Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Taky jsem podlehla a colostrum koupila a efekt u nas nula nula nic. Vubec. Takze za me vyhozenych 1400…
@Majdula83
To bych se divil, pokud by došlo k nějakému výraznému účinku. Za normálních okolností není střevo dítěte (narozdíl od střeva např. telete) prostupné pro tak velké molekuly, jakými jsou imunoglobuliny. Maximálně dojde k uchycení slizničních IgA, celkovou imunitu to však neovlivní.
@kkatarinka píše:
@Mondau však ať si každý koupí co chce, já jsem jen přidala názor. ale to že dealeři na tom mají 30%,ti co jsou nad nimi taky nějaká procenta, potom ještě ti co to vedou atd…takže to už jsme MINIMÁLNĚ na 50% takže mě to opravdu nevymluvíte. a různé certifikáty má dneska každá firma to pro mě nějak nic neznamená
Ano samozřejmě na tom LR partneři mají zisk, ale vy taky máte tu možnost se zaregistrovat a kupovat si výrobky levněji. To je každého věc jak se rozhodne. Já jsem se taky registrovala, abych měla výrobky levněji. A nicméně k vašemu komentáři, že nad nimi má taky z toho někdo procenta, tak to vám musím oponovat, protože nad námi je jen LR firma, nikdo jiný. Asi jste nikdy neviděla systém MLM a nebo ho nepochopila, protože by jste tohle nikdy nemohla napsat. Toto srovnání se hodí tak jedině pro vše co se prodává v maloobchodě takže třeba i v té lékárně. A pro zajímavost vše co se prodává v lékárnách jako doplňky stravy tak je z velké části jen placebo. Protože, kdyby lidi měli platit za plnou dávku, aby jim to pomohlo tak by to bylo tak drahé, že by si to nekoupili. To je podle mě vyhazování peněz a strkání peněz do cizích kapes. Jak funguje maloobchod určitě víte? zákazník si koupí zboží v obchodě, ten obchodník ve velkoobchodě ten v lepší variantě od výrobce, který si musí zaplatit reklamu, veškerou dopravu mezi sklady a někoho kdo mu to vymyslel to či ono ( např. parfémista ). Tam pak můžete říct, že se na tom živý x lidí. Tak nevím, proč každý poukazuje, že jakýkoliv prodejce na tom má nějaký zisk. Je to obchod jako každý jiný. Ani rohlík vám v obchodě nedají zadarmo. Kolik ten má asi pořizovací cenu?
Ještě k těm certifikátům, řekněte mi která firma má certifikát kvality výrobku kromě LR? To nemá nikdo. Tento certifikát vám zaručuje, že výrobek je stejný po celou dobu výroby až do doby kdy ho firma třeba přestane vyrábět. To u jiných firem není. Časem se kvalita výrobků zhoršuje, ale my platíme stále víc a víc. Mám pravdu? A neříkejte, že ne.
@Majdula83 píše:
Taky jsem podlehla a colostrum koupila a efekt u nas nula nula nic. Vubec. Takze za me vyhozenych 1400…
Jaké colostrum jste koupila a na jaký problém jste ho užívali?
@Doctus píše:
@Majdula83
To bych se divil, pokud by došlo k nějakému výraznému účinku. Za normálních okolností není střevo dítěte (narozdíl od střeva např. telete) prostupné pro tak velké molekuly, jakými jsou imunoglobuliny. Maximálně dojde k uchycení slizničních IgA, celkovou imunitu to však neovlivní.
Větší kravinu jsem nečetl.
@Lexoid
Na co narážíte? Ve střevě nemáme Fc receptory pro imunoglobuliny G a D. Vývojově totiž nejsou potřeba, neboť je u primátů a člověka zabezpečen transplacentární přenos protilátek, jejichž účinek přetrvává i v krátké době po porodu, než si dítě vytvoří protilátky samo. U některých dětských pacientů však pozorujeme přechodnou hypogamaglobulinemii.
@Doctus
Narážím na onu propustnost střeva dítěte pro imunoglobulíny. To, že některé IG jsou prostupné přes palcentu netřeba hovořit. Nic méně ostatní IG toho schopny nejsou a prostupují střevní stěnou.
Jinak v Colostru jsou přítomny:
Vitamíny a minerály – Colostrum obsahuje řadu významných vitamínů a minerálů, které působí proti virům, bakteriím i plísním
Aminokyseliny – Colostrum obsahuje 26 různých aminokyselin
Imunoglobuliny – jedna z nejdůležitějších imunitních látek v organismu
Růstové faktory – růstový faktor IGF-1 je látka podobná inzulinu, díky níž mohou buňky růst a regenerovat se. Faktory TGF-A a TGF-B podporují regeneraci svalové tkáně a rekonstrukci molekul RNA a DNA (kyseliny nesoucí genetický kód)
Laktoferin – patří mezi nejdůležitější antibakteriální, fungicidní a antivirové částice. V těle „střeží“ rovnováhu imunitního systému a zabraňuje autoimunitnímu onemocnění
Enzymy – jsou podstatné pro kvalitní fungování zažívacího traktu a pro dobré zažívání
Colostrum obsahuje i protilátky nebezpečných bakterií Escherichia Coli, Salmonella, Streptococcus, Staphylococcus a Cryptosporidia. Pokud není náš imunitní systém dostatečně chráněn, je organismus těmito bakteriemi reálně ohrožen
Díky svému složení a svým funkcím má Colostrum velmi příznivé podpůrné účinky na lidský organismus.
Colostrum jednoznačně doporučují třeba tyto špičky lékařské vědy. Prof. Bergmann – ředitel Alergologického centra Charité v Berlíně, jehož oblastí výzkumu je imunitní systém a alergie a Prof. Clancy – světově uznávaný imunolog.
Myslíte si, že víte víc než oni?
Ale Colostrum není všemocné a to, že ho někteří doporučují na kde co je špatně. Má své specifické postavení při imunitních a autoimunitních chorobách a při celkové prevenci.
@Lexoid
Imunologové se nad šarlatány s kolostrem od srdce zasmějí. Čeho jsou lidé ještě schopni? Bydlím v menším městečku, ale když na kongresu imunologové varovali před podvodným prodejem, tak jsem si myslel, že to k nám domů nedorazí. Nedávno se mi tam objevila dealerka, která propagovala kolostrum jako zázračný přípravek na imunitu dětí. Tak jsem jí dal krátký test na ověření znalostí, tím naše konverzace skončila, neboť prázdný papír odevzdá jen hlupák. No, už se víckrát neukázala. Nemyslím si, že vím více než nějaký zahraniční imunolog (který asi dostal tučně zaplaceno za to, že takovou hloupost podporuje). Můžete mi těch 26 aminokyselin vypsat? O patofyziologii vitamínů a minerálů bychom mohli hovořit (nebo by to byl jen monolog z mé strany?) dny a týdny, navíc plní mnohem důležitější funkce, než které zmiňujete. Enzymů máme v těle dost, určitě tam nebudou ty, které jsou klíčové. Problematika autoimunitních chorob je poměrně složitá, kolostrum je v této síti velice malým (pokud vůběc nějakým) pánem. Navíc nerozumím pojmu protilátky nebezpečných bakterií, neboť je to nesmysl. Přesně takové nesmysly najdete v propagačních letácích a na stránkách výrobců. Samozřejmě nechybí potvrzení autority, že to opravdu funguje.
@Doctus píše:
@Lexoid
Imunologové se nad šarlatány s kolostrem od srdce zasmějí. Čeho jsou lidé ještě schopni? Bydlím v menším městečku, ale když na kongresu imunologové varovali před podvodným prodejem, tak jsem si myslel, že to k nám domů nedorazí. Nedávno se mi tam objevila dealerka, která propagovala kolostrum jako zázračný přípravek na imunitu dětí. Tak jsem jí dal krátký test na ověření znalostí, tím naše konverzace skončila, neboť prázdný papír odevzdá jen hlupák. No, už se víckrát neukázala. Nemyslím si, že vím více než nějaký zahraniční imunolog (který asi dostal tučně zaplaceno za to, že takovou hloupost podporuje). Můžete mi těch 26 aminokyselin vypsat? O patofyziologii vitamínů a minerálů bychom mohli hovořit (nebo by to byl jen monolog z mé strany?) dny a týdny, navíc plní mnohem důležitější funkce, než které zmiňujete. Enzymů máme v těle dost, určitě tam nebudou ty, které jsou klíčové. Problematika autoimunitních chorob je poměrně složitá, kolostrum je v této síti velice malým (pokud vůběc nějakým) pánem. Navíc nerozumím pojmu protilátky nebezpečných bakterií, neboť je to nesmysl. Přesně takové nesmysly najdete v propagačních letácích a na stránkách výrobců. Samozřejmě nechybí potvrzení autority, že to opravdu funguje.
Plácáte hlouposti. Neumím si představit, že byste tohle řekl erudovanému imunologovi, který se o problematiku zajímá nejen z hlediska Farmacie ale i z hlediska celostní medicíny řekl do očí, že se nechá uplatit aby něco takového propagoval. Naopak znám pár lékařů, kteří se nechávají uplácet farmaceutickými giganty aby propagovali a předepisovali jen ty jimi vyráběné a drahé léky. nejste náhodou jeden z nich?
Podle sebe soudím Tebe praví jedno pořekadlo.
Ale dejte mi na sebe kontakt a můžete podiskutovat s lékaři, kteří se o to opravdu zajímají, pracují s tím a můžete se veřejně ukázat jaký jste formát. Rád Vás pozvu na seminář. Možná to bude poučné pro nás oba.
Na netu je totiž odborníkem úplně každý a kydat špínu na něco, o čem nemám ani páru je tak jednoduché.
@Doctus
Ještě drobnost
Historie colostra je historií imunologie!
Baktericidní (bakterie usmrcující) vlastnosti mléka byly ve vědecké
literatuře popsané již koncem 19. století. /Kitasato S. Das Verhalten
der Cholera Bakterien in der Milch 1889/
V roce 1892 P. Ehrlich zjistil, že myši imunizované rostlinnými toxiny
předávají protilátky potomkům přes mléko. Tento koncept pasivní
i aktivní imunizace protilátkou přinesl v roce 1908 Nobelovu cenu!
V 60-tých letech se Campbell a Petersen velmi intenzivně zabývali
terapeutickým využitím colostra imunizovaných krav a sledovali
systémovou odpověď při ústním podávání colostra. Zjistili urychlené
hojení zánětu kloubů a snížení teploty.
První ústy podávaná vakcína proti obrně v USA byla připravená z
hovězího colostra Albertem Sabinou. /Sabin A. 1962 Antipolyomyelitic
activity of human and bovine colostrum and milk. Pediatrics 29/
Imunomodulační efekt - /Matthews. S., Unpublished data from
the Ceollogic Corporation, Ohio USA 1995/
Antibakteriální efekt - protilátky colostra mohou zvyšovat fagocytózu
a ničení patogenů bílými krvinkami a bránit před jejich uchycením
na sliznici, což je kritický stav při vzniku infekce.
Antidiabetický faktor - obsahuje glukozo-toleranční faktor, tvořící
komplex s chromem. Participuje na metabolismu glukózy v závislosti
na inzulinu. Podle autorů může být komplex užitečný u dospělých
diabetiků při zvyšování metabolismu glukozy. /Yamamoto, A.,
et al. Separation pf biologically active chromium complex from cow
colostrum. Exp. Med. 1987/
Psychostimulační faktor
PRP působí psychostimulačně a zlepšuje náladu
/Janusz M. and Lisowski J. 1995 Colostri 6 nindTM: proline-rich
polypeptide from ovine colostrum is 5a modest cytokine inducer in
human leukocytes./
Infekce
Virové, bakteriální, rotavirové průjmy. Nekrotizující enterokolitida.
Helicobakter - výrazně zlepšená léčba s colostrem. /hojně
studií/
Při podávání colostra před operací
se snižuje množství zánětlivých
komplikací a lépe se zvládají.
/Thapa BR. Health factors in colostrum.
Indian Pediatr 2005/
Tady máte pár odkazů ke studiu podle Vás tak jednoduchého a nic nedělajícího produktu s názvem COLOSTRUM kterému se odborníci smějí.
A ti všichni autoři studií za to dostali podle Vás samozřejmě tučně zaplaceno, že?
@Lexoid
Proč dáváte odkazy na studie, které jsou již dávno za zenitem? Jste z oboru, že neustále citujete jen cizí myšlenky? Léky volím vždy podle nejlepšího vědomí a svědomí. Dealeři u nás mají dveře otevřené, jenže dříve, než mohou něco smysluplného říci, většinou odcházejí. Metoda testování zabírá. Jinak bych to řekl do očí komukoliv. A neznám lékaře, který by se zajímal o kolostrum z hlediska farmacie. Farmakologie totiž není farmacie (a to jsou právě ty nepřesnosti, kterých se dopouštějí ti, kteří o dané věci nemají ani páru). Když to sborem tvrdí imunologové široko okolo, tak asi na tom něco pravdy bude, nehledě na to, že jsem o tom diskutoval s nejcitovanějším vědcem – imunologem (mé) lékařské fakulty. Pokud by bylo kolostrum tak zázračné pro diabetiky, tak proč není zařazeno do terapie? Jak jsem si všiml, tak jste mi nevyjmenoval požadované aminokyseliny (pokud vůbec víte, co to aminokyselina je).
Hezká debata. Jsem zakladatelka tohoto tématu, medicíně nerozumím, přesto si vážím toho, že se snažíte o tomhle debatovat.
Kolostrum jsme vyzkoušeli, efekt jsem nepoznala, možná byla někde chyba v užívání, nebo prostě na dceru nefungovalo. Přesto se zeptám na názor.
Dcera 3,5 roku, silný atopický ekzém, velmi často nemocná. Veškeré alergologické i imonologické testy negativní, dle vyšetření asi 5 lékařů napsrosto zdravá. Váhově i výškově má spíš více, je silná, sportuje, žijeme na vesnici, takže má relativně čistý vzduch, dost ovoce ze zahrady. Takže CO bychom podle vás měli udělat, aby se jí trošku zlepšila imunita? Teď zkoušíme Echinaceu od Justu a rakytníkovou šťávu.
Díky!!!
@Doctus
Vždyť Vy ani správně ten název Colostrum nejste schopen napsat.
Psal jsem někde o zázraku? Nikde A pro diabetes Také nikde.
Co jsou aminokyseliny? To asi vím ale nevidím důvod proč Vás přesvědčovat o něčem, na co jste si udělal svůj názor a uznáváte zřejmě jen klasickou medicínu.
Proč není zařazeno do klasické terapie? Protože není na seznamu oficiálních léčiv. A není tam zejména proto, že nelze vyrobit chemicky a není přesně známo jeho složení a synergické působení jeho složek.
Proč není zařazen do oficiální terapie na rakovinu vitamín C nitrožilně ve vysokých dávkách? Přitom je prokázána jeho vysoká účinnost. Takových proč je v medicíně dost a dost.
A já měl na mysli farmaceutické firmy nikoliv firmy vyvíjející léky. To je ten rozdíl mezi farmacií a farmakologií o kterém máte pocit, že nic netuším.
A který je to ten podle Vás nejcitovanější vědec z Vaší fakulty?
Jo a studie z roku 2005 zase tak za zenitem není, vzhledem k tomu, o jaký produkt se jedná. Ale nezoufejte, já se podívám, jestli náhodou není k dispozici nějaká novější. Ale stejně byste si je měl prostudovat. I když jsou podle Vás za zenitem, Vám by obzor určitě rozšířily.
@Lexoid
Já se zde nebavím o žádném přípravku, a tak mohu psát mlezivo i ve variantě s k na začátku, navíc nevidím jediný důvod, proč bych v takovém případě měl psát velké písmeno. V případě, že bych se vyjadřoval o produktu, tak bych tam minimálně připojil ™. Lékař prostě s farmacií nemá co do činění. A víte proč? Farmaceut po škole jen podává léčivé přípravky ze skříněk (magistraliter se toho už moc nedělá). No nemyslete si, že tady budu někoho jmenovat. Nemusíte nic hledat, nemíním ztrácet čas nad nesmysly. A co těch 26 aminokyselin?