Kapesné a jeho útrata

2674
21.6.14 16:56

Kapesné a jeho útrata

Před chvilkou od nás odešla známá a mě překvapil její názor, proto se chci zeptat na Váš náhled na celou věc. Mám syna - je mu necelých 14.let. Dostává kapesné 300 kč měsíčně a další peníze si vydělává tím že mi vypomáhá s mou prací (doručování letáků). Je velmi spořivý a než někde vydá peníze tak si to hodně rozmyslí, jestli to není zbytečné, na druhou stranu mně nebo sestrám kupuje dárky rád a nad cenou tolik nepřemýšlí, myslím vánoce a oslavy. Jeho vysvědčení není nijak hvězdné, ale dostatečné na slušný prospěch (letos 7.třída a jedna trojka). Ze školy ale slyším že když by chtěl má hravě vyznamenání, ale on nechce, navíc neudělá nic a i to co musí dělá pozdě (referát, čtenářský deník…). Jediné co ho mimoradně baví je matematika a finanční gramotnost. Jo a tělocvik. Ode mě měl asi 3 roky mobil, který teď prodal za 1000 kč a řekl že si z kapesneho přidá a koupí jiný (tento byl bez připojení na net, jeden ze zakladnich dotykovych, opravdu obyčejnější). Chce si koupit nějaký Samsung dotykový, tak do 4 tisíc. Já jsem o prodeji mobilu věděla předem, ptal se mě na to, dovolila jsem mu to. I o koupi nového vím, on ví že takto drahy mobil který si chce koupit bych mu já nekoupila, ale pokud si ho chce koupit za své tak si říkám proč ne.

A tady je právě ten kámen úrazu - známá mi říkala, že bych to synovi v žádném případě neměla dovolit, že mi takhle za chvilku začne rozprodávat věci z bytu, že by si měl novou věc víc zasloužit to pokud má známky jaké má tak si to teda nezaslouzi, myšleno když má ve škole na víc.

Tak se jdu zeptat - mluvíte těm větším dětem do toho co si za své peníze koupí? Nebo mluvili vám do toho rodiče? Já to moc nemůžu hodnotit, kapesné jsem doma nedostavala a u starších dcer jsem to měla podobně jako u syna - s tím že ale holky většinou utratily za měsíc vždy to co měly k dispozici a jediné šetření proběhlo v listopadu a prosinci na vánoce. Syn je spořivější.

Díky za názory

Příspěvek upraven 21.06.14 v 16:59

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Run
20807
21.6.14 16:59

V čem je problém? Vždyť si mu prodej dovolila a podle popisu je to rozumnej kluk. Nepřipadá mi jako ten typ, co ti rozprodá dům nad hlavou, neblbni :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8524
21.6.14 16:59

Děti mám menší, takže kapesný se u nás ještě neřeší, ale tvůj přístup se mi zdá dobrý. Telefon je kluka, pokud ho prodá a našetří si na nový, jeho věc. Nevím, proč by měl prodávat věci z bytu, myslím, že tvůj kluk je dost chytrý na to, aby věděl, že se to nedělá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31009
21.6.14 17:00

VZdyt prodal svoji vec, tak jake rozprodavani veci z bytu? Prijde mne to naopak dobre, ze ten stary mobil dokazal jeste prodat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2674
21.6.14 17:03

@Sibyla0 - mně to také nepřišlo špatné, měl z toho radost, tak to tu řekl známé a spíš asi očekával pochvalu a misto toho se tu rozvedla debata na toto téma. Teď letěl na kolo, já mu akorát stihla říct že ví že já s tím souhlasim, aby z toho nebyl smutný a teď tu mám čas přečíst si reakce ostatních

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4465
21.6.14 17:04

Mám bráchu. Shodou okolností taky 14 let, 8. třída, na vysvědčení bude mít dvě trojky - je to lajdák, škola ho nebaví, tak se neučí, ale když musí, tak do hlavy během chvilky nasouká spoustu informací a pak dostane z písemky za 1. Ale fakt jen, když mu teče do bot, jinak nezájem. Hraje teda hokej, tomu se věnuje s obrovským úsilím, takže to není, že by nedělal nic.
Pravidelné kapesné nedostává, spíš nárazově a taky jedna z babiček pokaždé, když přijede na návštěvu, mu něco podstrčí.
Shodou okolností, je to asi 2 měsíce, si taky za ušetřené peníze koupil telefon. Nepřijde mi na tom nic divného :nevim: Prodej telefonu by nebyl v pořádku, pokud by jsi o tom nevěděla, ale pokud jsi to schválila, nevidím v tom sebemenší problém. Kamarádku nechápu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102463
21.6.14 17:05

@Evka73 Hele, vychováváš syna ty nebo známá ;-) pokud ty, tak ať si známá trhne nohou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30383
21.6.14 17:05

@Evka73 mě to přijde jako super způsob, jak si může pořídit lepší mobil. Prodal svůj, který by mu po koupi nového byl stejně k ničemu, tebe se zeptal, dostal souhlas není co řešit.
Toho tajného rozprodávání bych se bála víc, kdybys mu toto zakázala. Má v tebe důvěru a to je dobře.
A to že má na víc neřeš, taky mi to říkali, stejně jsem nepřidala, ale vystudovala jsem VŠ, kterou jsem chtěla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3368
21.6.14 17:07

@Evka73 tvůj přístup se mi líbí a syn je šikovný, že dokázal prodat starý a ušetřit na nový. Nevidím v tom problém. Kamarádku nechápu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4465
21.6.14 17:08

A teda říkat, že si lepší mobil nezaslouží, protože má na vysvědčení jednu trojku… ježiš marja, o co jde :roll: Má něco, co ho baví, v tom bude lepší, v něčem holt trochu pokulhávat, to je přece normální u každého. Pokud to není průserář, tak fakt nevím, proč by si nezasloužil… Ať si kamarádka hledí výchovy svých dětí :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2674

@SussieS - tak to je přesně stejný přístup ke škole který má syn :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21932

Me prijde naprosto super, ze v tomhle veku, kdyz chce novou vec, jde na to timhle zpusobem a sam prijde, ze si prida ze sveho a nenatahuje jen ruku. Kamaradka je nejaka divna ne, nechapu, z jakyho duvodu, by mel rozprodavat veci v byte :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13863
21.6.14 17:09

Nevázala bych kapesné ani nové věci na známky, to mi přijde opravdu pitomé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ncc1701
21.6.14 17:09

Co je to za kravinu? Dělá to správně. Určitě je to lepší než kdyby chtěl neustále dojit tvojí peněženku.

• Citovat
  • Upravit
8569
21.6.14 17:12

@Evka73 byla bych na takového syna pyšná :palec: Mobil který prodal byl jeho a ty jsi mu to dovolila. I to že s tebou o tom mluví a neudělá to za tvými zády je správné… Tvoje známá asi závidí že ona sama není schopná našetřit na nový mobil tak jak to dokázal tvůj syn… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí