3leté dítě - opožděný vývoj?

243
11.6.14 13:18

3leté dítě - opožděný vývoj?

Ahoj, chtěla bych se zeptat na syna. Bude mu 3 roky a je oproti ostatním pozadu. Zatím nemluví, řekne 10 slov. Kreslit začíná až teď, barvy nepozná (resp. najde stejnou barvu, když mu ji předem ukážu), díky mluvení ani básničky neopakuje, chodit začal ve 14 měs.

Ale oblékne se sám, nají se, vyčistí si zuby, umyje si ruce, velmi dobře si pamatuje, kde co je, sám od sebe pomáhá s mladším sourozencem, je rád mezi dětmi.

Už předem mám hrůzu z 3leté prohlídky. Vždyť tam nic neřekne, zrak ani sluch taky nevyzkouší, barvy možná pozná.

Chci se jen zeptat, jestli jste někdo měl taky „netabulkový“ dítě a jak se dál vyvíjelo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1749
11.6.14 13:21

@Gerojka
Neřekla bych, že je opožděný. Prostě je šikovnější na jiné věci než mluvení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lenka76
11.6.14 13:22

Ahojky, ja bych to nehrotila. Nemyslim, ze ma opozdeny vyvoj, jen proste nemluvi jak jine deti…Nase dcera zacala chodit v 16ti mesicich, na nocnik ve 2,5 letech, s mluvenim to taky nebylo valny…no a co…ziji v zahranici, tady to nikdo moc neresi, nechaji deti, at sami dozraji..kazde dite chce svuj cas. Ja bych nestresovala. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
2660
11.6.14 13:23

A rozumí pokynům? Např. Podej mi (nějakou konkrétní) věc ze stolu. Atd?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32941
11.6.14 13:23

Měla jsem naprosto to samé. 3letou prohlídku nehroť, můj uměl taky velké kulové, dostali jsme dopředu obrázky na trénování, aby se zhodnotil zrak. Sluch vyšetřovali na foniatrii, kam jsme dostali žádanku. Vyšetření v pohodě, chodíme co půl roku. Doporučili logopedii a zhodnotili to jako opožděný vývoj řeči. Trochu jsme s ebáli vývojové dysfázie, ale po vstupním vyšetření to logopedka v jeho 3l a 8měsících vyloučila. Chodíme tam půl roku, a za poslední 2měsíce se šíleně rozkecal. Teď mu jsou 4 roky a 1měsíc. Kreslit začíná, ale básničky ho nebaví. Když už tak písničky, má hudební sluch, což je podle logopedky super, že aspoň když to slovo je těžké, tak má snahu napodobit melodii.
Je to náročné, člověk se cítí všelijak, když jiné děti debatují a tvůj řekne pár slov. Ale neboj, zlepší se to. Doporučuju po 3letech navštívit foniatrii a později logo (berou většinou až kolem 4roku)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1131
11.6.14 13:24

@Gerojka Taky nemám doma genia, mluvit začal až ve dvou a půl a oproti ostatním dětem mi taky přijde, že by toho mohl zvládnout víc. Ale neuděláš s tím nic :roll: Já se taky furt snažím horem dolem :nevim: Na prohlídce to bylo teda u nás za 5 min. venku, stačilo říct ano udělá to a to, furt jsem chtěla na logo kuli řeči a prý není třeba a šup byli jsme venku. Jestli máš trochu lepší dr. zkus jestli by Vás neposlali přes tu řeč na foniatrii nebo logopedii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
197
11.6.14 13:25

Klid prosim te. Naši malé byli 3 v únoru a zase mele pantem od rana do večera. Ale jinak je líná a nechává se třeba krmit. Barvy zná ale děla ze neví. Maluje jen kola pořad dokola a sluníčka. Uz se těším az půjde v záři do školky a osamostatni se. Nemej stres tak začne mluvit později no :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
243
11.6.14 13:26
@Levandule121 píše:
A rozumí pokynům? Např. Podej mi (nějakou konkrétní) věc ze stolu. Atd?

Rozumí všemu, mluvím s ním jako s dospělým. Udělá to, co po něm chci. I vzdor jde u něho „zlomit“, zopakuju znovu co chci a poslechne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60142
11.6.14 13:26

@Gerojka
Nas nemluvi vubec. Slysi dobre, u psychologa jsme byli, predvedli jsme tam toco s trema detma a pry uz nas videt nechce :mrgreen: Blbej pry neni, mame jen chodit na logopedii. Tam jsme byli dvakrat, logopedka mila, Knedlovi se libi, rady maji hlavu a patu, nicmene na ne Knedla prdi. Vsak se nekdy rozkeca.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2468
11.6.14 13:27

Nedělej si hlavu, barvy se učí snad až předškoláci. Jinak, nás taky čeká tříletá a děsím se toho. Dle tchýně není zralý na školku, páč když mluví, tak mu někdy nerozumím ani já. Barvy umí, ale to odkoukal od starší a baví ho říkat jakou barvu má které auto. Jo, a nekreslí, krmím ho já(sám jíst ale umí), neoblékne se, když se mu hódně chce, oblíkne si tepláky, ponožky a sandále.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11689
11.6.14 13:28

Tak důležité je, jestli jinak je v pořádku, tzn. Rozumí pokynům? Ukáže třeba kravičku na obrázku? Přinese, podá? Třeba dones si botičky, jde a donese je? Má zájem o hru s vrstevníky? Co oční kontakt? Ukazuje na předmět zájmu? Snaží se aspon nějak domluvit, třeba posunkami a nějakými slabikami?

Mám syna 3,3 roku, taky nemluví a vím, jak se musíš cítit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60142
11.6.14 13:29

Jo a jinak neumi celkem nic. Akorat jist umi hezky. Ale maloco mu chutna :roll:
Ze je vyvojove na urovni dvouletaka. Je mi to burt, kazdy dite je jiny a mezi ostatnimi se to beztak ztrati :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11689
11.6.14 13:30
@Gerojka píše:
Rozumí všemu, mluvím s ním jako s dospělým. Udělá to, co po něm chci. I vzdor jde u něho „zlomit“, zopakuju znovu co chci a poslechne.

Aha, tak to nehrot, to je v pohodě :) :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2468

@Baba moje řeč

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
243

Tak to jste mě holky uklidnily.Na foniatrii se zeptám doktorky. Škoda, že se do školky nedostal. Tam by ho to snad donutilo rozmluvit se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí