bytem…objektivně žádnou další nemovitost nepotřebujem, dítě je malé, ani mně nedali rodiče byt zadarmo…já chápu uvažování manžela, je to prostě „uložení peněz“, ale s rizikem. za cca 10 let bude další finanční injekce, kdyby se ten byt měl koupit, tak můžeme za těch 10 let…argumentem manžela jsou právě rostoucí ceny a to, že pak můžeme mít byty dva…no pro mě naprostá zbytečnost. mám ráda klid a nohy v teple :) velmi děkuji za názory, s manželem jsme se zasekli na mrtvé bodě :)

• Citovat
  • Upravit
705
10.1.22 20:08

Financni a investicni poradci radi lidem, kteri driv koupili nemovitost na investici, aby ji ted prodali Je nejvhodnejsi doba a moc nahoru uz to pry nepujde. Koupe noveho bytu se ted nevyplati, umorila bych hypoteku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18149
10.1.22 20:55
@Anonymní píše:
@bigl s tím bytem…objektivně žádnou další nemovitost nepotřebujem, dítě je malé, ani mně nedali rodiče byt zadarmo…já chápu uvažování manžela, je to prostě „uložení peněz“, ale s rizikem. za cca 10 let bude další finanční injekce, kdyby se ten byt měl koupit, tak můžeme za těch 10 let…argumentem manžela jsou právě rostoucí ceny a to, že pak můžeme mít byty dva…no pro mě naprostá zbytečnost. mám ráda klid a nohy v teple :) velmi děkuji za názory, s manželem jsme se zasekli na mrtvé bodě :)

A proč bys měla byt kupovat pro dítě? Já taky nejsem zastánce koupě bytu pro dítě. Beru to místo penzijního připojištění, jež to jsou jisté a líp úročené peníze, jako přilepšení si k důchodu, potomci to dostanou až zaklepu bačkorama :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.1.22 21:33

@bigl ani nevím, proč tomu pořád říkáme „byt pro dceru“ :) možná, kdybychom si to neospravedlnili tou dcerou, tak si přijdem jak rozežraní multimilionáři co rozhazujou za byty, nebo nevím :D no jsem zvědavá, jak se nakonec dohodeme :)

• Citovat
  • Upravit
uzivatel666
11.1.22 09:45

Ahoj,

Píšeš, že novou hypotéku máte za 4 %. Současná inflace je kolem 6 % - 7 % to znamená, že ekonomicky se zbavit hypotéky nedává moc smysl, protože vysoká inflace nahrává dlužníkům. Takže z ekonomického hlediska jednoznačně nechat si hypotéku a peníze investovat. Samozřejmě ekonomický pohled nemusí být vždy v souladu s vnitřními pocity.

Co se té investice týče, osobně bych nešel ani do toho bytu. Myslím si, že existují lepší investice, například do akciových indexů, kde je poměrně snadné dosáhnout na průměrné zhodnocení 10 % i víc ročně. Jenom se člověk musí připravit na to, že ty ceny mohou lítat nahoru a dolu. Nicméně z dlouhodobého hlediska to bude téměř stoprocentně ziskové. A člověk nemusí řešit nájemníky, nebo jestli ceny nemovitostí budou v budoucnu padat. A pokud dceři vytvoříte nějaké hezké portfolio, tak to pro ni bude mnohem lepší než byt, protože může poměrně brzy dosáhnout na pasivní příjem, který jí pak v případě potřeby zaplatí nájem nebo vlastní hypotéku.

• Citovat
  • Upravit
17014
11.1.22 15:08
@Anonymní píše:
@Michaela99 ano, to byl i můj „kompromisí“ návrh - splatit hypo, počkat na můj příjem, až půjdu do práce, vzít menší hypo na garsonku… :nevim: :lol:

Zase Garsonka. Do budoucna pro děti? Bydlet v tom muzou jen svobodní, já bych na to prd*ela. Já byt pronajímala a už nikdy. Najít dobrého podnajemnika se rovna výhře v losu :lol: splatila bych hypotéku a bylo by.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.1.22 22:12

Prosím anonym, osobní info.

Jednoznačně byt..řešili jsme to stejné. Já za byt úpím už skoro 2 roky, mezitím vzrostly ceny naprosto neskutečně. Manžel svolil konečně až 06/2021. Koupili jsme byt 2+1 za 2,1mil, do rekonstrukce jsme dali 200tis, hypo jsme platili 4 měsíce..takže nějakých 36tis. Sakum prdum 236tis navíc. Nájemníky jsme našli do jednoho dne, do 3 dnů bydleli :mrgreen: v 12/2021 se byt vedle ve vchodu prodal za 3,5mil (před rekonstrukcí). Takže jsme za půl roku „vydělali“ přes milion :mrgreen:

Hypo máme také na dům.

Ceny nemovitostí nepadnou. Nechápu ty lidi co to tvrdí. Není nejmenší důvod, aby to kleslo. Realitky sleduji posledních 13 let (co jsme koupili dům) a dolů to nikdy nešlo :lol: a kdybysme nebyli trubky (rozuměj manžel), tak koupit byt ne v 06/2021, ale 10/2020, tak máme za tu cenu velkou 3+1 (už tehdy jsme obcházeli prohlídky, ale muž se ještě pevně nerozhodl, tak z toho nic nebylo).

My to máme jako investici na stáří. Do důchodu máme jít v 70 (haha :lol: :lol: :lol: ), takže máme jiné plány a tohle nám dost výrazně pomůže.

• Citovat
  • Upravit
36504
11.1.22 22:16
@bigl píše:
A proč bys měla byt kupovat pro dítě? Já taky nejsem zastánce koupě bytu pro dítě. Beru to místo penzijního připojištění, jež to jsou jisté a líp úročené peníze, jako přilepšení si k důchodu, potomci to dostanou až zaklepu bačkorama :mrgreen:.

Kdo má své děti rád, rád jim pomůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18149
11.1.22 22:26
@Burj Chalifa píše:
Kdo má své děti rád, rád jim pomůže.

Určitě. A kdo je nemá rád, tak jim nepomůže a nechá si všecko pro sebe. To je jednoduchá rovnice. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2351
12.1.22 13:48

Z vlastní zkušenosti pronájem něčeho ve správě SVJ nedoporučuju. Je to poměrně pracná činnost s nepatrným výnosem, ve které je člověk závislý na okolnostech, které nemůže nijak ovlivnit. Když už mermomocí nemovitost, tak propachtovanou zemědělskou půdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.1.22 19:28

@JTom opravdu? Já si nevšimla a to ten byt ve SJV máme :mrgreen: co by na tom mělo být pracného? (anonym z 11.1., prosím zanechat dále)

• Citovat
  • Upravit
2351
12.1.22 19:52

Ano. Pokud nemáte v SVJ většinový podíl, nemáte možnost nic rozhodnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31866
21.1.22 15:33
@Anonymní píše:
Prosí o zachování anonymu, informace o financích.

Ahoj, tady se ví všechno, tak se jdu poradit, nemám aktuálně nikoho, s kým bych to mohla probrat.
V blízké době přijdeme k většímu množství peněz. Máme dvě možnosti - umořit celou hypo na dům, náklady na bydlení by tedy byly pouze energie. Nebo dál platit hypo a koupit byt na pronájem, který by nám asi platil pouze polovinu splátky hypotéky. Byla by to investice pro děti.

Já sama nemám ráda rizika, manžel je jiný, on se přiklání ke koupi bytu, já ke splacení hypo. V budoucnu se samozřejmě poradíme i s někým kdo tomu rozumí víc, zatím je to spíš teoretizování, co by kdyby…

Jsem na RD, takže teď by se mi spíš hodilo umazat hypotéku, ale po návratu do zaměstnání to asi uvidím jinak, práci máme oba stálou a celkem dobrou.

Co byste dělali vy? :) :mavam:

V tuhle chvíli už to moc nejde řešit obecně protože v některých lokalitách už jsou ty ceny takové že pokud to není fakt pro tebe, ale jako investice, tak je to totální blbost. Takže spíš záleží na tom co a za kolik byste sehnali, co s tím kromě investice pro děti atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
87
20.2.22 20:08

Můžete za mě doplatit zbytek insolvence, ne celou, jen část. Z 3/4 mega mám zaplaceno skoro 300, takže jen zhruba 400, zbytek doplatil sám. Budete mít hřejivý pocit z dobrého skutku :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel