Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
450g hladké mouky, 15g čerstvého droždí, 250ml vlažné vody, 3 lžíce oleje, 1 lžička krystalu, 1 vrchovatá lžička soli.
Zaděláno a vykynuto v pekárně, rozdělit na 10 dílů a nechat pod igelitem 10 minut odpočinout. Pak každý díl zvlášť vyválet do oválu, smotat rohlíky a uložit na plech s pečícím papírem spojem dolů. Nechat pod igelitem kynout asi 45 minut, pak stříknout vodou a péct na 200 stupňů asi 20 minut.
200 g hl. mouky
300 g pol. mouky
50 g sadla
250 ml vlazne vody
21 g drozdi
10 g cukru
10 g soli…
Nechala jsem 1 hodinu kynout pod uterkou, pak umotala rohliky a na plechu jeste kynout 35 minut..
Postrikala vodou a pekla v HV na 200 do zlata
250 ml vlažné mléko
1 kostka droždí (42 g)
2 ČL cukru
500 g hladká mouka
1 ČL soli
2 PL olej
100 ml majoneza
Kvásek+ostatní suroviny-uděláme těsto, kyne asi 30 minut, vytvarujeme housky, rohlíky nebo co chceme, necháme kynout na plechu než se zahřeje trouba, pekla jsem 15 minut na 190 stupňů.
Tyto tři mám nejoblíbenější
Hlavně nechat dobře nakynout.
@Šmoulice tak já dělám ten první s tím, že přidávám ještě lžičku medu
@ka2ka píše:
@Šmoulice tak já dělám ten první s tím, že přidávám ještě lžičku medu
Já někdy cukr, někdy med a někdy používám do všech těst místo cukru sladěnku. Když ji teda mám. Teď zrovna jo
Ale ona ta sklenička vydrží dlouho ![]()
Z 1 kg upeču sekanou, k tomu LEPENICE - uvařím cca 1.5 kg brambory, trochu rozšťouchám a zamíchám do nich osmaženou cibuli, špek ( nebo uzené ) a přidám pytlík kysaného zelí bez vody, ne úplně vyždímat. No a dle chuti kmín, pepř, sůl…
My měli teď návštěvu o vikendu dělala jsem vývar, pečeného králíka, vařené zelí a špaldovy knedlík, to je u nás sváteční jídlo. Pak jsem měla nachystane chlebíčky, jednohubky.
@Elena59 píše:
Z 1 kg upeču sekanou, k tomu LEPENICE - uvařím cca 1.5 kg brambory, trochu rozšťouchám a zamíchám do nich osmaženou cibuli, špek ( nebo uzené ) a přidám pytlík kysaného zelí bez vody, ne úplně vyždímat. No a dle chuti kmín, pepř, sůl…
Mňam!!! ![]()
@Šmoulice diky moc za tip. V poslední době nevím co bych do ty huby uz dala
Vyzkousim a dam vědět ![]()
@Raspusha píše:
@Šmoulice diky moc za tip. V poslední době nevím co bych do ty huby uz dalaVyzkousim a dam vědět
Určitě dej vědět ![]()
@Šmoulice nemáš recept na piškotový dort s máslovým krémem, ale pro pitomce nikdy se mi nepovede tak aby mi chutnal ![]()
Piškotový dort - 2 hrnky polohr mouka, 2 hrnky cukr, 2 vejce, 1 hrnek mléko, 1/2 hrnku olej, 1 kypř. prášek. Vše najednou dohromady do mísy, pořádně vyšlehat, dát na pečící papír a péct cca 40 min. Nechat v plechu vychladnout.
Krém - 1 měkké máslo, 1 tvaroh, hrnek cukr, 1/2 pytlíku vanilkový pudink, vanilkový cukr, citrón. kůra. Vše dohromady vyšlehat a natřít na studené těsto. Vrch nastrouhaná čokoláda, kokos, kakao, nebo pokladu ovocem…
A nebo: na plech vysypu 2 pytlíky pyškotů, pokladu kompotovaným, šťavnatým ovocem. Vyšlehám 2 půl kg bílé, ty nejlevnější jogurty s 1 tvaroh a hrnek cukru a vše naleju na piškoty s ovocem. Do druhého dne to krásně stuhne.
…když zbyde např. porce vařených brambor:
Protlačím je, přidám 1 vejce, trochu kmín, kypř. prášek, hladkou mouku. Ty tolik, aby se těsto táhlo. Vyválím na 1 cm, vykrojím kolečka whiskovkou a osmažím na hodně horkém sádle / oleji. Buď potřu česnekem jako langoše, a nebo příloha k masu, polévce..super i studené. Naděláš jich tak 25 ks