Co vaříte ročnímu dítěti
- Fotoalbum (2)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
co vaříte ročnímu dítěti
ahoj holky, můžete mi prosím poradit co vaříte ročnímu dítěti, aby mu to chutnalo a jak vypadá jeho jídelníček? Můj malý je docela konzervativní a na vše nové se tváří hůř než Polhreich v „Ano šéfe“, takže mu vařím v podstatě to samé, maso mam uvařené a zamražené a jen každý den vyndám a rozmrazím, k tomu mu udělám takovou zeleninovou směs na vodě, někdy se smetanou, někdy jako v rajčatové omáčce, zahustím jíškou z celozrnné mouky nebo krupičky a střídám přílohy, snažím se střídat i druhy zeleniny, vše je s kousky, aby žvýkal, ale je to na stejné brdo, když zkusím třeba rajskou nebo žemlovku (podle dětského receptu), tak to plive… A večeře a snídaně má pečivo s něčím, takže ráno mlíčko, pak pečivo nebo piškoty, svačina jogurt s ovocem nebo Pribiňák občas, oběd maso - zelenina a příloha ( ještě občas vajíčko), odpoledne přesnídávka nebo ovoce a pak před spaním kaše, před kaší opět pečivo s lučinou, sýrem a přes den křupky… Má to takto už ale dlouho (krom toho Pribińáku), tak bych ráda vše trochu obměnila. děkuji moc zkušeným maminkám za rady ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
A nemůže být před obědem přejedený? Příjde mi, že mu toho dáváš dost, hlavně ten smetanový pribinák a tolik pečiva
U nás je to takhle, ráno mlíčko, svačinka 150-200g ovoce, oběd masozeleninový příkrm, svačinka pribináček nebo jogurt, večeře mléčná kaše. Přes den dostane maximálně pár kukuřičných křupek. Ale může to být i věkem, mě taky bojkotuje obědy, tak mu dám něco na hraní a zabírá to ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
rocnimu davam to co jime my, ale samozrejme pred dovarenim odeberu jeho porci a az pak dosolim, dokorenim… takze omacky vseho druhu, pecena masa, smesy, polevky… chleba, pecivo s maslem, syrem, sunkou… ma rad syrovou okurku, rajce, redkvicky..
jen je nimra a nema cas jist, do vseho parkrat kousne a uz leti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Olda je taky docela konzervativni, takze mu to moc nemenim, pomalu mu obcas zacinam davat neco od nas, ale vetsinou to nechce, i kdyz zrovna vcera se na svoje rizoto moc netvaril a snedl mi vsechnu bramborovou kasi se spenatem ![]()
jinak u nas to je priblizne takto
6-7 Sunar
8-9 snidane - kefir a par kousku peciva s lucinou
10 svacina - ovoce
12-13 obed - klasika masozelenina, vejce
15 -16 svacina bily jogurt
18 vecere - kase, pripadne co zbyde od obeda)
v prubehu dne zobe krupky, piskoty, chleba, jablicko do ruky
- Citovat
- Upravit
Roční to,co my,bud´odeberu před dochucením její porce zvláštˇ,nebo méně solím a nepepřím.
Kaše už nedávám,na večeři to,co na oběd,nebo pečivo s něčím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja jsem teda po snidani (ta byla po mliku) davala uz jen neco lehciho, treba ovoce. K veceri byla bud kase nebo chleba s necim, pokud nebyl dopoledne.
u nas byla a porad je oblibena mozarella s rajcetem a trochou olivovyho oleje.
jinak k obedu jsem delala skoro to co nam, postupne jsem pridavala nova jidla. Kdyz jsme byly s dcerou samy, tak jsem nam taky stridala docela to same, nebo na stejnem principu, ale vzdycky to bylo o chlup jine nez predtim.
Moje oblibene bylo dat do rendlicku trochu masla, porek, mrkev nastrouhanou, pak treba spenat, maso jsem davala spis sklenicove nebo cerstve. K tomu zamichat testoviny, kuskus, rizotovou ryzi nebo prilohu brambor nebo bramborovou kasi. Davala jsem i zapekana jidla, vetsinou brambor, zelenina (oblibenej byl spenat), zalite smetanou, syr. Nebo i jen spagety s rajcatovym pyrem. Nekdy jsem delala jen br. kasi s varenou kedlubnou ci cuketou, to je velka namka, to chutna i me. Maso v te dobe ani moc neumela na kousky, tak jsem ji ho mlela a pridavala do toho.
casem jsem pridavala dospelacka jidla jako koprovku, segedyn, svickovou…a polevky. Ty ze zacatku moc nechtela jist. Co ale miluje je kvetakovka. Od roka jsem solila a peprila, nejdriv min, pak normalne jak nam
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky a poradíte mi někdo, jak donutím malého jíst? Poslední měsíc (je mu 13 měsíců) nechce jíst ze lžičky, jedině když se v tom může rukama hrabat nebo lžičkou a pak je to všude - celá kuchyň je od kaše, já i on jsme celí špinaví. To jediné zabírá. Myslíte, že ho to brzy přejde, že tj jen přechodné? Z ruky papá, ale kaši nebo příkrm z ruky mu asi těžko dám.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ahoj, můžu se zeptat do čeho dáváš ten kefír? Ráda bych ho zkusila, ale nějak je mi blbý to dát do flašky
.
A obědy řeším podobně jako zakladatelka, ještě docela často dávám červenou čočku a hustou polívku, takže žádnou převratnou radu nemám ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@xxpetka píše:
Holky a poradíte mi někdo, jak donutím malého jíst? Poslední měsíc (je mu 13 měsíců) nechce jíst ze lžičky, jedině když se v tom může rukama hrabat nebo lžičkou a pak je to všude - celá kuchyň je od kaše, já i on jsme celí špinaví. To jediné zabírá. Myslíte, že ho to brzy přejde, že tj jen přechodné? Z ruky papá, ale kaši nebo příkrm z ruky mu asi těžko dám.
jo to znam, od jiste doby jsem mohla krmit lzici jen z kelimku nebo ze sklenice, jinak chtela jist sama a ja ji nechala. Mela na sobe takovou tu plastenku z ikei, na stole igelit, ci plinu. Ja jsem u toho pak uz ani nebyla. Takze vse co bylo spinave slo snadno omyt. Nejak se to naucit musi a chtej to trenovat. Dcera casem vypilovala dokonaly system jak jist rukama, ted (1,5r) zkousi lzici, ale otaci ji vzhuru nohama, tak ji to pada.
Tak bych ho nechala…u nas to nepreslo dodnes.
jeste mam vyzivnejsi fotku. Jen kdyz si s tim evidentne hraje a neji, tak to beru.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To uz jsem ji trochu neohlidala a zezacatku jsou lepsi tuzsi kasovity jidla, jako treba rizoto a tak. Ted zvlada i polivku, ale je cela zlita.
krom podlahy to nastesti jinde neni.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
rona Olda pije vsechno (vodu, sunar, kefir) z Avent lahvicek s pitkem, s takovym tim bilym mekkym, ale uz premyslim, ze prejdu na to tvrdsi zelene
http://download.p4c.philips.com/…_07_rtf_.jpg
- Citovat
- Upravit
ahoj holky, malej měl včera své první opravdické svátečná jídlo, svíčkovou se dvěma knedlíky:-)
Jinak má ráno bílý jogurt, oběd maso-zeleninový příkrm(ještě nedávám normální jídla běžně)k svačině mixuju ovoce(banán, jablko, kiwi, pomeranč, hrušku) a k večeři většinou kaši, teď dávám i krupičkovou z normálního mléka. Jednou dvakrát do týdne má třeba chleba s lučinou nebo se šunkou a včera měl bramborovou kaši se šunkou a s máslíčkem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já vařím v podstatě normální jídla. Mám totiž doma nejen starší dítko, ale ještě i tatínka, takže jsem ráda, že uvařím polívku a jedno jídlo. Ale je pravda, že téměř nekořením a nesolím. Manžel už si celkem zvykl a často si to ani sobě nedochutí ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit