Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
chci se zeptat kolik toho sni vasi mimi. mam totiz pocit ze malej ji hrozne malo ji toho cim dal min a musim ho do vseho strasne nutit. treba ho i pul hodky premlouvam aby snedl alespon trosku. tak se chci zeptat kolik davate prikrmu denne a asi jake mnozstvi? a kolik vypije vase mimi denne mleka(kolik davak a jake mnozstvi) alespon najak priblizne. uz jsem z toho zoufala jak vsechno odmita mam strach aby nedostaval moc malo. jo a jeste se chci zeptat jak dlouho pred spanim davate kasi? a davate pak jeste mliko. moc dekuju za odpovedi
Ahojky, tak moje malá jí krásně, na začátku to byl taky horor, ale po týdnu se rozjedla a teď jí už všechno, co jí dám. Jelikož je kojená, tak ráno okolo 6 kojo, v půl 10 má ovoce tak 100-125 g, pak se občas napije mléka, ale to je spíš na žízeň, taky jí dávám granulovaný čaj, ale jen slabý, ve 12 dostává zeleninu, to sní vždy tak 125 - 150 g, pak kolem 3 kojení a kolem 6 dostává kaši, ale né každý den, a po 7 kojení a jde do hajan, spí většinou celou noc, tak asi tak, přeji hodně štěstí, pa
brre ,tak jsem se koukla do zápisníku a když bylo naší Nikče necelých 6m tak jedla: dopo - ovocnou přesnídávku 100g
odpo - zeleninku 125g
večer - kaši asi 100g
a k tomu ještě kolem 600-700ml UM (včetně jednoho nočního pití).
Jinak tu kaši dáváme si tak hodinu před spaním, ale než malou uspíme, tak si ještě většinou cucne ještě trochu UM.
Jak píšeš, že půl hodiny přemlouváš,aby něco snědl,tak já teda nepřemlouvám. Buď chce a nebo nechce.Taakže když nechce, tak nenutim,ale nic jinýho nedávám.Prostě až bude mít OPRAVDU hlad,tak to dojí.A basta ![]()
myslim, ze pokud mu je sotva pul roku, tak urcite nenutit. ja dosud plne kojim a nedavam nic. od sesti mesicu zacnu zeleninku, na sedmym ovoce atd. podle toho co jsem vycetla, tak pokud zezacatku sni par lzicek, tak to je uspech a pokud odmita, vynechat treba tyden a pak znovu nabidnout. pokud pribira tak se nemas ceho bat. o prikrmech je to pekne napsany na www.kojeni.net
ja pie pehot, nechce tak nenutit, aby si nevypestoval navyk odmitani jidla, pak neudelas nic ![]()
dekuju za odpovedi. ja bych ho nenutila ale driv jeste pred par dny jedl rano kolem paty 150ml mlika potom v devet 120ml kolem jedenacty obed(zeleninu maso ovoce jak kdy) potom kolem jedny 90-100ml mlika mezi ctvrtou a patou 120ml mlika v sedm kasi a o pul devaty 150ml mlika a pak spanek. ale ted ji cim dal min. dneska jen 150ml rano pak o pul dvanacty obed a jinak zatim nic tak nevim jestli to neni malo.:o(
neboj, on by ti fakt rval hlady, kdyby to nestacilo. a vzdycky muzes zavolat sve mudr. ja dneska byla na prevazeni, protoze se nejak rozjedl a ji mnohem casteji nez driv. tak tyden jeste vydrzim kojit a pokud se to nesrovna,takdame navecer kasi. moc od posledni nasvstevy nepribral,ale protoze je peknej,tak to nechavame na kontrolu na pulroce. ale mam zacit se zeleninou,aby se naucil na lzicku. na flasku ho ucit nebudem.
Ahoj, znovu otevírám tuhle diskuzi, protože by mě zajímal váš názor na „náš“ jídelníček.
mezi 7-8 UM záleží kolik vypije, ale většinou kolem 180 až 200 ml
11.30 125-150g masozeleniny, pak zapíjíme čajem nebo šťávou cca 50 ml
13.30 UM 180 až 200 ml
16.15 UM 180 až 200 ml
19.00 UM 180 až 200 ml s trochou rýžové kaše na zahušťení a do hajan
Zítra začínáme s ovocem ve 13.30. Ale slyšela jsem, že se potom má přidávat i druhá svačinka. Ale vůbec nevím od kdy a co. A hlavně, kam ji vměstnám, když vstává dýl a dopolední svačina se tam prostě nevejde ![]()
A prohodit oběd a mlíko ve 13.30 nejde. Protože když jí dam v 11.30 UM, tak mi za dvě hodiny nic nesní a jedla by až v půl třetí.
Petra8a píše:
Ahoj, znovu otevírám tuhle diskuzi, protože by mě zajímal váš názor na „náš“ jídelníček.mezi 7-8 UM záleží kolik vypije, ale většinou kolem 180 až 200 ml
11.30 125-150g masozeleniny, pak zapíjíme čajem nebo šťávou cca 50 ml
13.30 UM 180 až 200 ml
16.15 UM 180 až 200 ml
Ahoj, tak my máme jídelníček přibližně jato ty, ale vypije 200 sunaru, a dopl. svačinu taky nedávám, má jen odpolední přibližně v 16.00, a pak v 19.00 kaši. Jo a v noci taky 200 sunaru někdy 1× někdy 2× za noc.
19.00 UM 180 až 200 ml s trochou rýžové kaše na zahušťení a do hajanZítra začínáme s ovocem ve 13.30. Ale slyšela jsem, že se potom má přidávat i druhá svačinka. Ale vůbec nevím od kdy a co. A hlavně, kam ji vměstnám, když vstává dýl a dopolední svačina se tam prostě nevejde
A prohodit oběd a mlíko ve 13.30 nejde. Protože když jí dam v 11.30 UM, tak mi za dvě hodiny nic nesní a jedla by až v půl třetí.
nějak se mi tam neobjevilo to moje - stejný jídelníček, dopoledne taky není svačina, odpolední v 16.00 - ovoce.
V 19 - 150 kaše lžičkou. Pak ještě 1-2× za noc 200 sunaru.
Já ráno po probuzení kojím, na sváču ovoce
(půl hrušky, půl jablka, třetinku banánu),
k obědu zeleninu s masem, k odpolední svačině zase ovoce a na večeři kašičku a pak ještě dokojím.
Sklenička s příkrmem z obchodu je u nás na 2 dny, napít dávám jen kojeneckou vodu a to po jídle nebo mezi jídly, nikdy ne bezprostředně před jídlem. To by mi nic nesněd.
U nás vychází svačiny po probuzení, to má největší apetit.
Rozhodně bych ale prcka do jídla nenutila. Když nechce, počkej chvilku a zkus to zas, nebo ti dá vědět jinak, že by si něco dal. Náš kluk nebrečí, ale začne vykřikovat. Nadlábne se a mám zas zhruba na 2 hoďky klid.
Ahoj, tak náš malý má 6 měsíců příští týden, jelikož byl na UM, tak jsme začali s příkrmy od 5 měsíce a doktorka nám doporučila dávat do zeleniny rovnou maso, jelikož jsou prý teď děti často chudokrevné, zásoby železa z těhotenství mají již spotřebované.
Takže jídelníček
4-5h 200ml UM
8h cca 120g ovoce nebo přesnídávka
11h cca 150g masozeleniny
14h 160ml UM
17h cca 100g ovoce
19h 150ml kaše a spát jde okolo 19:30
Vypije cca 150ml dětského čaje
Ahoj, chtěla bych se zeptat- máme skoro sedmiměsíční slečnu a tak jak si to tady tak pročítám, envím, jestli 5 dávek jídla, co má, není málo.
Jí takhle:
6- 6:15 150ml UM
9- 9:15 190 ml ovocné přesnídávky
12- 12:30 125g masoz. příkrmu
15- 15:30 160- 180 ml UM
19- 180ml UM
Měla bych ještě přidat dávku? Přijde mi, že když se po obědě probudí tak do těch tří je pak protivná, tak vážně nevím. Já si myslela, že pět dávek je akorát a tady skoro všichni mají 6.
veselabaculka píše:
Ahoj, chtěla bych se zeptat- máme skoro sedmiměsíční slečnu a tak jak si to tady tak pročítám, envím, jestli 5 dávek jídla, co má, není málo.
Jí takhle:
6- 6:15 150ml UM
9- 9:15 190 ml ovocné přesnídávky
12- 12:30 125g masoz. příkrmu
15- 15:30 160- 180 ml UM
19- 180ml UMMěla bych ještě přidat dávku? Přijde mi, že když se po obědě probudí tak do těch tří je pak protivná, tak vážně nevím. Já si myslela, že pět dávek je akorát a tady skoro všichni mají 6.
Taky dávám 5×. Jestliže bych musela přidal jedno jídlo, tak jedině v noci vstávat a budit jí. Taky jsem z toho bezradná.
Petra8a: Já bych zkusila dát malinko ovoce dopoledne ale před spaním, rozhodně bych mimčo v noci kvůli jídlu nebudila.
Zkus zavolat na infolinku Hami 800 110 000. Sama jsem psala na stránky
www.hami.nutricia.cz
o radu a odpověděla mi doktorka na mejl.
Ale co se týká počtu jídel, tak jste v normě. Za den jich má být 5-6.
Veselabaculka: jestli je protivná, třeba jí po spánku vyhládlo a něco by si podle mě dala. Taky bych jí dala sváču po obědě po probuzení. Ovoce, rohlík, nebo sušenky.
ahoj holky, pomalu bude zacinat s přikrmama, kolikrat denne by mel mit mlicko? jsme na UM, zeleninku i ovoce mu obcas dam, ale na ochutnani a aby si zvykal ale jinak jeste ne, nepotrebuji vedet kolik ceho ma mit ale spis kolikrat by melo byt to mlicko. myslite ze to muze byt takto:
rano: UM
dopol: ovoce
obed: zeleninka+maso
Odpol: mliko
vecer:kase
v noci: mliko
on se mi totiz budi tak 2× za noc, tak to dostane Um to je jasny ![]()