Concor a Raynaudův syndrom

31
8.1.15 13:38

Concor a Raynaudův syndrom

Zdravím :mavam: dnes jsem dostala předepsaný Concor. V příbalovém letáku je psáno, že se nesmí užívat pokud trpím Raynaudovým syndromem, což bohužel trpím. Volala jsem tedy lékaři a ten mi sdělil, že pacientům doporučuje nečíst příbalové letáky 8o, že je tam psáno tolik věcí… Do braní léků mě prý nutit nemůže, ale nemělo by to působit velké problémy. Na internetu jsem četla jen jednu zkušenost, že se Raynaud „pouze“ zhoršil. Máte někdo prosím nějakou takovou zkušenost? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9748
8.1.15 13:49

@Quatschka
Můžete prozdradit indikaci k léku Concor™, který je svým složením kardioselektivní beta-blokátor bez vnitřní sympatomimetické aktivity bisoprolol (podobně jako metoprolol, atenolol, betaxolol). :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
8.1.15 14:11

Moc Vám děkuji za odpověď, předepsán mi byl Concor 5mg na dva měsíce zkušebně. Mám nízký tlak (dnes 110/75) a vysoký tep, občas pociťuji bušení, ale není to opravdu moc často. Jsem celkem mladá a prsty bych si ráda udržela :) Proto bych ráda věděla do jaké míry to může zhoršit Raynauda. Z hlediska revmatologie jsem pouze pod preventivním dohledem bez léčení, protože u mě ještě žádné revmatologické onemocnění nebylo prokázáno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6437
8.1.15 14:12

@Doctus nejsem vědma, ale tipla bych buď palpitace nebo sinusová tachykardie..což jsou asi nejčastější indikace u mladých žen..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9748
8.1.15 14:17

@Quatschka
Zvýšená srdeční frekvence je reakcí na snížený tepenný tlak. Beta-blokátory by tento tlak ještě snížily, byť by snad došlo k normalizaci tepové frekvence. Raynaudův syndrom by to však zhoršilo 100%, resp. by byly ataky zbělání, zmodrání a bolestivého zčervenání častější. Nežádoucí účinek beta-blokátorů jsou studená akra. Lidé s Raynaudovým syndromem by se tedy měli beta-blokátorů (stejně jako pití čaje, kávy, alkoholu, kouření cigaret i marihuany, užívání drog) vyvarovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6437
8.1.15 15:09

@Doctus nevidela bych to tak cerne ;) mate osobni zkusenost s aplikaci pacientum?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
9.1.15 09:01

@lentilka248 no on ten Raynaud sám o sobě je pěkný prevít :D Samozřejmě nekouřím, piju minimálně atp. jak psal Doctus. Ale takový styl života jsem měla i před tím než mi začaly modrat prsty. Někdy ty prsty bolí dost i na nohou a někdy mám modrou celou ruku i dlaň:,( Nedokážu si představit, že by to mohlo být horší. Doktor z kardia má takový laxní přístup… to, že se s přítelem snažíme o mrňouse jsem mu říkala též a stejně mi je napsal, přitom ty prášky nejsou zrovna stvořené pro těhotné. A navíc myslím, že v 26 letech je opravdu brzo cpát se takovými prášky, pokud člověk nemá opravdu problém :nevim: Takže Concor z 99,9 % brát nebudu.

Každopádně Vám oběma děkuji za názor :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6437
9.1.15 15:35

@Quatschka doctus na cílené dotazy jaksi neodpovídá..nevím, jaké má zkušenosti, nevím, jestli to má jen načteno z webu, ale to je jedno..betablokátory, mezi než Concor patří jsme dávali i pacientkám se synkopami(omldévání), které měli často nízký tlak a bylo to s dobrým efektem..předpokládám, že Vám váš kardiolog nedal nějakou enormní dávku, takže 2,5mg? Ale váš zdravotní stav neznám, nevím jaké důvody k medikaci lékař měl nebo neměl..já v případech, kdy to bylo možné dávala pacientům vybrat- buď to lze řešit lékama nebo „jinými postupy“ dle konkrétní situace.. takže pokud máte například klidovou tepovou frekvenci 130, tak bych Concor klidně užívala, pokud „vám občas zabuší srdce“, nechala bych to bez medikace, pokud ovšem nemáte nějakou arytmii, o které jste se nezmínila..dělali vám 24h monitoraci ekg?
Btw.jak se doctus zminoval, kardioselektivní znamená, že jsou minimalizovány nežádoucí účinky, protože působí převážně v srdci..takže asi kdybych měla nějaký závažný kardiální problém, lék bych užívala a zhoršení Raynauda tolik neobávala..
Jinak jednu pozitivní zprávu bych měla, nemusíte to mít stejně, ale mě se po těhotentví Raynaud vytratil..předtím jsem mívala problém už i v letní rána, teď je to ok..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
9.1.15 16:23

@lentilka248 24hodinový Ekg mám za sebou. Průměrný tep mi vyšel 79 a pan doktor ho chce snížit na 60. Min. bylo 48 v noci, max. bylo 152 kolem 10:30. Mám brát 5mg Concoru vždy ráno 2 měsíce. Kromě toho nízkého tlaku, mám arytmii která ale není prý nijak vážná. Nestala se mi nikdy žádná příhoda či něco podobného. Na kardio mě poslala má obvodní lékařka kvůli nízkému tlaku. Lékař na kardiu zvažoval jestli Concor vůbec nasadit vzhledem k tomu, že mi ještě více sníží tlak a navíc se ještě snažíme o miminko. Vím, že těhotenství může vyjít třeba až za rok a mezitím ten Concor můžu vyzkoušet, ale nechci riskovat, že by prášky nějak komplikovaly případné těhotenství. Co myslíte Vy?

A moc jste mě potěšila, že mám šanci se Raynauda zbavit :D Ani jsem nedoufala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6437
9.1.15 16:47

Napíšu SZ

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie