Hrubá motorika po dysplasii kyčlí

Tea
116
4.9.08 12:05

Hrubá motorika po dysplasii kyčlí

Ahoj, mám 9,5 měsíční holčičku a od 3 týdnů jsme se léčily pro displasii kyčlí. Nejdřív trakce, pak sádrová spika, nakonec třmínky a to vše až skoro do konce 7. měsíce. Od té doby je dcerka v pohybu bez omezení, ale stejně má pořád nožičky v abdukčním držení. Začali jsme cvičit Vojtovu metodu, zatím sledujeme jen malé pokroky. Dcerka sedí, když jí po:,–(ím, zatím neleze, na nožičky se zatím taky vůbec nestaví. Máte někdo podobnou zkušenost s kyčlemi a s léčbou jako my? Jak rychle všechno vaše děti dohnali? Kdy začali lézt a chodit? S tím, že budeme pozadu jsem počítala, ale už mě docela znervozňuje, že kam vlezeme (neuro, rehabka, dětská doktorka), tak všude se jenom ptají co už všechno umí a my se nějak nemůžeme hnout z místa. Dcerka je hodně snaživá a na ostatní věci moc šikovná a tak doufám, že je vše jen otázkou času. Děkuji za každý příspěvěk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymni
4.9.08 13:01

Dobrý den,
nic si z toho nedělejte, my jsme byly v sádře a třmenech až do 9,5 měsíce (malá měla ještě 2 operace kyčle narozdíl od Vás), v 10 měsících se teprve přetočila poprvé na bříško a to ještě s pomocí, protože prostě neuměla nožky natáhnout, v 10,5 měsících začla lézt.
Ale zadarmo to nebylo … cvičily jsme „Vojtovku“, což byl horor, protože jsme začaly až v 10ti měsících a moc u toho brečela. Potom půl roku malá „stagnovala“, možná i proto, že byla 2× oslabená nemocí, taky jsem z toho měla „depku“, ale oni to dětičky doženou … malá se poprvé postavila až v 16 měsících! Teď jí bude za týden 1,5 roku a ještě nechodí ani za ruce, jen okolo nábytku. Prostě to chce čas a trpělivost …
Nebyla malá třeba taky nemocná? On se vývoj nemocí také zpomalí …

D. s Kačenkou

• Citovat
  • Upravit
354
4.9.08 22:25

Ahoj, my máme za sebou dysplazii kyčlí u obou dětí. Dcerka (nyní 4roky) měla Wágnerovy punčošky od narození, nález byl hodně špatný, taky nám hrozila trakce, ale punčošky byly hodně účinné a nakonec stačily. Od 4m je vystřídala Frejkova peřinka, kterou měla do konce 7m. Léčbu jsme opravdu dodržovali, kromě koupání nebyla bez pomůcky. Na bříšku ležela poprvé na začátku 8m. První asi 3t bez pomůcky vůbec nechtěla být na bříšku, pokroky téměř nulové. Sami jsme s ní šli na neurologii, zda nemáme cvičit. Dr. řekla, že je šikovná (nevím, podle čeho to poznala), že ji nemáme stresovat, že vše dožene sama. A taky se tak stalo, přišlo to ze dne na den a pak dělala obrovské pokroky. V roce ušla sama prvních 5 kroků. Dnes je dle kontrol na ortopedii úplně v pořádku a pohybově je velmi šikovná. Abdukční držení jí taky vydrželo docela dlouho. Syn (nyní 10měsíců) měl Wágnerovy punčošky taky od narození, nález byl lepší, třmínky měl asi od 6t do konce 3m, pak už nic. Na bříško jsme ho dávali od narození, dodržovali jsme ale max. 1h denně bez pomůcky. Jeho vývoj, resp. jeho hrubé motoriky, bez pomůcky byl a je daleko pozvolnější, každý pokrok (otáčení, plazení, lezení) procvičuje daleko déle než dcerka. V současné době si sám sedne, sedí, stoupne si a s oporou stojí. Myslím, že v roce sám chodit nebude. Taky s ním necvičíme, necháváme to na něm, kdy bude připraven. Na neurologii jsme s ním nebyli, dle dětského dr. je v normě a tudíž není důvod.
Tenhle román píšu proto, že mě vlastní děti utvrzují v tom, že každé dítě je jiné a má své tempo. Pokud není nějaký potvrzený neurologický problém, nemá cenu se trápit a dítěti nevěřit. Vím, že je to hodně těžké, taky jsem se bála, že to dcerka nedožene. Se synkem už to bylo lehčí, protože jsme věděli, že to jde, jen stačí být trpělivý.
Vydržte a radujte se z toho, že je dcerka jinak šikovná, ona vše určitě dožene, jen na to budete muset čekat o něco déle :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
misiii
24.11.09 12:19

Dobrý den,
taky Vám chci napsat pár slov k tomu to tématu.Mám teď už 14 měsíční dcerku a ta měla už od narození problém s kyčelemi.V porodnici dostala abdukční peřinku ta jí,ale nepomohla a pak dostala třmínky.Ty měl až do 7 měsíce,jenomže během té doby jsme ještě cvičili vojtovku někdy u toho plakala,ale jinak byla hodná.Třímnky jí taky nepomohli,tak nás čekala 10 dení trakce v nemocnici.Tam jsme nastoupili když jí bylo 8 měsíců.Po trakci nám pan doktor řekl,že t měla zablkované,tak proto se to lepšilo.Pak jí dali nožičky do sádry,tu měla necelé dva měsíce.Musím řict,že když byla v sádře,tak to snášela moc dobře a taky se s ní otočila sama na břiško a taky si v ním sedla,to jsem sama nechápala,když jsem to viděla.Když jí sundali sádru,tak dostala strojek,myslela jsem si,že máme cvičit dál vojtovku,ale naše doktroka mi řekla,že je to úplně zbytečné,že malá je moc šikovná.To jsem byla sama ráda.Strojek měla 23 hodin denně jenom sem sudávala na koupání a nějka za dva měsíce sme šli na kontrolu a pan doktor nám dovoli sundávat na 2 hodiny denně,malá s tím i lozila a taky si v tom stoupla.Teď sme byli na kontrole pře měsíce a je to mnnohem lepší strojek má jenom na noc už je to týden co začala sama chodit,ještě je taková nejistá,ale zatím jí to jde a taky má ještě abdukční držení když jde.A souhlasím s tím,že každé dítě má jinačí tempo,ale to vůbec nevadí,protože oni jsou šikovná a doženou to.Tak se držte a nebojte budeto dobrý.

• Citovat
  • Upravit
misiii
24.11.09 12:20

Dobrý den,
taky Vám chci napsat pár slov k tomu to tématu.Mám teď už 14 měsíční dcerku a ta měla už od narození problém s kyčelemi.V porodnici dostala abdukční peřinku ta jí,ale nepomohla a pak dostala třmínky.Ty měla až do 7 měsíce,jenomže během té doby jsme ještě cvičili vojtovku někdy u toho plakala,ale jinak byla hodná.Třmí
nky jí taky nepomohli,tak nás čekala 10 dení trakce v nemocnici.Tam jsme nastoupili když jí bylo 8 měsíců.Po trakci nám pan doktor řekl,že to měla zablkované,tak proto se to nelepšilo.Pak jí dali nožičky do sádry,tu měla necelé dva měsíce.Musím řict,že když byla v sádře,tak to snášela moc dobře a taky se s ní otočila sama na břiško a taky si v ním sedla,to jsem sama nechápala,když jsem to viděla.Když jí sundali sádru,tak dostala strojek,myslela jsem si,že máme cvičit dál vojtovku,ale naše doktroka mi řekla,že je to úplně zbytečné,že malá je moc šikovná.To jsem byla sama ráda.Strojek měla 23 hodin denně jenom sem sudávala na koupání a nějka za dva měsíce sme šli na kontrolu a pan doktor nám dovoli sundávat na 2 hodiny denně,malá s tím i lozila a taky si v tom stoupla.Teď sme byli na kontrole pře měsíce a je to mnnohem lepší strojek má jenom na noc už je to týden co začala sama chodit,ještě je taková nejistá,ale zatím jí to jde a taky má ještě abdukční držení když jde.A souhlasím s tím,že každé dítě má jinačí tempo,ale to vůbec nevadí,protože oni jsou šikovná a doženou to.Tak se držte a nebojte budeto dobrý.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí

Pure