Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj,
chtěla bych se zeptat, kdo z Vás má zkušenosti s tímto zdravotním problémem. Diagnostikovali mi degenerativní spondylolistézu, což je posun obratle, u mě konkrétně L5/S1 o 8mm. Neuroložka říkala, že to na operaci není, ale můj ortoped by mě nejradši operoval. Já jsem prozatím pro zvážení všech rizik operaci odmítla, protože výraznějšími bolestmi netrpím. S manželem chceme zhruba za rok začít pracovat na druhém dítku a operace spondylolistézy je dost náročná, dělá se břichem a hrozí poškození vnitřních orgánů. Neraba bych pak měla kvůli operaci problémy s početím. Na druhou stranu zase hrozí, že budu trpět v těhotenství bolestmi.
Zajímá mě, jestli někdo z Vás řešil a vyřešil tento zdravotní problém jinak než operací? Údajně to lze pomocí metody Dr. Smíška - SM Systém. Chtěla bych to zkusit. Momentálně hledám v okolí Ústí nad Labem kvalitní fyzioterapeutku, nejlépe se školením v SM systému. Také hledám ortopeda, který by byl ochotný mě léčit konzervativně - neoperativně.
Mým cílem je momentálně zpevnit zádové svalstvo tak, abych unosila druhé dítě bez zhoršení a bez nějakých extrémních bolestí. Problém je v tom, že teď nemůžu jen tak nějaký cvik dělat, takže potřebuji odborníka.
Předem děkuji za jakékoliv zkušenosti, postřehy, doporučení.
No ono by to tim cvičením s gumami mělo jít léčit. Jinak na tohle píšou císařský řez. Při porodu totiž u tohoto jsou silné křížové bolesti.
Knížku od Smíška jsem si koupila, ale mám právě pocit, že to dělám úplně špatně. Operaci se chci vyhnout. Mamka má podobnou operaci, jen o něco rozsáhlejší a udělali se jí srůsty v břiše. Má s tím akorát potíže. Nehledě na to, že ta operace je vážně náročná a hrozí poškození vnitřních orgánů.
No právě, ta pánev. Mám problem to cele synchronizovat. Co jsem tak četla, tak se operuje většinou až při opravdu velkém skluzu a to nemám. Do nohou mi to střílelo v létě, kdy jsem dostala rehabilitace a dost se to zlepšilo. Ten ortoped, co me chce operovat, je takový dost radikální.
Ahoj…mam soondylolistezu L5/S1 o 12mm s velkym utlakem nervu..bolest jde uz do obou nohou. Mam planovanou operaci ted na rijen, ale budu ji odkladat..nejmladsi je skoro 9 mes. Nedokazu si predstavit, jak budu po operaci fungovat. Rada bych to jeste chvili vydrzela…jsem bez leku, kojim…rehabilitace nezabraly, spis naopak ![]()
@michaelah Pokud ti to opravdu tlačí hodně na nervy, tak ta operace je asi jediné řešení, ale ta rekonvalescence je opravdu dlouhá a nesmi se nic nosit, což je s takto malým dítětem vážně problém. Můj doktor mi nabízel operaci predozadnim přístupem a to nechci za žádnou cenu. Ale teď nedávno jsem našla, že v Liberci dělají operaci jen zadním přístupem a to by mělo byt méně náročné. Já si našla fyziterapeutku a ta mi hodně pomohla. Nyní jsem téměř bez bolesti, ale mírná zatuhlost po ránu je. Přeji, aby se to zlepšilo. Hodně mi pomohly cviky podle Mojžíšové
Ahoj…operaci jsem odlozila, nemame hlidani a manzel musi chodit do prace (bez penez by to bohuzel neslo), vim ze se tomu stejne nevyhnu, ale dokud tl tak nejak jde ( cim dal hur), tak vydrzim…byla jsem objednana do UL a dr mluvil pouze rezu na zadech…uvidime
Ahoj! Mám dysplastickou spondylolistézu a jsem rok a půl po stabilizaci. Studuji psychologii a nyní píšu diplomovou práci na téma potřeb mladých lidí se strukturálním onemocnění páteře. Myslím si totiž, že ačkoliv je to velmi náročná situace, nikdo se příliš nezabývá tím, jak toto onemocnění prožíváme. Narazila jsem na spoustu skvělých lidí, kteří mi pověděli svůj příběh a možná tím pomůžou dalším lidem, kteří operaci ještě nemají za sebou. Našla bych i tady ŽENU po stabilizaci, které není více než 35 let a která by se mnou byla ochotná udělat rozhovor? Moc děkuji a přeji hodně síly!
Dovoluji si ozivit diskuzi. Mam to same co autorka od svych sedmi let. Bez operace a cviceni funguji jiz 20 let a mam 3 krasne a zdrave deti, ktere jsem rodila prirozene! Jedine co tak obcas pri zatezi se mi zablokuje noha a nemuzu chodit ale jak to prijde tal to odejde ![]()