Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
Ada má čtyři roky a začíná nám hrozit panenka Barbie. No a v této souvislosti mě napadlo udělat malinkou anketku, jaký máte vztah k této superštíhlé legendě.
Tak povídejte, máte jí rády? A od kolika let je podle Vás vhodná?
L.
PS: Musím se přiznat, že já k ní mám značně rezervovaný vztah ![]()
K Barbie jsem měla před holčičkami značně negativní vztah a přísahala jsem, že mi toto stvoření nepřekročí práh domu.
Leč… S holčičkami jsme byla nucena změnit názor. Klárka ji viděla u holek ve školce a žadonila, že ji chce taky. Jenže ono to není jenom panenka, značka Barbie obnáší oblečení, doplňky k panence, vyskytuje se na aktovkách, ložním povlečení, ručnících atd.
Takže jsme se dohodli na kompromisu: má panenku, několik oblečků k ní (a klidně ji hastroší do oblečení po jiných panenkách, takže barbína vypadá jako bezďák
), má několik hezkých dívčích oblečků z kolekce a tím končíme. Barbínu na aktovce jsme jí rozmluvili a o existenci ostatních věcí s ní zatím taktně mlčíme
.
Zastávám názor, že je lepší, když je tahle záliba chytá v tomhle věku, než když jim bude 15 a budou se snažit vypadat jako ona
či-li při výšce 180 vážit 35 kilo
.
Ještě jsem si vzpomněla, že jsou i knihy o Barbie. Je v nich absolutní hrdinka, všechno vyřeší, všechno zachrání… Několik jsme si jich půjčili v knihovně. No, i když jsou obsahově poněkud plytké
, jsou aspoň příkladné - Barbie výživně snídá a skvěle poskytuje první pomoc.
Ježiš, já se fakt musím smát, když si na to vzpomenu, jsou to takové dětské harlekýnky
A jako každá hračka se omrzí, tak už ani barbie není u nás tak moc oblíbená. Odříkaného chleba nejlepší kousek, že. ![]()
Vidím to podobně
Taky jsem ochotná vyměknout na panenku a oblečky, vyobrazení jinde néééé!
S tím odříkaným krajícem máš recht, nemám ráda růžovou a obě starší Kunhůty ji prostě milují. Br ![]()
![]()
A v kolika jste do Bárbín spadli? Má smysl jetě odolávat?
L.
Ahoj,
jsme na tom podobně jako u Makiny. Já jsem Barbie neměla v oblibě (jsem menší a spíše zaoblenější
) a snažila jsem se jí Míše pořídit co nejpozději. Jenže babičky byly stejně rychlejší… Donedávna jsme vystačily s levnějšími náhražkami, do té doby než někde vyhrála originál od Matella
Dá se česat narozdíl od těch levných - ty Míša ostříhala na ježka, měly zacuchané vlasy
. Tu originální češe a prý neostříhá. Šaty stačí ty co má, stejně je věčně nahá. Ježíšek asi přinese Barbie s koníkem, který řehtá a chodí. Taška do školy určitě NEBUDE značky Barbie, ani povlečení zatím nehrozí, u nás vládne v posteli Blesk mc Qeen… Taky se řídím tím, že odříkaného chleba největší krajíc takže se snažím vyloženě nezakazovat po čem touží, ale držíme se v mezích.
Barbieny jsou oblíbené i u Vítka, rád je svléká a koupe
![]()
Katka
Ahoj, tak nase Ela dostala „Barbie“ nekdy po druhych narozeninach. Proste jsme sli koupit panenku, puvodne miminko, ale ona si nakonec vybrala pananku holcicku, tedy barbie. Prekvapilo mne, ze se tam dala najit „jen“ za 170,– a ja v podstate usetrila
. Ted dostala druhou radoby barbie od navstevy, ale te furt padaji ruce a nohy
. Zadne doplnky apod. k nim zatim nevyzaduje, nastesti. Takze jestli ji budou bavit i v budoucnu, tak planuju max. nejake oblecky pro panenku, mozna nejaky drobny doplnek. Zadnyho Kena, zadny ruzovy plastovy domecek. Rozhodne nebude mit barbie na aktovce atp., ale to si povime za 4 roky
. A kdyz nahodou podedi nejaky kousek a kterem bude barbie, asi to preziju, vzhledem k tomu, ze te ruove ma v satniku tez poskromnu …
Pokud je to aktualni prani, tak myslim, ze neni duvod barbie nekoupit. Nemyslim si sice, ze by mela mit nase Ela vse, co maji deti ve skolce, ale nejake prani aby byla aspon obcas „in“ bych ji splnila.
S.
Lesina píše:
Vidím to podobněTaky jsem ochotná vyměknout na panenku a oblečky, vyobrazení jinde néééé!
S tím odříkaným krajícem máš recht, nemám ráda růžovou a obě starší Kunhůty ji prostě milují. Br
A v kolika jste do Bárbín spadli? Má smysl jetě odolávat?
L.
Růžovou jsem nesnášela!!! Už jsem trochu vyměkla
Nějaké růžové kousky v šatníku máme.
My jsme do ní spadli asi kolem 3 let, opravdová od matella se dá koupit do dvou stovek, což jde. Máme ještě dvě levnější náhražky, kterým mladší Peťa často a s oblibou amputuje nohy
.
Nedá mi to zavzpomínat zase na knihu:
Ken vystupuje jako dobrý přítel Barbie a její sestry skipper, když jeli na dovolenou, b+s spaly v jednom pokoji a Ken ve druhém.
![]()
Tak u nás je to tak, že malá má Barbie ještě po mě. Je to prostě její „malá nána“ kterou tahá všude.
Ale že bych jí kupovala povlečení s Barbie nebo časopis Barbie tak to teda NEEEE!!! ![]()
Co se týče fenoménu Barbie, myslím, že není domácnost s holčičkou, kterou by to tak nějak minulo. U nás panenky jsou, ale zatím jen čínské náhražky. Opravdu by mi bylo líto nechat smýkat drahou panenku za vlasy, popřípadě ji nechat šlapat po hlavičce. Ano i takové zvěrstva má dcera páchá na panence
. Oblečky nějaké panenky měly, něco pletu nebo háčkuju ze zbytků vlny, šila jsem i kabátek. Zatím ji to moc nebere, tak jsem v klidu. Na druhou stranu jsem připravená, kdyby to náhodou vypuklo. Povlečení se naší mladé nelíbí - chce to s autama
. Časopis kupujeme jen kvůli dárečkům v něm
, minulý měsíc byla docela pěkná kulma a taky na inspiraci na oblečky. Takže asi tak. Více u nás frčí miminko chou chou. S.
Ahoj.
Ja na Barbie nevidim nic spatneho. Kdyz se budeme chovat normalne
, nebudeme rikat „podivej, jak je krasne stihla,…“, tak se ji holky nabazi jako jinych hracek a obdobi Barbie pomine. Mou 3 letou dcerku to zatim miji, asi jak stejne vidi v reklamach tolik „zivych Barbin“, tak ji nejaka hracka uz asi nepresvedci o tom, ze je to neco extra
. I kdyz vliv kolektivu ve skole pak nechci podcenovat…
H.
Holcicky nemaje, v tomto neposlouzim. Jen si pamatuju, ze s Barbinou jsem si hrala rada a casto. mela jsem jednu opravdovou od Mattela z Tuzexu a pred ni jeste ty levne s upadavacima koncetinama.Spolu s babickou jsme je obsivaly a ja jsem si s nima moooc vyhrala. Ja jsem nebyla nikdy etericka bytost, ale nejak me nikdy nanapadlo, ze bych mela vypadat, jako ona. Asi je to spis na prostredi a komunikaci.A pro povleceni, casopisy a aktovky hlasuji: NE.
A az vyjde Julinka, tak ji s chuti vytahnu. Ja ji mam totiz schovanou i s lepsimi kousky garderoby. ![]()
Já mám taky barbie schovanou po sobě, málem bych na ni zapomněla, jěště že jste mi to připomněly
Barbie jsem taky měla ráda, ale dostala jsem ji až asi v 11, po revoluci, takže už jsem si tolik nevyhrála
. A že bych měla vypadat jako ona, mě tehdy ani ve snu nenapadlo.
Ahoj,
mám asi podobné názory jako vy všechny, ale vzpomínám si, že jsem strašně chtěla tu s ohybacíma rukama a nohama (teď už asi všechny ale kdysi hit) a nikdy ji nedostala. Nedávno jsem o tom mluvila s mamčou a říkala, že vůbec neví, že jsem ji chtěla. Nebo jen dělala, že neví?????
Holky teď nějaké zdědily, ale moc si s nimi nehrají.
Růžovou také nemám ráda a miminkovské oblečení v růžové byly jen dary a teď kdykoli se Klára zeptá, jestli vím, který, která, které (cokoli) se jí líbí, je jasné, že odpověď je růžová. Nedávno mě šokovala, líbila se jí zlatá. Bude asi na šperky, tak abychom začali šetřit. Na růžovou už jsem rezignovala, má krátké vlasy (bohužel už pěstujeme dlouhé) a nemá náušnice, tak jí aspoň všichni neříkají chlapečku.
Halka
Barbie je kýč a doufám, že si ji naše malá jednou nebude přát se všema těma kravinama.
Ovšem…pokud jde o panenku, která je vlastně dospělá slečna, krásná, dlouhovlasá a tak (zhruba jako Barbie)…, která se dá oblíkat, dá se na ní šít, dá se jí česat a všelijak vylepšovat jsem úplně pro…
V roce 89 mi bylo 15let, takže Barbie mně minula, ale měla jsem takovou vlasatou panenku- slečnu, normální postavy… a hrozně mně bavilo na ní šít oblečky, malovat jí oči a dělat účesy s čímž mi aktivně pomáhala babička. Pokud se panenka slečna použije kreativním způsobem, nakonec může i takový kýč jako je Barbie mít pro děti kladný přínos.
PS: babička mně naučila šít i ne sebe na stroji a nakonec jsem vystudovala textilní a oděvní návrhářství (takže se vlastně těším až s Alenkou budeme šít modely…)
jO a myslím, že holčičky nechtějí vypadat jako ona. To že mají být za každou cenu krásnější a štíhlejší do nich lije spíš klasická reklama, obdiv ke zpěvačkám, a ctižádostivá rodina - hlavně matky Barbíny (víte, co myslím
)
Uff, k Barbie mám velmi
negativní vztah.
Takže budu svou dcerku (pokud o ni projeví zájem) ukecávat a ukecávat na nějakou jinou panenku. Jsem ochotná i k ústupkům ohledně bohatého vybavení panenky. Jen ať se proboha podobá člověku. Teď se mi docela líbí Cicciobello (snad jediný chlapeček?)
Mě osobně Barbie minula (jsem „starší, přes 30“ ročník), je fakt, že vlastně panenky vůbec. Byla jsem spíš na plyšáky (hóóódně dlouho).
![]()
Beruška ![]()