Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Antonie Bolavá píše:
tak pochopí to určitě, jestli není pitomá. Otázka je co to s ní udělá. Kdyby mi dneska naši přišli vykládat, že nejsem tátova, ale nějakého cizího chlapa, tak bych to taky pochopila, ale nejspíš bych se z toho zhroutila. Ani si to nedokážu představit jak bych se cítila a péči psychologa bych potřebovala určitě. Na tátu jsem dost fixovaná. A to je mi píše: Více
A co je to za pitomost vykládat jí, že není tátova?
Vždyť je tátova. Nějakej chlap je biologický otec, to jo, ale táta té holčičky je současný partner. Táta je ten kdo vychovává, kdo se stará, kdo byl u tvého prvního krůčku a kdo ti je na blízku, když potřebuješ a takhle bych jí to vysvětlila.
@Anonymní píše: . Kdyby jeji notricky otec ji vidal tak je to jine ale ne nema zajem nesnasi ji atd uz mel 2deti z predchoziho manzelstvi dite sme chteli oba ale bohuzel jak zjistil ze jsem tehotna tak v te dobe cekal dite s jinou s kterou me podvadel.ja ji to povim sama v klidu.ale horsi bude kdyz ho bude chtit videt on ji totiz ne hce ani videt co ji na to mam rict?
to je úplně jedno co on je zač. Měla už to dávno vědět
@krtek7489 píše:
A co je to za pitomost vykládat jí, že není tátova?Vždyť je tátova. Nějakej chlap je biologický otec, to jo, ale táta té holčičky je současný partner. Táta je ten kdo vychovává, kdo se stará, kdo byl u tvého prvního krůčku a kdo ti je na blízku, když potřebuješ a takhle bych jí to vysvětlila.
no jistě, ale stejně jí to sebere. Nebo tebe by taková informace nesebrala? Ty pohádky o tom, kdo je pravý táta, jsou sice hezké, ale od určitého věku naprosto neúčinné. Takhle to možná začne brát časem, až odezní ten prvotní šok. ale určitě bych nedoufala, že to díky tomu vezme v pohodě
@Antonie Bolavá píše:
no jistě, ale stejně jí to sebere. Nebo tebe by taková informace nesebrala? Ty pohádky o tom, kdo je pravý táta, jsou sice hezké, ale od určitého věku naprosto neúčinné. Takhle to možná začne brát časem, až odezní ten prvotní šok. ale určitě bych nedoufala, že to díky tomu vezme v pohodě
A proč by mě měla taková informace sebrat?
Když toho chlapa vůbec neznám? A když by mě to podali, jak popisuju výše a vůbec by toho pána nejmenovali jako otce, protože to žádný otec není, tak úplně v pohodě. Samozřejmé jí nesmí říct, hele Maruško tvůj táta není tvůj táta
Já bych tamtoho chlapa vůbec nezmiňovala jako tátu. To je to samé jako adopce, nebo přijmout darované vajíčko, spermie atd… Jsou to pak praví rodiče? Nebo nejsou? Záleží, jak se to tomu dítěti podá.
@krtek7489 mně by byl ten chlap úplně ukradenej. Sebralo by mě, že můj táta není můj táta. Asi si v tomhle neporozumíme. Snad máš pravdu a holka to vezme tak dobře, jako bys to vzala ty ![]()
Zkus přátelskou atmosféru a mimčo někde nablízku, nebo při procházce s kočárkem. Asi bych volila čas ještě před prázdninami, aby později nevzpomínala, jak jste jí je zkazili ![]()
Rozhovor bych začala dotazem, jestli už si s dětma ve škole říkali, jak se mimina dostanou do bříška - hooodně tajemně. Bud se chytí a něco řekne nebo může reagovat slovy - ale mami, prosim tě, v tom případě bych se chytla já a řekla jí něco ve styli- tak víš co, já ti řeknu, jak je to doopravdy… Pak jí třeba povykládala, jak se vám narodilo mimčo. Ze je to tak, že se ta velká holka zamiluje a začne s tím klukem bydlem a když se jim to povede, tak spolu zasadí to mimčo do bříška - jak dalece chceš vysvětlit, nechám na tobě. A pak jí říct, že když si byla mladší, potkala si ještě jiného kluka než byl náš taťka, měla jsem ho moc ráda, ale když jste spolu čekali miminko v bříšku - jí, tak se něco mezi váma změnilo a on už to miminko v bříšku nechtěl, nechal tě i s bříškem samotnou a když se malá narodila, našel si vás nový tatínek - ten, co ho zná…
@krtek7489 píše:
A co je to za pitomost vykládat jí, že není tátova?Vždyť je tátova. Nějakej chlap je biologický otec, to jo, ale táta té holčičky je současný partner. Táta je ten kdo vychovává, kdo se stará, kdo byl u tvého prvního krůčku a kdo ti je na blízku, když potřebuješ a takhle bych jí to vysvětlila.
děkuji určitě ji to řeknu
, pak napisi co a jak diky vsem za rady ![]()
@jezek1 ty to píšeš strašně hezky, ale tak pro pětileté dítě. Ptát se desetileté holky, jestli ví jak se dostane miminko do bříška ![]()
Mě ještě napadlo to zkusit navázat na tu školku, třeba jako pamatuješ si, jak jsi měla ve školce tu fotku s tátou a co říkala paní učitelka, buď bude vědět, nebo prostě k tomu říct, že byla ještě malá, tak si to nepamatuje, ale je to tak a tak… Ten pán, se kterým jsem tě měla odešel a nás si našel náš táta, který je s námi od tvého narození, tak je možné, že se tě třeba na to bude někdo někdy ptát…
Vysvětlovat pohádkou se mi zdá pro tak velkou holku trochu už pozdě…
Mamka te kamaradky, o ktere jsem psala, ze to zjistila v patnacti, ji tenkrat rekla, ze si ma sveho (nahradniho) taty vazit. Ze ostatni otcove miluji sve biologicke deti od prirody maji to dane, ale ten jeji (nevlastni) ji musi milovat vice nez vsichni bio otcove sve deti, kdyz se k ni chova takto krasne. Mu to priroda nedala, nema ji rad jen proto, ze je jeho. Ma ji rad doopravdy, proto jaka je. Tona ni docela zapusobilo, jak ale pisu, byla v tezke puberte ne desetileta.
Netušili, že jí to někdy budou říkat
co je to za blbost
alimenty berou a holce to měli říct už hodně dávno. Dítě má právo vědět kdo je jeho bio rodič. Takže ted nezbývá než si s holčinou sednout a povídat o holčičích problémech, dospívání a při tom i početí dítěte a jeho bio rodičích, holka to nejak zkousne i když je citlivá, ale musí se ji pravdivě
v rámci možností odpovídat na každou její otázku. I když bydlíte na vesnici tak v okolí je jistě spousta dětí co nežijí s bio rodičema, ale mají tatku a mamku i když nejsou bio
Dokonce je povinnost u adoptovaných dětí říct že jsou adoptované než jdou do školy, psychologové doporučují s nimi o tom mluvit od mala ![]()
@evill píše:
Mamka te kamaradky, o ktere jsem psala, ze to zjistila v patnacti, ji tenkrat rekla, ze si ma sveho (nahradniho) taty vazit. Ze ostatni otcove miluji sve biologicke deti od prirody maji to dane, ale ten jeji (nevlastni) ji musi milovat vice nez vsichni bio otcove sve deti, kdyz se k ni chova takto krasne. Mu to priroda nedala, nema ji rad jen proto, ze je jeho. Ma ji rad doopravdy, proto jaka je. Tona ni docela zapusobilo, jak ale pisu, byla v tezke puberte ne desetileta.
to je krásný
Taky jí to měli říct dřív, ale vysvětlili to hezky
Její matka a její nevlastní otec mají jí vše vysvětlit. Jak se zachoval její biologický otec a že nevlastní otec je jejím skutečným otcem, protože rodič není ten, kdo porodil, ale ten kdo vychoval. Má se o tom dozvědět ted, pak bude horší. Nedej bože, jí to řekne někdo jiný… a taky jak řekne…
Přesně takhle jsem to měla já! až v 15ti mi máma rekla ze je muj tata nevlastní a dost to semnou zamávalo měla jsem už dost rozumu a to byl asi ten problém, všelico jsem si domyslela na něco se radši ani neptala, bála jsem se byla jsem vyplašená. Myslím že čím dřív tím líp, naučí se to vzít
aspoň si pak jako starší nebude připadat obelhávaná
![]()