Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Laetti, není zač
… s tím koupáním, pokud má rýmu fakt hodně, tak bych klidně vynechala, až by se to lepšilo, tak třeba rychle krátce v teplé místnosti, aby Ti neprochladla. Fakt je ještě malinká … třeba někdo poradí líp, musím zaklepat s rýmou nemáme vlastní zkušenosti …
Kalinka
Laetti, já bych klidně koupala, přiznám se, že koupu (ale rychle, žádný dlouhý cachtání…) i se zvýšenou teplotou. Řekla bych, že se dětem uleví… Ahoj, M.
taky si myslím, přece jen hygiena je hygiena
Ještě dotaz: doktorka říkala čistit nosík smotkem vaty buď s tím Nasivinem, nebo mořskou solí. Ale ten smotek mi nejde umotat tak, aby se neohýbal a dalo se s ním zajet do té malinké nosní dírky. Vatová tyčinka jezase moc velká. Napadlo mě namotat to na sirku. Nemáte nějaký tip?
Já používám obyčejné vatové tyčinky, velké mi nepřijdou, vybírám ty nejmenší a zvládáme v pohodě… Nebude stačit nakapat nebo stříknout sprej a pak odsát? Ještě poradím koupit Vincentku, buď je ke koupení přímo ve spreji nebo kupuju celou lahev a naše Mudr. mi říkala, že ji klidně můžu natáhnout do stříkačky a nosík pořádně propláchnout. Sice to zní drsně, ale celkem to zabírá. Tak ať je malá brzo v pohodě, právě s rýmou taky bojujeme
M.
ahoj.
Hlavně vlhčit vzduch-bud zvlhčovačem a nebo mokrýma ručníkama,pokud možno netopit a radši víc obléknout.Pokud topit musíš přehodit přes to vždycky mokrej ručník + mokrej ručník blízko postýlky.
U nás vždy na rýmu pomuže zvlhčovač a odsávat + kapky
Ahojky tak my měli rýmu ,když mu bylo asi 7 dní
ta zvýšená poloha je,aby se mu lépe dýchalo ,když nakapeš do nosíku my vytírali smotkem
tak půl hod neodsávej,aby se ty kapky dostaly kam maj Vincentka je taky super
a větrat ono se jim v tom chladným pokojíku lépe dýchá a já ještě namočila plenu a dola jí přes postýlku a odsávat a odsávat držím palečky,at je brzo pryč
No s tou tyčinkou to zkusím, snad to půjde. Akorát doktorka jasně řekla Nekapat jen vytírat, prý by to malá mohla vdechnout. U odsávačky na vysavač píšou výkon 700-1500W. My máme maximum 2300W, takže když to dám na minimální výkon, měla bych se vejít do toho rozpětí, že?
my měli 1600w a dávala jsem to na max.a nic se mu nestalo
zksila jsem to nejdříve na sobě
Ahoj, můžete mi poradit zkušenosti s odsavačkou na vysavač. Máme měsíční holčičku, narozenou o měsíc a půl dřív. Ted už 3kilovou
už skoro tři týdny má rýmu. Lékař dal vincentku. Žádné hleny z ní netečou, ale hodně chrčí a občas blinká (myslím tou rýmou práve). Nejsem si jista, zda používat odsávačku? případně jakou a jestli na tu na vysavač není jeste moc malinká? Děkuji za odpovědi ![]()
@BeruškaMoje Mě také dítě chrčí (6 týdnů má). Dr říkala, že je to normální, protože mu nosní cesty už neomývá plodová voda, ale vdechuje prach. Pokud prý nepoteče něco z nosu, tak rýmu nemá a nic nedělat. Rozhodně bych tedy neodsávala, pokud neřekl doktor.
@BeruškaMoje taky bych neodsávala, chrčení je normální (v určité míře) a blinkání taky.
V prvním týdnu také trochu „chrčela“, ale né tak jako teď. Ale hledy opravdu nejdou ven, jen možná trochu v nose něco vidím, ale nejsem si ani jistá… mám první mimčo a vůbec to neumím posoudit. Ale to chrčení mi přijde hrozný. Vincentku dáváme. Kdy to přejde? ![]()
U tak malinke bych na vysavac nepuzila… idealni je ta z lekarny na odsavani pusou, je opravdu setrnejsi… prvniho jsem odsavala pres vysavac, kdyz byl starsi a byla to fakt sila, druheho dodnes (2,5) odsavam tou ustni… vincentka je spise na zvlhceni… mas solne roztoky hypo a hypertonicke… ty prvni hlavne zvlhcuji a ten druhy i splaskava sliznice (osmotika) a zlepsuje ucpany noc prirodni cestou - napr. https://www.drmax.cz/…ertonic-60ml
@BeruškaMoje doporučuji kapat do nosíku mateřské mléko, je to nejlepší lék na rýmu. Mě tedy nešlo kápnout do nosánku, tak jsem kapku odstříkala a nasála stříkačkou, tou už to šlo
dá se tak vyléčit rýma i např. manželovi, ale ten můj by do toho nešel ![]()
@BeruškaMoje Myslím, že odsávačkou na vysavač neublížíte pokud nemá problém s nosem (třeba špatnou přepážku) ale neodsávejte dlouho v okamžiku odsávání se miminkům hodně špatně dýchá (nejen miminkům, zkoušela jsem to na sobě). Ale pokud z ní netečou hleny tak to chrčení může být reflux. Syn mi taky hrozně chrčel a občas zvracel a byl to reflux. Hrozně moc mu pomohl sirup Gastrotuss. Teď v 5 měsících už ho potřebuje jen občas. ![]()