Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
zajimalo by mne, jake Apgar skore (tj. hodnoceni srdecni akce, dechu, svaloveho tonusu…) melo vase miminko, kdyz se narodilo. Pokud melo toto skore nizsi (napr.2-4-4), zanechalo to na nem nejake nasledky, nebo ne?
Moc dekuji, zdravi J+J.
7-8-8, akorát se chvilku prohřál v inkubátoru, jinak bez následků. Bylo to spíš proto že se narodil 35+4, komplikace u porodu žádné, šel CS.
Ahoj Jeni,
moje první dcera měla 6-8-9 a byla hned po porodu resuscitovaná, ale následky žádné. Narodila se CS.
Druhá dcera měla 10-10-10.
Romana ___________
""http://b3.lilypie.com/aUg3p2/.png:http://b3.lilypie.com/aUg3p2/.png
""http://b1.lilypie.com/ahMIp2/.png:http://b1.lilypie.com/ahMIp2/.png
Ahoj,
náš druhorozený měl krásných 9-10-10 (rodila jsem v Motole, kde říkali, že ani nedávají tu první nikdy desítku, protože žádné dítko není tak krásně růžové, aby splnilo dva body), ovšem Matýsek měl 4-9-9, což mě po absolvování předporodního kurzu a po vysvětlení, že pod 7 je to blbý, docela šokovalo ![]()
Nicméně Mates byl pak naprosto v pohodě, nemá absolutně žádné následky, nebývá nijak nemocný atd. prostě krásné zdravé dítě
Při porodu se mi totiž přetrhla pupeční šňůra, takže vylezl chudák celej šedej, špatně dýchal atd. , ale velmi rychle se to spravilo. Porod byl naštěstí velmi rychlý.
Medu
Ahoj,
Ajlili (už sem moc nechodí) měla hrozně nízký (teda její holčička) - musseli jí hned resuscitovat a měla určitě to první 1, pak nevím (ale ani ty další čísla žádná sláva).
Chodili na neurologii myslím, a musela s ní cvičit - jen nějakou maličkost - špatně otvírala ručičku.
Teď jí je přes dva ropky a je hrozně šikovná a naprosto v pořádku. Vpodstatě od začátku je úplně v pořádku.
Jestli chceš uklidnit, napiš jí SZ na baby-cafe, nevím, co se stalo u vás, ale ta zpráva, co jí dali z porodnice, zní děsivě až až…
Ahoj,
už nevím přesně, ale Viki myslím měla 2-4-6, bez kyslíku celkově 6 minut resuscitovaná plně.
No a po narození nám přestávala dýchat, ale jen párkrát v klidu jinak při pláči vydechla a nenadechla a omdlévala do bezvědomí. (To se ale stává i miminkům s lepším skóre.) Vývojově byla v normě jak v pohybu tak chápáním. Teď na ní pozorujeme možná lehkou hyperaktivitu a počínající Dyslexii ovšem potvrzené odborníkem to nemám a taky to může mít zděděné po mě.
Rozhodně mám zkušenost (i od známých) že takovéto Agpar skóre neznamená automaticky problém.
K. se narodil velmi předčasně a měl 1-6-8, teď je mu (korigovaně) 16měsíců a vypadá to, že nemá žádné následky
samozřejmě jsme cvičili, docházeli na různá vyšetření…
terka se narodila o malinko dřív (v 37tt), ale apgar skóre měla dobrý: 9-10-10 (a taky říkali, že ta první devítka je častá- běžná, kvůli barvě)..
Ahoj,
tak ještě jednou já:)
Mluvila jsem s ajlili a její holčička měla 0-0-1. Kdo je trumfne? ![]()
Teď už si z toho dělám legraci, protože takovou šikovnou a sympatickou holčičku široko daleko neznám
ahoj, taky jsme narozeni trosku driv (36+5) a Vita mel 8-9-10 kvuli barve-teplote, byl malicko podchlazeny a pobyl si 24 hodin v inkubatoru, aby se ohral. Jinak naprosto v poradku, jen chvilku neposedi. Ted je nam 8 mesicu…
Ale skore 0-0-1 to je teda husty… hlavne, ze je holcicka v poradku
neprihlasena Lupita :-/
je to vůbec možný 0-0-1 !!???
… to by znamenalo že se narodila mrtvá a byla dalších 10min… to snad není ani možný..je to tedy zázrak, a nebo subjektivní hodnocení každého lékaře..nevím…ale každopádně je to neuvěřitelné, a hlavně že je v pořádku..jen tak dál!!
![]()
Tě pic!!! Že by deset minut nedýchala???
No pokud je zdravá, tak tedy klobouk dolů, ale stejně se mi zdá to číslování asi ne úplně striktně stejné v každé nemocnici.
M.
Nestacim koukat co je tu napsane
My meli krasnych 10-10-10, porod byl hodne rychly, tak se to nejspis na male projevilo. S manzelem jsme nekolikrat koukali do propousteci zpravy a nemohli se na vysledky vynadivat. Preji vsem miminkum at jsou hodne zdrave i kdyz ten zacatek nebyl tak ruzovy jako u nas.
Tak to teda koukam, Apgar skore 0-0-1 je opravdu rekordne nizke. Hlavni ale je, ze je mimi ted v poradku.
Jinak s tim, ze se jedna o hodnoceni subjektivni uplne souhlasim, samozrejme, treba hodnoceni srdecni akce popr. dechu je nezpochybnitelne a bude asi i dost objektivni, ale treba hodnoceni barvy apod. zalezi hodne na konkretnim lekari.
ahoj, my měli ap.skore 6-8-10, malý měl šňůru kolem krku a nedýchal, dostal trochu kyslíku a v pohodě, zatím v 5 měsících je hodné a spokojené miminko. Teda to zmíněné skore 0-0-1 mě docela vyděsilo, tak hlavně že vše dobře dopadlo.