Co se vzdorem nebo rozmazleností?

23.6.14 11:26

Co se vzdorem nebo rozmazleností?

Ahoj, potřebuju poradit.
Syn, 3,5 roku. Od mala asi „mamánek“. Jeví se jako naprosto normální průměrný kluk. Až na pár drobností. Školka (od ledna) velký problém. Nyní už pije i jí, jakž takž poslouchá, nenarušuje průběh dne. Ve školce spí, nechodí tam nerad, má i 2 „kamarády“ se kterými si občas hraje. Jinak se nijak nezapojuje, nejčastěji chodí venku za ruku s učitelkou.
Pokud není se mnou, raději se nedobrovolně počůrá, než by si řekl (s babičkou v ZOO - 3×; ve školce na procházce).
Do 3 let nebyl mazlivý, teď by mě furt objímal.
Každá maličkost, co není po jeho ho rozezlí, začne se vztekat, hádat, brečet, někdy se i trestá, bije se po ruce. Obtížně, nebo vůbec přijímá nové věci: jídlo, oblečení, pohádky…
Dokáže se vytrvale hádat, pokud má s kým.
Nejsem zastánce bití, takže trpělivě vysvětluju, ne vždy to jde. 3× vyhrožuju, pak plácnu, když plácnu hned, oplatí mi to. Neposlouchá, když po něm něco chci, děláme to spolu, jinak neudělá nic. Ve školce si ale na nic nestěžují.
Má rád klouzačky, skákací hrady, dětské koutky. Jakmile jsou tam ale děti, chvílí kouká a pak to odloží na příště.

Bojím se, že má nějaký sociální problém, někdy mám pocit, že je to až na hranici nějakého autistického spektra.
Ráda bych si myslela, že je jen rozmazlený. Do toho všeho má období vzdoru a je to ještě horší. Každopádně už nevím jak na něj, začíná to být psychicky náročné. Ještě je spousta věcí, u kterých mi jeho chování a reakce nepřijdou úplně adekvátní jeho věku a situaci, ale to už by to nikdo nečetl…

Takže co s tím. Nějaká zázračná publikace, jak na výchovu (Kterou ještě neznám?)? Nebo rovnou radu u dětského psychologa? Či stačí počkat do předškolního věku? A jak se z toho nezbláznit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13046
23.6.14 11:36

Muj syn je taky hrozny mamanek. Porad se mazlime hladime, chce me u vseho mit, abych videla co se mu povedlo apod. Ale taky ma vzdor i kdyz bych rekla ze mirnejsi nez ostatni jeho kamaradi. Hodne se nad vsim dojima, zarovwn kdyz se nastve hrozne zuri mlati kolem sebe dupe si a tak. Myslim ze je ale normalni a ze tvuj syn take. Kazde dite je uz osobnost

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
23.6.14 11:37

Kluk je naprosto normální, akorát ty s tím máš problém :mrgreen: Jo, psycholog není blbej nápad - domluv si sezení i se synem. Aspoň ti potvrdí to, co já ti tady píšu ;) a poradí jak na něj.
Kluk prostě hledá nějakou jistotu, to maj děti rádi (lpí na maličkostech, nesnáší změny) potřebuje si ověřit, že svět je bezpečné místo. Školka byl asi pro něj taky stres (nové prostředí, nové děti), potřebuje se ujistit tvou láskou, tak se začal mazlit. Tak mu zaveď nějaké rituály - pořád stejné ve stejnou denní dobu, to ho trochu uklidní. A dej mu čas ať dozraje. V tomhle věku je takovéto chování normální ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7974
23.6.14 11:38

Máš holt introvertní dítě s horší schopností se adaptovat na nové věci :nevim: Časem se to se spoustou trpělivosti zlepší. Žádné zázračné rady nemám, naše kvítko ještě ve čtyřech letech dostávalo psotník, když na něj někdo cizí jenom promluvit, v autobuse dokázal sedět jen vedle známé osoby, ve výtahu, když se stalo cokoliv nečekaného, dostával panické záchvaty, větší akce ve školce byly utrpením. Trval na chození svýma cestičkama. Dneska je to jen trochu míň sociálně zralý sedmileťák.

Pokud máš sebemenší pocit, že to není úplně OK, tak si najdi psychologa. Minimálně ti řekne, kde jsou skutečně problémy a doporučí osvědčené triky, jak na něj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4658
23.6.14 11:40

No tak za mě je lepší pro jistotu k doktorovi jít, než aby pak bylo pozdě. I když to, co popisuješ, na autíka nevypadá. Spíš bych řekla, že je to jen období.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.6.14 11:42

Rituálů máme, že si je všechny ani nepamatuju. Každá změna je „boj“.
Je strašně nekontaktní, má problém i s tátou. Ten zas vše řeší silou, tak to od něj malej odkoukává :( Navíc manžel moc nekomunikuje, to se ho syn 5× na něco zeptá a on mlčí. „Táto, ptám se tě“, tak milostivě něco odpoví :(
U psychologa by to bylo z jeho strany jasný, dřepěl by mi na klíně, dusil okolo krku, zavřený oči…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7974
23.6.14 11:46

@Vorvaň obrovský To nevíš, dokud to neuděláš. Je spousta psychologů, co to s dětma umí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.6.14 11:47

@kotyk
Takže v září do školy? Bez odkladu? Toho se skrz tu jeho introverci a neschopnost spolupráce ve školce bojím.
@dendule4
Klasickej autík ne, napadaly mě spíš vzdáleně rysy Aspergera. Ukecaný je hodně, už se naučil, jak se tvářím, když se mi nelíbí co dělá, a ptá se co mi je. To vidím jako pokrok, že už nemusím furt jen mluvit. Hlídá si výraz tváře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.6.14 11:53

Projela jsem si diskuze na téma rozmazlenost láskou apod. Tohle mi přijde jiné, protože neskáču, jak se vzteká (i když mužskej by řekl opak). Snažím se takovým situacím vyhýbat, ale někdy to holt nejde. Takže to vypadá, že se mu podřizuju, když se konfliktům vyhýbám? :think:
Na netu jsou stovky stránek o různých sociálních dysfunkcích, že si tam člověk vždycky najde i nějakou, pro ten svůj konkrétní případ 8o

Všechny moje děcka na mě visely, ale tohle už mi přijde moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9066
23.6.14 11:53

Vypada to na introverta, a ne vsecky deti jsou ve trech letech na skolku zrale ;) starsi dcera sla ve trech a tri ctvrte a schvalne jsme vybirali soukomou miniskolku, aby to na ni nebyl takovy stres ;) mmch ja jsem byla to same, ve skolce jsem zvladla byt az jako predskolak, ve skole lehce asocial. Zlomilo se to cca pubertou. Ted jsem spolecensky clovek, co miluje lidi a akce, mam dve VS a doktorat, takze to asi nasledky nezanechalo :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1803
23.6.14 11:55

@Vorvaň obrovský myslím, že to je jen období. a možná by nebylo od věci promluvit si spíš s manželem, ať tedy na syna reaguje…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9066
23.6.14 11:56

Jinak dcera jeste dne (4,5 roku) nejde na zadnou atrakci, na ktere jsou deti, a kdyz je nekde hluk, okamzite mizi - nesnese moc lidi a hluk ;) ale jinak je chytra, sikovna a ono se to casem srovna, je holt cela maminka :oops: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.6.14 12:01
@evulkanov píše:
@Vorvaň obrovský myslím, že to je jen období. a možná by nebylo od věci promluvit si spíš s manželem, ať tedy na syna reaguje…

To je na jinou, neřešitelnou diskuzi :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.6.14 12:04
@Aliik píše:
Jinak dcera jeste dne (4,5 roku) nejde na zadnou atrakci, na ktere jsou deti, a kdyz je nekde hluk, okamzite mizi - nesnese moc lidi a hluk ;) ale jinak je chytra, sikovna a ono se to casem srovna, je holt cela maminka :oops: :mrgreen:

No já se bojím, abychom nezačali říkat, že je to celá sestřenice, která má od plnoletosti „papíry na hlavu“…
To raději celý tatínek (i když třeba je, co já vím)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
23.6.14 12:09

Tvoje dítě je naprosto normální, 3,5 leté dítě. Děti v tomto věku se prostě takhle chovají. Ano, jejich chování je ovlivněné také z velké časti temperamentem a povahou, ale nevidím nic divného. Některé je živější, neposlednější, extrovertní, některé je zase klidnější, pomalejší a introvertní. To je to „období vzdoru“, ve 3 letech to bývá vůbec nejhorší, dítěti prudce dozrává CNS, učí se spoustu nových věcí, jeho psychika dostává celkem dost zabrat… přejde to. Ono to nedělá schválně, nedělá to vůči okolí, dělá to vůči sobě, neumí pracovat s emocemi. Ovšem psycholog není opravdu špatný nápad, je schopný Ti říct, jakou má syn povahu, jak se mu jeví a jak s ním pracovat, komunikovat…

Příspěvek upraven 04.06.16 v 18:04

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect