Poraďte knihu o výchově rok a půlletého dítěte

131
15.6.14 22:13

Poraďte knihu o výchově rok a půlletého dítěte

Ahoj, můžete mi poradit nějaké osvědčené knihy o výchově? Nemám čas moc hledat a tak se omlouvám, že zakládám další téma.
Jedná se mi hlavně o problematiku období vzdoru a trestání ( dcera jednak neposlouchá, a hlavně si teď oblíbila skoro všechny okolo bít, a neposlouchá, na zákazy nereaguje, takže dostane třeba přes ruku nebo zadek, vím že to není dobře, tak bych chtěla vědět, jak na to, aby to nedělal…).
Batole od Karpa mám, ale zatím jsem teprve na začátku…

Díky moc za tipy!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Máte zkušenost s Ikar Nejšťastnější batole v okolí?

Přidejte zkušenost s Ikar Nejšťastnějš...
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
teresa20
15.6.14 22:40

@martr Mám teď půjčenou knížku Nejšťastnější batole v okolí od Harvey Karp.. chystám se na ni :D

• Citovat
  • Upravit
983
15.6.14 22:57

Mám také jen to Batole od Karpa, už tedy přečtené celé a střídavě se vracím k různým kapitolám…přijde mi, že některé základní principy jsou fajn a sedí mi, takže se je snažím používat (i když teda batoletština mi vůbec nejde, takže tu moc ne :), ale jak píšeš o tom bití a neposlouchání, tam se mi zdá, že zázračný recept jak to u takto malého dítěte rychle odstranit prostě není. Že zbývá jen dokola opakovat, že se to nedělá (nebo lépe říkat jak to dělat správně - „udělej malá, pojď házet s míčkem (místo hrnečku)…“ apod.), zabránit v té činnosti (chytit ručky, sebrat nástroj, odstranit co je potřeba z dosahu…) a vydržet.

Ale jestli tu někdo přijde s rychlým receptem na takto malé děti, ráda se poučím, mám takto starou raubířku právě doma :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
15.6.14 23:04

Ježiš promiň, já jsem tvůj příspěvek nedočetla do konce a poradila ti to, co už máš :oops: :oops: :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
34322
15.6.14 23:29

https://www.kosmas.cz/…teme-s-nimi/
http://www.databazeknih.cz/…spekt-117128

Obě bych dala jako povinnou četbu už v těhotenství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
971
15.6.14 23:43

Pokud to nemusí být v češtině, doporučuji:

Carlos Gonzalez - Besame mucho; Creciendo juntos
Rahima Baldwin Dancy - You are your child's first teacher
Kim John Payne - Simplicity parenting

Já si nemyslím, že je nutné trestat.. Neumím si zatím představit činnost (ani můj manžel), ze kterou bychom museli syna (18m) trestat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
15.6.14 23:57

@Lucie_Sx jakou povinnou četbu? Tady nejsi na základní škole :-) konkrétně ta Aldortová je taková snůška keců, že jsem tomu nemohla vůbec uvěřit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20840
16.6.14 07:06

Jak žít a nezbláznit se - Lidmila Pekařová

Jak mluvit, aby nás děti poslouchaly - Adele Faber, Elaine Mazlish

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4462
16.6.14 07:36
@AdaAda píše:
Já si nemyslím, že je nutné trestat.. Neumím si zatím představit činnost (ani můj manžel), ze kterou bychom museli syna (18m) trestat.

No, abych řekla pravdu. Musela jsem se zasnít a pousmát. Nášemu klukovi je 19měsíců a za tenhle měsíc udělal takový skok, že mi z něj jde hlava občas slušně kolem. DOma je v rámci možného hodný, ale nastává dost často situace, kdy mu řeknu nesmíš a on čeká a pomalu ty dveře otevírá(například). OPakuji, nesmíš. Chytne smích. Důrazněni - nesmíš otevírat ty dvěře. Hapáš. To už skáče radostí, že dělá něco co nesmí a já se zvedám :mrgreen:
Takovýhle nebyl doted a o dalších dětech na písku nemluvě. KDyž je sám, tak to jde. Je to zlaté dítě, ale ve společnosti dětí, si koušu rty v jednom kole a mlátim hubou z toho neustálého vysvětlování.. Ted se opravdu každý týden změnil, proto jsem se (jak jsem psala v úvodu) zasnila :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
16.6.14 07:38

@DeTer to samé u nás. Mám holku necelých 18m a když jí něco říkám, vím že rozumí, ale dělá jakože mě neslyší. Máme doma posuvné dveře a s těma si hraje taky furt, jenže kdyby se jí tam dostala ruka, přelomí jí to prst. Xkrát denně jí od těch dveří odnáším, teda netrestám, ale už bych taky byla ráda, kdyby to pochopila. Teď se naučila vylézt na gauč a běhat po něm :pocitac: Znovu xkrát jí snáším, říkám nesmíš a po minutě je tam zas. Včera z něj skočila po hlavě :roll: Zlatý miminko :lol: :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
4462
16.6.14 07:46

@madi Já to vidím spíš až ted opravdu ten měsíc zpět. MOc dobře ví, co po něm chci, ale dělá přesný opak, právě proto, že mě zkouší. Nebo jak se vzteká. Jsme na zahradě a řikám Petí jdeme domů.. Padne na zem a ječí ne ne ne ne…Normálně sebou lupne někdy na kolena někdy rovnou na břicho. Rapl je to ted

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3115
16.6.14 08:07

Jak mluvit aby nás děti poslouchaly… Adele Faber
Vychováváme děti a rosteme s nimi - Naomi Aldort

V období vzdoru jsou nejdůležitější hranice, dítě musí vědět, co lze a co ne. Bití oplácet bitím nefunguje, chytnou za ruky důsledně říkat ne nesmíš a pořád opakovat, opakovat až to pobere:-). A pomůže trochu se vžít do toho dítěte a ne jenom slepě vydávat příkazy, protože někdy - ruku na srdce - chceme po nic fakt kraviny :P, když se nad tím zamyslíme :kytka:. Stačí si sednou na dětské hřiště a chvíli pozorovat jak maminky pořád něco pokřikují, ale dodrženo není většinou nic, vydají příkaz jde se domů, ale pořád sedí na lavičce - a jak má to dítě poznat, kdy to ten rodič myslí vážně - a takových situací jsou mraky. Výchova je v první řadě o nás o rodičích u sebe musíme začít:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
971
16.6.14 09:53

@madi taky máme i posuvné dveře - nahoru do rohu jsem strčila utěrku - mám klid :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
16.6.14 11:27
@kacz píše:
@Lucie_Sx jakou povinnou četbu? Tady nejsi na základní škole :-) konkrétně ta Aldortová je taková snůška keců, že jsem tomu nemohla vůbec uvěřit…

„Povinná četba“ byla myšlena samozřejmě s nadsázkou :-).
Snůška keců je tvůj názor, já ti ho neberu. Já to naopak považuju za jednu z nejlepších knížek, které se dají k tématu najít, a rozhodně s tímto názorem nejsem sama :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
16.6.14 11:32

@madi já tohle řeším tak, že když neposlechne, pohrozím, že půjde do ohrádky. A pokud to udělá znova, tak tam jde. Stačí dvě minuty, nevšímám si ho, jdu pryč. Pak ho vyndám a jdeme dělat něco jiného. A chápe to skvěle, v kuchyni už leze jenom tam, kam může, za žaluzie netahá… a z nábytku ho klidně nechám občas spadnout, však ono se mu nic nestane, aspoň si sám zkusí, jaký to je. A opravdu to taky funguje, asi dvakrát spadl z postele a od tý doby si dává mnohem větší pozor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí