Poradna o očkování dětí proti chřipce
MUDr. Daniela Verdánová
Ahoj maninky. Je tu mezi vami nektera tehotna zena v prvnim trimestru? Jak resite praci a strach z nakazy covidem? Pracuji v Praze a mam z nakazy kvuli mimcu strach. Vim, ze ohrozit me - a tedy i miminko - muze v teto fazi tehotenstvi spousta veci. Ale preci jen coronavirus je docela hojne rozsiren, cisla se opet zvetsuji a v Praze obzvlast. Jak tuhle situaci resite vy? Nechavate si psat pracovni neschopnost, resite home office? ☺
Chodím normálně do práce a koronavirus vůbec neresim. Kolik znáš kolem sebe lidi, kteří ho opravdu mají anebo měli? Co budes dělat až na podzim bude chripkova epidemie? Budes sedět doma? Jinak bydlím taky v Praze. Mám už syna dva roky. Chodím tudíž i dost do dětského kolektivu, chodím sama nakupovat atd atd. Jsem už ve 29. týdnu. Nejvíc mě na tom štvou všechna ta opatření. Chce to hlavně klid. Nejhorší je smrt z vyděšení.
@Verurizeckova lidi znam 3, byt to byli znami znamych. A na podzim uz nebudu alespon v I. trimestru ![]()
Neřeším vůbec. Korona je jen jedním ze spousty virů, které můžeš v běžném životě chytit a ohrozit plod. Chovám se s rozumem a opatrnosti, stejně jako v prvním tehu používám dezinfekci rukou, ale víc pro to udělat nemůžu. To bych se musela zavřít někam do bubliny a nevylezat vůbec. Stejně si moc nepomůžes, tý budeš doma a donese ti to chlap, kamarádka, ženská ve vytahu ![]()
@Evka678 známí známých, přesně. No já byla v prvním trimestru, když byla první vlna a ziju. Mimino taky. Hlavně se uklidní. Jez hodně ovoce a zeleniny. Nekoukej na zprávy a zij normální život, jinak ti hrabne. Ver, ze po porodu se o to dítě bojis mnohem víc.
Kamaradka si v prvnim trimestru covid prodelala. Dite snad bude v poradku. Ja bych se asi snazila nechovat rizikove, pouzivat dezinfekci, nic vic udelat nemuzes. Ale zase byt zavrena doma taky ne, takze do prace bych normalne sla, samozrejme zalezi na okolnostech.
Ja jsem rizikova skupina pro Covid a navic těhotná v 5tt. Manžel je navíc lékař a denne je ve velmi blízkém kontaktu s cca 80-90ti pacienty. Budu upřímná - mám strach. Ale neudělám s tím nic. Taky se modlím, ať mam aspoň ten první trimestr za sebou, kdy ty případné horecky a obecně infekce jsou nejrozikovější. Kamarádka obvoďačka to taky prodělala v tehotenstvi uz v březnu a ted v srpnu má zdravou holčičku. Ale nemela horecky. Jen přišla o čich a mela 3 tydny kašel a únavu jako nikdy v živote. Ona je velká vytrvalostní sportovkyně.
Já jsem na začátku těhotenství. V práci se setkávám denně s x lidma, hodně z nich je soc. slabších a o nějaké větší hygieně nemůže byt řeč. Mám doma ještě dítě předškoláka. Chodím hodně mezi lidi, teď jsme zrovna na dovolené v Tatrách, byli jsme v Chorvatsku, přítel na raftu v Itálii, obchody navštěvuji běžně a jsem maximálně proti nošení roušek a na ten slavný covid teda nikomu nežeru. Víc mě štvou zasoplení lidi na podzim a na jaro. Znám osobně par lidi co mělo covid pozitivní a je mě to u zadku, chovam se k nim jako by měli normální nemoc, např. chřipku.
Přijde mě vtipné, jak má každý známého jehož známý má covid…
![]()
V životě by mě nenapadlo zůstat kvůli tomu doma.
Ale pokud mas strach, izoluj se někde ve sklepě, pro jistotu tam můžeš i porodit ![]()
Sory, fakt mě přijde ze už vám z toho hrabe.
Studie rikaji, ze Covid neni v 1. a 2. trimestru rizikovy, nezvysuje umrtnost matky, neovlivnuje zavaznost prubehu, ani potratovost.
Naopak rizikovy je zejmena pro tehotne ve 3. trimestru, kdy je vyssi procento tezsich prubehu.
@Evka678 Nemám strach, neberu to na lehkou váhu, mám z toho respekt. MHD rouška, v práci sama v kanclu a do obchodů nechodím (nákupy objednávám, ale to i tím, že bydlím za Prahou a je to pro mě jednodušší - objednávám už pár let, pokud půjdu do vnitřních prostor, kde bude více lidí, tak s rouškou)… Nepůjdu tomu naproti, více či méně, co se může stát zatím nikdo neví. Jinak jsem na konci července čekala na výsledky kamarádky, která byla v kontaktu s naším společným kamarádem, který byl pozitivní - 5 dnů před svatbou (nebyli jsme daleko od rušení). A pár dalších pozitivních lidí znám osobně. Takže neumřít na strach, ale obezřetnost je na místě.
@Verurizeckova píše:
Jsem už ve 29. týdnu.
Ale zakladatelka se ptala na prvni trimestr, kdy je plod nejvic ohrozeny.
Mne ted znama psala, ze jeji znama prodelala covid v prvnim trimestru a sla preventivne na potrat
a ze pry uz jsou studie
docela me to vydesilo. @Limi123 opravdu jsou studie o opaku? To bych byla rada… Ja doufam, ze to ta pani jen prehani a o dite ve skutecnosti az tak nestoji ![]()
Muj manzel rika, ze se vsude pta a ze ve skutecnosti nikdo nikoho s covidem nezna. Ale podle me je to taky proto, ze se tim nikdo nebude chlubit. V televizi pry rikali, ze kdyz ma clovek covid, at to nikomu nerika. Hodne lidi, kteri prodelali covid, ztratilo pratele, sousedi pred nimi utikaji a hlavne ti lide na vesnicich muzou zavrit svoje hospody, protoze v nich nemaji ani nohu. I kdyz uz jsou davno zdravi a najali si firmu na celkovou desinfekci. Taky je policie pry zahlcena udanimi, kdy treba nemocni jedou autem na povinne kontrolni odbery, jestli uz jsou zdravi, jenze 10 sousedu vola na policii, ze porusili karantenu. Takze se radi zalezt domu a nikomu to nerikat.