Máme dceři (10) říct o jejím otci?

Anonymní
17.6.14 12:09

Máme dceři říct o jejím otci?

Ahoj, píši za kamarádku. Je tu takový problém.
Má dceru 10 let, která je velmi citlivá. Žijeme na vesnici, takže tady se ledacos šustne.
A právě to co by se nemělo donést k její dceři je to, že její otec je nevlastní. Vychovává jí od jejich 2 měsíců, protože kamarádka prostě dostala kopačky právě proto, že kdysi otěhotněla. Ale měla to štěstí, že potkala partnera, který sní je a stará se o mladou jako o svou a nikdy tomu nebylo jinak.
První problém nastal ve školce. Kdy si paní učitelka pustila pusu na špacír a u fotek rodičů řekla dívence, že ten pán na fotce není její otec, ale její strejda. Holka s toho byla hodně hotová. A rodiče jí prostě řekli že učitelka je popletená a nějak se s toho vymluvili a učitelce vysvětlili, že k tomuhle neměla právo.
Ale holka je již ve škole a sem tam mívá otázky typu "co mám po tatínkovi a co po tobě mami? " Takže si kamarádka začíná myslet, že něco pomalinku začíná tušit.
Ale neví právě jestli jí to má říct, nebo ne. Má strach s její reakce, protože tehda s té školky byla opravdu hodně rozrušená. A teď jí je deset.Je už v takovém tom dospívajícím věku. JÁ jsem proto, aby jí to řekli, protože později by to mohlo být horší, ale více hlav víc ví. Netušili, že jí to někdy budou říkat, protože její biologický otec na ní posílá pouze alimenty, ale o dítě nemá vůbec zájem a vůbec ho dívčina nezajímá má svůj život a svou rodinu a dceru odepsal v momentě, kdy zjistil, že kamarádka je těhotná. Takže jí vtomchtěli nechat tak nějak celý život. Ale ono od té příhody vté školce kde si upustila paní učitelka to co neměla s pusy, tak to také ví pomalu celá vesnice. Tak obavy jsou tady i s toho, že by to něčí dítko třeba holčičce mohlo někdy nějak vmést do tváře.
Tak co by jste poradili kamarádce? Ona si tuhle diskuzi bude číct. Nevěděla jak diskuzi založit, tak jsem jí slíbila, že to udělám, takže vaše reakce rozhodně bude číst. Píši jako anonym právě proto, že pár lidí z vesnice sem chodí. Máme to tu rádi, ale lidi jsou tu opravdu hrozní, tak nechceme na sebe nějak upozorňovat.

Děkujeme za každý Váš názor. A snad se i díky Vaším názorům k něčemu kamarádka dopracuje a trošku se tím přestane trápit. :mavam:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9719
17.6.14 12:13

Učitelku bych kopla do řiti a holce bych to opatrně vysvětlila popere se s tím líp teď než v patnácti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
weddiene
17.6.14 12:13

Na vesnicích to tak chodí, každý se stará o to co nemá :zed: Je jen otázka času, kdy to holčičce někdo řekne a určitě to nebude vybraným způsobem. Proto by bylo lepší, aby to slyšela prvně od svých rodočů.

• Citovat
  • Upravit
3931
17.6.14 12:14

Mno já bych to být kamarádkou dítku vysvětlila. Holčička už je dost velká na to aby pochopila že jí nějakej pán sice splodil ale tatínek je ten kterej se o ní celej její život stará ;). Ono je opravdu lepčí aby si s ní rodiče v klidu promluvili než aby se to dozvěděla od cizích lidí protože pak by už asi rodičům nikdy nevěřila. Takhle si myslím že to příjme spíš :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JLP
4646
17.6.14 12:15

Ahoj, řekla bych jí to - horší to bude, až to na ni vybalí někdo způsobem, ze kterého se bude vzpamatovávat hůř. Lidi umí být fakt sv. ině… Ale podle mě jí to měli říct dávno - pokud víte, že celá vesnice to ví…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
17.6.14 12:15

Tak pokud na ni posílá alimenty, tak je nespíš v RL a tedy mi přijde dost divné to před dítětem tajit… možná v situaci, kdy by v RL byl ten nový, ale i tak záleží na tom, kolik lidí to ví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10185
17.6.14 12:16

V klidu si s dcerou sednut a všechno jí říct. Už je dost velká, pochopí to. Mnohem horší by pro ni bylo, kdyby se to dozvěděla od cizích. Což už se vlastně stalo s tou učitelkou a podle mě byla chyba, že jí to tedy nevysvětlili už tehdy. Lhát dítěti je horší, než říct mu třeba nepříjemnou pravdu. Takže já bych to neodkládala, všechno jí vysypala, zdůraznila, že nikdy nezáleží na tom, kdo dítě zplodil, ale kdo a jak se o něj stará a snažila bych se jí vysvětlit i to lhaní ohledně učitelky ve školce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1492
@kopejka píše:
Učitelku bych kopla do řiti a holce bych to opatrně vysvětlila popere se s tím líp teď než v patnácti.
:potlesk: :potlesk: :potlesk:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
536

Já být dcerou asi bych byla naštvaná…měla vyrůstat v tom, že ten pán jí má rád jako táta, ale otec to prostě není, ne žít ve lži. To se těžko chápe a odpouští.
Každopádně to už kamarádka nezmění a měla by se to dozvědět od ní, čím dřív tìm líp. Než jí to vpálí někdo v krámě, ve škole, na kroužku…pokud je to veřejné tajemství, bála bych se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4151
17.6.14 12:17

Za mě čím dřív tím líp. Je citlivá, ale pokud je kamarádka chytrá, dokáže to podat dobře, případně se může poradit s dětským psychologem, jak na to nejlíp. A tatínek je ten, co ji vychovává, stará se o ni a má ji rád. Ale pokud se to opravdu dcera dozví od cizích, bude mit problém rodičům odpustit. Děti lež snáší dost těžce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5730
17.6.14 12:17

No osobně si myslím, že už je dost pozdě - takové věci by se děti měli dozvídat mnohem dříve, když ještě nejsou v pubertě a dokáží to bez problémů vzít jako hotovou věc…Rozhodně co nejdříve říct, než se to dozví jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35545
17.6.14 12:18

Učitelka je Píp, o tom žádná.
Už bych to řekla, sice to asi bude obtížnější, ale desetileté dítě to pochopí, tento tatínek už bude navždy tatínek a tamto jen zploditel. Hlavní důraz bude asi na to, že ji má tatínek pořád stejně rád a že bude vždy jeho holčička. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1702
17.6.14 12:19

Cim driv ji rodice reknou pravdu tim lepe, zvlast kdyz uz o tom vi cela vesnice. Aby se dozvedela pravdu od cizich bych neriskovala, nejhorsi pak budou prave rodice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4009
17.6.14 12:19

No kamaradka to zjistila v 15 kdyz si sla delat op, z rl. Pokud ten od tve kamaradky plati alimenty, jiste je taky v rl. Nesla to tezce, ne tedy to, ze jeji ozec neni jeji otec, ale ze ji vsichni cely zivot lhali. Nakonec jim odpustila, ale takova nejaka ta absolutni duvera se tam uz nekonala, do dnes (po patnacti letech) jim to oncas vmete do tvare. Jakoze ji lhali. Rekla bych ji to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12064
17.6.14 12:20

Určitě to holčičce říci. Nejen kvůli lidem, ale především kvůli ní, měla by vědět jak to je. Co mám zkušenosti, tak pokud se s dětmi jedná narovinu, zvolí se ta správná slova, tak děti chápou velice dobře a vypořádávají se s věcmi také velice dobře. S láskou a empatií děti zvládnou mnohé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí