Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Lerista píše:
@Amys No to by se mi líbilo, ale v tom zapadákově, odkud pocházím, je zvykem dát výslužku do každého baráku ve vsi. Já tam 15 let nebydlím, ty místní babky jsem 20 let neviděla, už si ani nepamatuju, jak je jmenují a ti všichni dostanou výslužku, jen proto, že se to takhle dělá už od nepaměti. Bude se mnou chodit táta, aby místní věděli, čí jsem a aby napovídal, jak se jmenují oni.
Takhle přesně to bylo i u nás..akorát se mnou chodila mamka
A dostávali jsme tak různě..od někoho dáreček, od někoho korunky..
Ale ty korunky jsme jim zas vrátili ve svatební den, kdy při odjezdu přišlo klasické vesnické „zatahování“ zastavuje se kolona a pokud chcete na obřad dojet včas, musíte se vykoupit chlastem nebo penězma ![]()
@jan.ny17 píše:
@Kornel Hihi tak to jsem taky zazila, u nas (pochazim z Petrovic u Karvine) se davaly bezne penize, ale manzel (Zastávka u Brna) totalne nechapal, co a proc nam ti lidi davaj…az kdyz pak videl, co nam to „hodilo“ tak se mu to libilo (bodejt by ne).. No ale u nich se proste rozdavalo taky po sousedech a nic za to…proste je to asi jen tam u nas na severu, „kaj se movi ponaszymu“
jo jinak mama kdyz nechtela davat penize (z ruznych duvodu), tak davala nejakou vec do domacnosti v te hodnote, co by plus minus dala za kolace (co si tak pamatuju, tak treba teflonovou panvicku, sadu misek, sklenicek na vino atp.)