Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Evka73 přijde mi, že ví, co dělá. Já osobně bych ještě nenápadně vysondovala kolik už má našetřeno a něco bych mu s radostí přidala. Je vidět, že se snaží, co se týče financí. Taky by ti mohl lítat po bytě jako tajfun a řvát na tebe, že jsi příšerná matka, která mu nechce koupit nejlepší telefon.
Rozumnej kluk
Nemyslim si, ze by kapesne melo byt nutne podmineno dobrymi znamkami.. Znama at si hledi sveho..
Tak do toho, za co dítě utratí kapesný, se zásadně mluvit nemá. a pokud se na prodej mobilu zeptal, tak taky nevidím problém…kdyby ho prodal na vlastní pěst, tak to jo, to bych se zlobila. kluk mi přijde celekm rozumnej, netrap se ![]()
Můj brácha, byl přesně to samé ve škole, možná i o něco horší známky měl… ale přijímačky na sřední udělal, flákal to sice, proplouval tak tak, ale letos zandal maturitu tak, jak to nikdo ani nečekal a i přijímačky na VŠ udělal.
A s tím mobilem, vůbec bych kamarádku neřešila. Dovolila jsi to, syn si nasetril… mozna bych mu za tento pristup i na novy mobil neco prispela
@Evka73 píše:
@SussieS - tak to je přesně stejný přístup ke škole který má syn
Ale tak přiznejme si upřímně, že takový přístup ke škole měla asi většina z nás ![]()
Kluk vypadá naopak rozumně, šetří, předem tě informuje o prodeji mobilu, doplatit si to hodlá sám.
Chápu, že ve čtrnácti chce lepší mobil. ![]()
@Evka73 tvůj syn to má v hlavě perfektně srovnané a nemyslím si, že by hrozilo, že ti začne rozprodávat věci fakt bych být tebou neměla strach a byla na něj hrdá
Děkuji za reakce, chvilku jsem premyslela jestli to opravdu nebylo špatně. Pravdou je, že známá má 2 děti, jedno už na sš, jedno na 1.stupni, kapesné dostavaji jen za jedničku (ale zase mají 3 babičky a ty strkaji peníze při návštěvách, ale to je prý dárek a ne kapesné). Moje děti babičku ani jiného pribuzneho nemají, takže zase peníze co mají jsou právě buď kapesné nebo co si vydělají a kapesné je od 1.třídy stejne a nevazu ho na známky. A za své peníze si toho děti platí docela dost- třeba kapesné na výlety.
Mladej je super (doufám, že jednou bude i ten můj v tomhle směru)… zmámou bych poslala víš kam… nic ji do toho není a já v tom nevidím problém… Mimoto-přála bych ji dítě jako jsem byla já
Moje máti taky kdysi zavedla systém za známky- za jedničku 10,–, za dvojku 5,–, za trojku 0,–, za čtyřku -5,– a za pětku -10,– a já měla slušnej balík
Vydrželo ji to jen pár měsíců. Učit se učí pro sebe, to si musí srovanat v hlavě a nemělo by se to vázat na peníze… ![]()
Myslím, že je možné, že tvůj syn bude mít do života lepší start s takový přístupem k penězům a ke škole než dcery kamarádky, které dostávají peníze za známky. Učí se proto, aby něco uměl, ne aby měl jednotky. Na známky se ho v životě nebudou ptát, ale na to, co umí a dokáže. A to jsem měla až do konce střední samé jedničky, tak to neříkám proto, abych se zastala jeho (a tím i sebe). Je obecně známo, že děti, zvlášť kluci v pubertě trošku tu školu flákaj, ale pokud opravdu není blbej, jenom se mu nechce, tak to v životě dožene. Manžel taky nebýval jedničkář a vystudoval 2 VŠ, takže známkama to nebude. Ať se mu daří a chválím ho za přístup k penězům, i někteří dospělí mají problém šetřit, on to umí už teď.
@Evka73 klobouk dolů před tvým synem, že v takovém věku si přivydělává a že ušetří na mobil. Kdyby byli takoví všichni, možná by v téhle zemi vymizela finanční negramotnost, nesmyslné půjčky na nesmysly a půjčky na půjčky.
Peníze za známky jsou bohapustý nesmysl. Pak když jsou sourozenci a jeden je nadanější, tak bude v balíku a ten druhý se může dřít jako blázen a nedostane nic? No kde je jaká spravedlnost?
@Evka73 tak já to chápu tak že se syn s tebou šel vlastně i poradit o prodeji starého a koupi nového telefonu, což mi přijde skvělé, myslím že je spousta dětí jeho věku co by to rodičům ani neřekli takže si myslím že tvůj syn je velice rozumný a nevidím důvod, proč by si nemohl koupit nový telefon - když je ještě k tomu za jeho vlastní úspory
@Antonie Bolavá píše:
@Evka73 klobouk dolů před tvým synem, že v takovém věku si přivydělává a že ušetří na mobil. Kdyby byli takoví všichni, možná by v téhle zemi vymizela finanční negramotnost, nesmyslné půjčky na nesmysly a půjčky na půjčky.
tak to máš svatou pravdu