Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Inam píše:
Také s tebou souhlasím a děláme to doma stejně. Otázka pro @jakanas Vy dětem platíte za známky ve škole??
Ano má to místo kapesného. Peníze prostě dosává za dobře odvedenou práci.
@Anonymní píše:
Jdu si prosím o radu, naše dcera hraje florbal, nijak závodně, ale má ho ráda. Je jí deset let. Přišla s tím, že potřebuje novou florbalku, že stará je jí malá. No a vybrala si na netu za 1600. Při tom hrají jen tak, žádné ligy, vysvětlovala jsem, že je to hodně peněz, že se dá už dobrá pořídit za 800-1000 a že 1600 je hodně, a ona prosila, že chce tuhle, že se jí strašně líbí a že má našetřeno 500 a že by si na to přidala. Tak jsem řekla fajn, já dala 1100, ona 500 a má tu svou vybranou. A manželovi se to nelíbí, zlobí se na mě, že jsem si od ní neměla brát peníze, že jsem měla ocenit, že navrhla, že mi přidá, ale měla jsem jí říct, ať si je nechá. A ještě jí je chce vrátit do kasičky. Já jsem proti, nezdá se mi to, ale on argumentuje, že prý přeci nebudu brát dítěti našetřené peníze. Teď váhám, máme jí je dát zpět nebo ne? Nejde o to, že by jsme si úplně nemohli dovolit hůl za 1600, ale spíš, všichni v jroužku hrají holemi za 500-600, ve výprodeji měli krásné z 2000 na 800 třeba. Jak to prosím vidíte jako nezaujatá strana? Děkuji
Vyřešila jsi to podle mého názoru úplně nejlíp, moc se mi to líbí ![]()
@jakanas píše:
Ano má to místo kapesného. Peníze prostě dosává za dobře odvedenou práci.
Myslím, že je to dost kontroverzní… A co domácí práce?
@J_Doe píše:
Myslím, že je to dost kontroverzní… A co domácí práce?
za domácí práce ( povinnosti) dostávají minuty hraní na xboxu, nebo tabletu.
Např cvičení logopedie, krmení zvířat, čtení, vysátí pokoje… max můžou dostat 40minut. A celkem to u nás funguje, za nějaké axtra zlobení zase odečítáme a pokud si to chtějí zase doplnit tak musí udělat další třeba cvičení počítání.
Např. starší dostával minuty za počítání a tak se mladší pětileťák naučil počítat ( sčítat a odčítat do deseti), píše si písanku a vše rád a dobrovolně ![]()
Vedeš to dobře, a já ani nebudu komentovat výdaje mých dětí, máš šikovného syna!!
@jakanas píše:
Např cvičení logopedie, krmení zvířat, čtení, vysátí pokoje… max můžou dostat 40minut. A celkem to u nás funguje, za nějaké axtra zlobení zase odečítáme a pokud si to chtějí zase doplnit tak musí udělat další třeba cvičení počítání.
Např. starší dostával minuty za počítání a tak se mladší pětileťák naučil počítat ( sčítat a odčítat do deseti), píše si písanku a vše rád a dobrovolně
Díky za popis…
Ale není složité to uhlídat? Jako peníze za známky jsou jasný (dokud nezačne být v mínusu
) Ale co ty minuty? Kdo to přiděluje? Ty i manžel? Někde to zapisujete? (Sorry, jen mě to zaujalo, ještě jsem to u nikoho neviděla)
@jakanas píše:
Např. starší dostával minuty za počítání a tak se mladší pětileťák naučil počítat ( sčítat a odčítat do deseti), píše si písanku a vše rád a dobrovolně
Tak samozřejmě je to tvoje výchova. Jen mi přijde, že takto se děti učí, že za všechno dostanou zaplaceno. Nevím, já takové věci beru (vysávání, utírání nádobí, krmení zvířat, učení se ve škole) beru jako samozřejmost.
@J_Doe píše:
Díky za popis…
Ale není složité to uhlídat? Jako peníze za známky jsou jasný (dokud nezačne být v mínusu) Ale co ty minuty? Kdo to přiděluje? Ty i manžel? Někde to zapisujete? (Sorry, jen mě to zaujalo, ještě jsem to u nikoho neviděla)
Mám v kuchyni na zdi mazací ceduli kde si píšu důležité schůzky a kousek jsem jim nechal právě na ty minuty. Sami si zvládnou spočítat kolik mají a kolik ještě potřebují a píšeme to tam oba, já i manželka.
Měli jsme systém že můžou hrát a když zlobí tak se odečítalo, ale tento je mnohem lepší.
@Inam píše:
Tak samozřejmě je to tvoje výchova. Jen mi přijde, že takto se děti učí, že za všechno dostanou zaplaceno. Nevím, já takové věci beru (vysávání, utírání nádobí, krmení zvířat, učení se ve škole) beru jako samozřejmost.
Tak s těma známkama jsme začali protože malej měl obrovské problémy ve škole, podle učitelky nepracoval, nekomunikoval, vše jsme dodělávali doma… a tak prostě dostával nějakou větší motivaci.
To vše odpadlo přestupem na normální školu k normálnímu učiteli. A docela na tom rejžuje
Třeba rozbili tablet, normálně bych vzal peníze a koupil nový, ale kluci se spolu dohodli že si ho koupí sami a jenom se mě zeptali kdy bychom ho mohli jít vybrat do obchodu.
Neříkám že je to nejlepší systém výchovy, ale zkoušeli jsme toho hodně a toto dlouhodobě funguje.
@jakanas píše:
Mám v kuchyni na zdi mazací ceduli kde si píšu důležité schůzky a kousek jsem jim nechal právě na ty minuty. Sami si zvládnou spočítat kolik mají a kolik ještě potřebují a píšeme to tam oba, já i manželka.Měli jsme systém že můžou hrát a když zlobí tak se odečítalo, ale tento je mnohem lepší.
Tak dík. Zajímavé ![]()
@Inam píše:
Jako když to funguje, tak samozřejmě. Ale u starších dětí, které mají tendenci flákat školu a sedět u počítače, dokud nepřídeš z práce, nakonec na určitý motivačno - trestající systém musíš naběhnout.
Také jsme byli nuceni zarazit tréninky, TV, dotykáče, dokud se známky nezlepší, zavést „uklízecí“ systém v návaznosti na PC hry… ![]()
Peníze za známky by u nás asi nefungovali, protože první stupeň známky nedává, a na gymplu jich je pomálo… A taky se toho trochu bojím. Ale ještě jedna čtyřka na vízu a udělám cokoliv ![]()
@Inam píše:
Já myslím, že u těch známek motivace neuškodí.
Nemám moc ráda, když rodiče berou dobré známky jako „samozřejmost“…
@jakanas Tak to je super přístup tvých dětí.
U našeho začínajícího puberťáka by toto nefungovalo. On je spokojený i s trojkami, takže pro něj nula od nuly pošla.
@Bábrdl Já neberu dobré známky jako samozřejmost. Starší dokáže neskutečně lajdačit. Takže tam to chce pevné hranice. Kolikrát jsem mu říkala ať se jde učit, po čase přišel, jestli už může s učením přestat a druhý den donesl 3 nebo 4. Když to nešlo po dobrém byl odebrán telefon, tablet a počítač a začala jsem ho ze všeho zkoušet. Sranda je, že mu na to naučení stačí 15-20 minut, aby uměl na 1 nebo 2. Dřív nad učením je seděl a hrál na nás, že se učí.
S mladším se učím každý den, má problémy s učením, takže když přinese za 3 třeba z matematiky, vím, že dělal co uměl a prostě to líp nešlo.
Já po nich hlavně chci, aby se snažili.
Ale už tři roky se snažíme naučit staršího aby zhasínal na záchodě v přízemí… nedává to. Nepomáhá ani pozitivní ani negativní motivace.
Když byl úplně maličkej tak jsme tan nechávali rožnuto furt protože se bál tmy a byl se schopný počůrat… Svítí tam 5w led žárovka, takže to skoro nc nežere. Ale dnes se už tmy nebojí a zhasínat zapomíná tak v 50%
@jakanas
Řešení je vypínač s pohybovým čidlem - rozsvítí i zhasne sám ![]()
@J_Doe píše:
@jakanasŘešení je vypínač s pohybovým čidlem - rozsvítí i zhasne sám
a když tam budu chvilu sedět tak se mi zhasne… ale už jsem o tom taky přemýšlel. Jenom máme ho ve špajzu a rožíná se to samo i když někdo projde kolem dveří.