Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Před chvilkou od nás odešla známá a mě překvapil její názor, proto se chci zeptat na Váš náhled na celou věc. Mám syna - je mu necelých 14.let. Dostává kapesné 300 kč měsíčně a další peníze si vydělává tím že mi vypomáhá s mou prací (doručování letáků). Je velmi spořivý a než někde vydá peníze tak si to hodně rozmyslí, jestli to není zbytečné, na druhou stranu mně nebo sestrám kupuje dárky rád a nad cenou tolik nepřemýšlí, myslím vánoce a oslavy. Jeho vysvědčení není nijak hvězdné, ale dostatečné na slušný prospěch (letos 7.třída a jedna trojka). Ze školy ale slyším že když by chtěl má hravě vyznamenání, ale on nechce, navíc neudělá nic a i to co musí dělá pozdě (referát, čtenářský deník…). Jediné co ho mimoradně baví je matematika a finanční gramotnost. Jo a tělocvik. Ode mě měl asi 3 roky mobil, který teď prodal za 1000 kč a řekl že si z kapesneho přidá a koupí jiný (tento byl bez připojení na net, jeden ze zakladnich dotykovych, opravdu obyčejnější). Chce si koupit nějaký Samsung dotykový, tak do 4 tisíc. Já jsem o prodeji mobilu věděla předem, ptal se mě na to, dovolila jsem mu to. I o koupi nového vím, on ví že takto drahy mobil který si chce koupit bych mu já nekoupila, ale pokud si ho chce koupit za své tak si říkám proč ne.
A tady je právě ten kámen úrazu - známá mi říkala, že bych to synovi v žádném případě neměla dovolit, že mi takhle za chvilku začne rozprodávat věci z bytu, že by si měl novou věc víc zasloužit to pokud má známky jaké má tak si to teda nezaslouzi, myšleno když má ve škole na víc.
Tak se jdu zeptat - mluvíte těm větším dětem do toho co si za své peníze koupí? Nebo mluvili vám do toho rodiče? Já to moc nemůžu hodnotit, kapesné jsem doma nedostavala a u starších dcer jsem to měla podobně jako u syna - s tím že ale holky většinou utratily za měsíc vždy to co měly k dispozici a jediné šetření proběhlo v listopadu a prosinci na vánoce. Syn je spořivější.
Díky za názory
Příspěvek upraven 21.06.14 v 16:59
V čem je problém? Vždyť si mu prodej dovolila a podle popisu je to rozumnej kluk. Nepřipadá mi jako ten typ, co ti rozprodá dům nad hlavou, neblbni ![]()
Děti mám menší, takže kapesný se u nás ještě neřeší, ale tvůj přístup se mi zdá dobrý. Telefon je kluka, pokud ho prodá a našetří si na nový, jeho věc. Nevím, proč by měl prodávat věci z bytu, myslím, že tvůj kluk je dost chytrý na to, aby věděl, že se to nedělá.
VZdyt prodal svoji vec, tak jake rozprodavani veci z bytu? Prijde mne to naopak dobre, ze ten stary mobil dokazal jeste prodat.
@Sibyla0 - mně to také nepřišlo špatné, měl z toho radost, tak to tu řekl známé a spíš asi očekával pochvalu a misto toho se tu rozvedla debata na toto téma. Teď letěl na kolo, já mu akorát stihla říct že ví že já s tím souhlasim, aby z toho nebyl smutný a teď tu mám čas přečíst si reakce ostatních
Mám bráchu. Shodou okolností taky 14 let, 8. třída, na vysvědčení bude mít dvě trojky - je to lajdák, škola ho nebaví, tak se neučí, ale když musí, tak do hlavy během chvilky nasouká spoustu informací a pak dostane z písemky za 1. Ale fakt jen, když mu teče do bot, jinak nezájem. Hraje teda hokej, tomu se věnuje s obrovským úsilím, takže to není, že by nedělal nic.
Pravidelné kapesné nedostává, spíš nárazově a taky jedna z babiček pokaždé, když přijede na návštěvu, mu něco podstrčí.
Shodou okolností, je to asi 2 měsíce, si taky za ušetřené peníze koupil telefon. Nepřijde mi na tom nic divného
Prodej telefonu by nebyl v pořádku, pokud by jsi o tom nevěděla, ale pokud jsi to schválila, nevidím v tom sebemenší problém. Kamarádku nechápu ![]()
@Evka73 Hele, vychováváš syna ty nebo známá
pokud ty, tak ať si známá trhne nohou…
@Evka73 mě to přijde jako super způsob, jak si může pořídit lepší mobil. Prodal svůj, který by mu po koupi nového byl stejně k ničemu, tebe se zeptal, dostal souhlas není co řešit.
Toho tajného rozprodávání bych se bála víc, kdybys mu toto zakázala. Má v tebe důvěru a to je dobře.
A to že má na víc neřeš, taky mi to říkali, stejně jsem nepřidala, ale vystudovala jsem VŠ, kterou jsem chtěla.
@Evka73 tvůj přístup se mi líbí a syn je šikovný, že dokázal prodat starý a ušetřit na nový. Nevidím v tom problém. Kamarádku nechápu.
A teda říkat, že si lepší mobil nezaslouží, protože má na vysvědčení jednu trojku… ježiš marja, o co jde
Má něco, co ho baví, v tom bude lepší, v něčem holt trochu pokulhávat, to je přece normální u každého. Pokud to není průserář, tak fakt nevím, proč by si nezasloužil… Ať si kamarádka hledí výchovy svých dětí ![]()
@SussieS - tak to je přesně stejný přístup ke škole který má syn ![]()
Me prijde naprosto super, ze v tomhle veku, kdyz chce novou vec, jde na to timhle zpusobem a sam prijde, ze si prida ze sveho a nenatahuje jen ruku. Kamaradka je nejaka divna ne, nechapu, z jakyho duvodu, by mel rozprodavat veci v byte ![]()
Nevázala bych kapesné ani nové věci na známky, to mi přijde opravdu pitomé.
Co je to za kravinu? Dělá to správně. Určitě je to lepší než kdyby chtěl neustále dojit tvojí peněženku.
@Evka73 byla bych na takového syna pyšná
Mobil který prodal byl jeho a ty jsi mu to dovolila. I to že s tebou o tom mluví a neudělá to za tvými zády je správné… Tvoje známá asi závidí že ona sama není schopná našetřit na nový mobil tak jak to dokázal tvůj syn… ![]()