Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Lomikára no u nás mazec, jednak do 4 let se tomu nechává čas, druhak čekačky taky dlouhé (já měla koncem roku fakt štěstí) a za třetí všude plno a neberou. V našem obvodě katastrofa, tak dojíždíme půl hodiny MHD. Ale malý si s paní sedl, spolupracuje, těší se tam, tak jsem ráda. Na kolik vyjde soukromá?
@andelka83 Záleží, jestli má smlouvu s pojišťovnou - pak nemusí přijít na nic. Jinak asi podle toho, kolik si kdo řekne +- 200,– za sezení? ![]()
Myslím, že to nechávají do 4 let právě proto, že na mladší stejně nemají kapacity. Jinak je podle mě už rozšířenější názor, že čekat tak dlouho je škoda a mrhání časem. Některé děti se rozmluví rychle, jiné pomaleji a mohou to pak zbytečně dlouho dohánět.
@Lomikára souhlasím. Já jsem si ty žádanky po 3 roce dost vynutila. A jsme ráda že už někam chodíme.
Jaký je vlastně rozdíl mezi soukromou a veřejnou? My chodíme teda na polikliniku, sama jsem si ji vytypovala a chválabohu měla volno. Je to na pojišťovnu, platili jsme jen poprvé 30Kč.
@Gerojka píše:
Složitější úkony snad taky zvládne, např. přisune si židli, vyndá lžičku ze skříňky a vezme si pudink. Když řeknu, ať si uklidí hračky, že potom dostane sladký, tak to bez problému udělá (a jak rychle). Poděkuje, zatím nepoprosí, zdraví mávnutím jak kdy.
Neboj, to je v pohodě. Trénujte jemnou motoriku, ta uzce souvisí právě z řečí, třeba navlíkání korálků, napichování zavařeného hrášku na párátko atd. K tomu prosení, já ho naučila to dělat ručičkama, takže jen řeknu a jak se dělá/říka, když něco chceš a on poprosí.
@Gerojka kamasky syn zacal mluvit poradne v 5.letech. Protoze se mu nikdo nevenoval. Pomohla hodne skolka. A to neumel vubec mluvit. Ucitelky to nevzdali a pomohli mu.
@Melody 4 píše:
Neboj, to je v pohodě. Trénujte jemnou motoriku, ta uzce souvisí právě z řečí, třeba navlíkání korálků, napichování zavařeného hrášku na párátko atd. K tomu prosení, já ho naučila to dělat ručičkama, takže jen řeknu a jak se dělá/říka, když něco chceš a on poprosí.
Vylupování hrášků z lusků doporučuji, teď je k tomu ideální doba. Dítě si po té „namáhavé práci“ ještě na hrášku smlsne.
@j-p píše:
@Gerojka kamasky syn zacal mluvit poradne v 5.letech. Protoze se mu nikdo nevenoval. Pomohla hodne skolka. A to neumel vubec mluvit. Ucitelky to nevzdali a pomohli mu.
Tak to není náš případ, my se synovi věnujeme. V 5 letech snad mluvit bude.