Co se dá zjistit z preventivního odběru krve?

Anonymní
16.11.16 11:16

Co se dá zjistit z preventivního odběru krve?

Zdravím, byla jsem na vstupní preventivní prohlídce, změna praktického lékaře. Dá se takhle z krve zjistit i ty vážnější nemoci? Dva měsíce řeším bolesti kosti, kloubů, hlavy, únava.. Teď se přidaly žaludečni a střevni potíže. Měla jsem test i na boreliozu a byl zvýšený. Bojím se, jestli tohle vše mám jen z ni, jestli by se jiný problém -vážnější objevil v krvi? Tu jsem měla ok. Děkuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10265
16.11.16 11:23

Záleží, co všechno ti Dr. zaškrtla, že má laboratoř zjišťovat.
Pokud se dobře pamatuji, máš každý rok nárok na rozbor krve hrazený pojišťovnou.
Většinou ale i základní rozbor ukáže, pokud v těle nějaký problém je (množství bílých krvinek atd.) a pak většinou sám doktor pacienta kontaktuje s tím, že má na další vyšetření.
Bolesti kloubů, únava jsou opravdu symptomy pro boreliózu. Pokud byl první test zvýšený, doporučuji opakovat. Ten totiž v běžném rozboru krve není a prakticky se ani nedá indikovat na základě zvýšených hodnot…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
136
16.11.16 11:25

V zakladu se vysetruje krevni obraz (bile cervene krvinky a desticky), jaterni a ledvinne funkce a cholesterol. Zalezi, jestli treba delali i crp a sedimentaci. Odchylky ve vyse uvedenem muzou na nektera onemocneni navest. Bolesti kloubu a svalu muze byt i napr revmatologicke onem. Bohuzel jsou to vsehno hodne nespecifické potize, tak to nebude jednoduhe. Borrelioza to byt muze take. prelecila jste atb?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.11.16 11:38
@bamboole píše:
V zakladu se vysetruje krevni obraz (bile cervene krvinky a desticky), jaterni a ledvinne funkce a cholesterol. Zalezi, jestli treba delali i crp a sedimentaci. Odchylky ve vyse uvedenem muzou na nektera onemocneni navest. Bolesti kloubu a svalu muze byt i napr revmatologicke onem. Bohuzel jsou to vsehno hodne nespecifické potize, tak to nebude jednoduhe. Borrelioza to byt muze take. prelecila jste atb?

Krev na boreliozu mi bral před týdnem a zrovna jim atb. Měla jsem snížené je n krevní destičky. Jinak cukr, rozbor ok. Crp taky. Otoky žádné nemam, nejvíc mě štve ty tlaky do hlavy a v břicho- nechutenství. I celková únava. Boreliozu říkal, že mám protilátky trochu zvýšene, zase mi je divné, že trochu a z nicehonic takový průběh, který se zhoršuje :-(

• Citovat
  • Upravit
12545
16.11.16 11:40
@Premek_Orac píše:
Záleží, co všechno ti Dr. zaškrtla, že má laboratoř zjišťovat.
Pokud se dobře pamatuji, máš každý rok nárok na rozbor krve hrazený pojišťovnou.
Většinou ale i základní rozbor ukáže, pokud v těle nějaký problém je (množství bílých krvinek atd.) a pak většinou sám doktor pacienta kontaktuje s tím, že má na další vyšetření.
Bolesti kloubů, únava jsou opravdu symptomy pro boreliózu. Pokud byl první test zvýšený, doporučuji opakovat. Ten totiž v běžném rozboru krve není a prakticky se ani nedá indikovat na základě zvýšených hodnot…
.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.11.16 11:42

@Premek_Orac test mi dělal teď minulý týden

• Citovat
  • Upravit
1247
16.11.16 11:43

Odber krve :think: No je to asi pul roku, co mamce zjistili rakovinu tlusteho streva.Ted uz zaplatpanbuh dobry, ale predtim, nez se na to prislo, byla na nekolika odberech krve a rikali ze vse je ok.Ja do te doby zila v tom, ze rakovinu poznaji i z krve.Asi ale ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10265
16.11.16 11:45

Tak to je brzy na opakování.
Pokud potíže přetrvají i po atb, tak šup k doktorovi a popsat potíže. Může to být klidně podzimní únava, ale také nemusí. A pak není dobré cokoliv podcenit.
Jinak na boreliózu se dávají při podezření docela silná ATB, takže ty příznaky, co popisuješ, mohou být i z nich.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
136
16.11.16 13:04

Presne tak, pokud mas doxycyklin, tak z neho je fakt na zvraceni. Zalezi, jake to byly protilatky, ig g nebo ig m? Crp by u revmatickrho onem bylo vyssi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
864
16.11.16 13:09
@LadyBrigit píše:
Odber krve :think: No je to asi pul roku, co mamce zjistili rakovinu tlusteho streva.Ted uz zaplatpanbuh dobry, ale predtim, nez se na to prislo, byla na nekolika odberech krve a rikali ze vse je ok.Ja do te doby zila v tom, ze rakovinu poznaji i z krve.Asi ale ne.

Z preventivního odbběru krve se dá přijít např. na leukémii a to z krevního obrazu. Ale rakovina jiných částí těla se zjištuje pomocí zobrazovacích technik. Nádorové markery z krve slouží jako ukazatel úspěšnosti léčby, nikoli jako diagnostika. Vyjma PSA na prostatu, ten se dělá jako screening.
Ikdyž jsou lékaři, kteří jsou schopní zaškrtat na žádance všechny nádorové markery které tam jsou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.11.16 13:38
@LadyBrigit píše:
Odber krve :think: No je to asi pul roku, co mamce zjistili rakovinu tlusteho streva.Ted uz zaplatpanbuh dobry, ale predtim, nez se na to prislo, byla na nekolika odberech krve a rikali ze vse je ok.Ja do te doby zila v tom, ze rakovinu poznaji i z krve.Asi ale ne.

A jak ji Teda na to přišli? co je donutilo k jinému vyšetřeni?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.11.16 13:40
@Premek_Orac píše:
Tak to je brzy na opakování.
Pokud potíže přetrvají i po atb, tak šup k doktorovi a popsat potíže. Může to být klidně podzimní únava, ale také nemusí. A pak není dobré cokoliv podcenit.
Jinak na boreliózu se dávají při podezření docela silná ATB, takže ty příznaky, co popisuješ, mohou být i z nich.

Antibiotika jim od pondělka, tyhle stav y jsem měla už před nima :-(

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.11.16 13:45

@leryl jenže jak je donutit, ať člověka na něco takového pošlou? řeším to už celkem dlouho a dělali mi tu boreliozu a dnes jsem byla na měřeni kosti. Vyšla borelka a tím to haslo. Vše se teď svede na ni, přitom jsem četla ze může vyjít i u více věcí, revma, různé imunitní onemocněni

• Citovat
  • Upravit
12545
16.11.16 13:48

@LadyBrigit co měla za potíže? asi nic jasného, když po tom nesli hned ze? :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
136
16.11.16 16:25

Asi kolonoskopii, ne? Po padesatce je na ni narok kazdy 2 roky v rámci prevence

• načítám...