Covid a měnová reforma?

849
18.10.20 16:31

Covid a měnová reforma?

Když tak pozoruji, jak jde náš stát do kytek, s hrůzou mě napadlo, jestli reálně nehrozí podobná měnová reforma jako v padesátých letech. Jelikož jsem ale finanční negramot a ekonomii vůbec nerozumím, nedokážu to vyhodnotit. Je tu někdo, kdo se orientuje? Myslíte, že to reálně hrozí? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
142
18.10.20 16:47

Zrovna nedávno nám naše finanční poradkyně říkala, že je to dost možné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2330
18.10.20 16:51

Možné to je.
Ale vše půjde do kytek.
Buď převezmeme euro nebo bude Nová koruna česká. Ale s tím eurem to vidím bledě
Záleží, jaký by byl poměr staré a nové koruny.
Jak či tak, prodelame na tom všichni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.10.20 16:53

Neorientuji se nijak zvlášť, ale posledních cca 7 let investuji do zlata, a zatím dobrý ;)

• Citovat
  • Upravit
4998
18.10.20 16:54

Já bych tomu ještě donedávna nevěřila, ale čím dál víc si myslím, že můžou udělat úplně cokoliv. Ekonomická nesvéprávnost této vlády se v dlouhodobém horizontu určitě projeví, tak za 20 let by mě nepřekvapilo ani znárodnění penzijních fondů apod. Asi se vyplatí investovat do věcí, které nelze tak snadno zabavit.

Příspěvek upraven 18.10.20 v 16:55

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.10.20 16:55

Vzhledem k tomu, že poprvé za život se mi daří šetřit peníze (ne kvůli covid-19, už zhruba poslední dva roky), tak něco takového očekávám. Protože mi to nepřijde jako normální stav a přijde mi, že něco musí být v ekonomice vychýleného. Když já ty peníze potřebuji ušetřit na rekonstrukci, v našem stařičkém bytě nemá smysl dělat ji po částech, protože člověk kopne do jednoho, rozpadne se druhé a ani neočekávám, že se mi podaří našetřit celou potřebnou částku, počítám s nějakým úvěrem.

• Citovat
  • Upravit
14751
18.10.20 17:01

Měnová reforma nehrozí. Stát nemá potřebu dělat reformu, protože si potřebné peníze dokáže vytvořit z ničeho („vytisknout“).

Co týká spoření v běžných měnách (FIAT), tak to moc smysl nemá, protože peníze ztrácejí hodnotu. Proto také lidé s větším množstvím volných peněz investují do zlata a nemovitostí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14751
18.10.20 17:06

Měnová reforma v padesátých letech měla za cíl stáhnout z oběhu peníze a snížit objem peněz v ekonomice (a vypořádat se s lidmi, co měli peníze z doby před rokem 48). Dnes stát (národní banky) řeší spíš opačný problém a to rozhýbání ekonomiky. Snaží se o to různými stimuly - snižováním úrokových sazeb, rozdáváním peněz (vrtulníkové peníze) apod. Např. v USA obdržel každý plátce daní šek na 1200 USD. Další peníze se měly rozdávat nyní, ale pravděpodobně se to voleb neschválí. Cíl tedy není peníze stahovat z oběhu, ale naopak je do oběhu pumpovat, aby se začalo utrácet a opět se rozeběhla ekonomika.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
849
18.10.20 17:06
@Prof. Farnsworth píše:
Měnová reforma nehrozí. Stát nemá potřebu dělat reformu, protože si potřebné peníze dokáže vytvořit z ničeho („vytisknout“).Co týká spoření v běžných měnách (FIAT), tak to moc smysl nemá, protože peníze ztrácejí hodnotu. Proto také lidé s větším množstvím volných peněz investují do zlata a nemovitostí.

No ja bohužel nemám tolik peněz, abych mohla investovat do nemovitostí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
849
18.10.20 17:07
@Kresatkovi píše:
Zrovna nedávno nám naše finanční poradkyně říkala, že je to dost možné.

A poradila vám tedy, co se da dělat? Pokud tedy nemám na to, abych kupovala byty?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9293
18.10.20 17:33
@Kresatkovi píše:
Zrovna nedávno nám naše finanční poradkyně říkala, že je to dost možné.

A jak vám to vaše finanční poradkyně odůvodnila?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20900
18.10.20 17:37

A jaký by to mělo mít důvod? Jako fakt, reálně, proč by to mělo být? @Kresatkovi @FraDeu @Julča001

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68995
18.10.20 17:55

Měnové reformě nevěřím, ale klidně bude inflace taková, že nám během pár let nemalou část úspor sežere… Takže já mám momentálně v plánu spoustu oprav a rekonstrukcí, které jsem měla v plánu „až někdy“, protože možná až někdy by mě vyšly o půlku víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7333
18.10.20 18:12

Měnová reforma nebude, spíš stát radikálně omezí daňové úniky do daňových rájů, zavede korporátní daň pro nadnarodní korporáty co tu dobývají rentu a jiné prostředky má k dispozici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14751
18.10.20 18:16
@Božislava píše:
Měnová reforma nebude, spíš stát radikálně omezí daňové úniky do daňových rájů, zavede korporátní daň pro nadnarodní korporáty co tu dobývají rentu a jiné prostředky má k dispozici.

To samozřejmě neudělá. Kdo myslíš, že sponzoruje politické strany? Fanda Vomáčka z Přelouče? A co se týká zdanění třeba bank, na kom myslíš, že by si ty náklady vybraly? No jasně že na zákaznících. Zvýšily by se úrokové sazby a třeba takový Agrofert by najednou platil za úvěry podstatně víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí