Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Fima
No koukám, že psycholožka asi nebude z Prahy ![]()
Vím, že to nedělá schválně, ale já nevím, jak na to „správně“ reagovat.
Právě že by mě mohl popostrčit, jak se k tomu stavět, jak s ním pracovat.
Je mi to jasné, že je to běh na dlouho trať.
@Vorvaň obrovský Syn šel do přípravné třídy a pochopitelně dostal odklad. Ale k tomu všemu potřebuješ doporučení z PPP a teda alespoň posezení s jejich psychologem. Navíc tvoje zlatíčko je ještě malé, hodně dětí v tomhle věku ani není na školku zralých a nezvládnou školkovou adaptaci, tvůj syn to podle všeho dal a jeho zvláštnosti nijak extra nevybočují od jiných trojletých dětí.
Vyzkoušej toho psychologa, máš výhodu, že můžeš vybrat někoho, kdo vám sedne.
Pokud je tam nějaká velmi slabá porucha autistického spektra, tak bude stačit správně s ním jednat (tradiční výchova nemá požadovaný efekt). Doporučovala bych poradit se nikoli s běžným dětským psychologem (ten slabou autistickou poruchu u takhle malého dítěte neodhalí), ale v SPC (Speciálně pedagogické centrum), kde mají zkušenosti s autistickými dětmi. U velmi slabých poruch se děti mohou projevovat tak, jak je to popsáno v úvodním příspěvku:
…Každá maličkost, co není po jeho ho rozezlí, začne se vztekat, hádat, brečet, někdy se i trestá, bije se po ruce. Obtížně, nebo vůbec přijímá nové věci: jídlo, oblečení, pohádky…
Tyto projevy jde u slabých poruch správným zacházením značně omezit.
Dokáže se vytrvale hádat, pokud má s kým…
Pokud jde o AS, tak s tímhle se asi budete muset smířit - tj. nenechat rozběhnout hádku.
… Jakmile jsou tam ale děti, chvílí kouká a pak to odloží na příště.
Pro starší děti s AS (cca 9 leté) existují kurzy „Nácvik sociálních dovedností“ -kurzy vřele doporučuji, pokud budete mít tuhle diagnózu.
Pokud to necháte plavat, tak buďto z toho vaše dítě vyroste, nebo problém vyleze napovrch ve škole - bude narušovat nepřiměřeně výuku ve škole/počurá se ve škole, učitelé ho budou považovat za nevychovaného spratka, co jim dělá naschvály a je drzý, a vy budete mít nervy v čudu. Slabou poruchu autistického spektra v PPP obvykle nepoznají, proto doporučuji obrátit se rovnu na SPC
http://www.autistickaskola.cz/spc/vzdelavani
Příspěvek upraven 23.06.14 v 13:15
@alifie
Díky za odkaz, pokusím se najít něco podobného blíž bydlišti.
@Vorvaň obrovský píše:
To je na jinou, neřešitelnou diskuzi
no jooo, ale ono to s tím třeba souvisí!
Jako dítě potřebuje cítit lásku od obou rodičů, pokud na něj pan manžel jen křičí, nebo ho fackuje a jinak na něj nepromluví, tak je jasné, kde je problém.
To se pak ale vůbec nedivím, že je takhle introvertní
@dendule4 píše:
no jooo, ale ono to s tím třeba souvisí!
Jako dítě potřebuje cítit lásku od obou rodičů, pokud na něj pan manžel jen křičí, nebo ho fackuje a jinak na něj nepromluví, tak je jasné, kde je problém.
To se pak ale vůbec nedivím, že je takhle introvertní
Tatínkovy reakce mohou souviset i s tím, že si s nestandardním dítětem neví rady, a nedochází mu, že tradiční způsoby výchovy nestandardnímu dítěti dost škodí.
S tatínkem není řeč, to jsem ta nejchytřejší na světě, a vždyť to taky dělám a tak. Podle jeho slov si k sobě musí najít cestu. Což je podle mě už hodně pozdě. A taky by musel už začít. Spíš si všímám, že se syn učí, jak na něj, ve smyslu, táta mě pošťuchuje, jdu od něj. Když si s ním chce malý hrát, tak hra je podle táty, což syna ne vždy baví a už se vzteká, křičí, hádá, otec odchází, protože si s ním přeci nebude hrát, když se k němu syn takhle chová.
Jenže zkrátka musím „pracovat“ s tím co mám.
Díky všem za rady.
Pročítám http://www.autismus.cz/ , tak snad tam najdu třeba nějaký kontakty, kam by se dalo s prckem objednat.
Tady by mohli poradit zdarma:
http://spc.stibrova.cz/
(Brněnské SPC mi poskytlo velice ochotně rady mejlem.)