Covid a měnová reforma?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4998
18.10.20 18:26
@Cenarius píše:
A jaký by to mělo mít důvod? Jako fakt, reálně, proč by to mělo být? @Kresatkovi @FraDeu @Julča001

To já nevím, ale obecně se předluženost státu řeší buď inflací, měnovou reformou nebo vyhlášením bankrotu. Já nevím, jestli se to stane, jen říkám, že by mě to v delším časovém horizontu nepřekvapilo.
Jinak si ale nemyslím, že by se to mělo týkat jen ČR, např. „reforma“ v podobě digitální měny a s ní ruku v ruce ztráty svobody a převzetí kontroly shora není vyloučena v celosvětovém měřítku. Jednoho dne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26580
18.10.20 18:46
@Prof. Farnsworth píše:
Měnová reforma v padesátých letech měla za cíl stáhnout z oběhu peníze a snížit objem peněz v ekonomice (a vypořádat se s lidmi, co měli peníze z doby před rokem 48). Dnes stát (národní banky) řeší spíš opačný problém a to rozhýbání ekonomiky. Snaží se o to různými stimuly - snižováním úrokových sazeb, rozdáváním peněz (vrtulníkové peníze) apod. Např. v USA obdržel každý plátce daní šek na 1200 USD. Další peníze se měly rozdávat nyní, ale pravděpodobně se to voleb neschválí. Cíl tedy není peníze stahovat z oběhu, ale naopak je do oběhu pumpovat, aby se začalo utrácet a opět se rozeběhla ekonomika.

Tak jen pro uplnost, bylo to 900$ na kazdeho, kdo ma SSN. Coz tu vetsinou maji i deti. Takze u nas treba to minulo dve starsi deti (nejmladsi se narodila tady).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23436
18.10.20 19:25
@Kresatkovi píše:
Zrovna nedávno nám naše finanční poradkyně říkala, že je to dost možné.

Jo, od takové finanční poradkyně musí být radost si nechat spravovat finance, to bude na slovo vzatý odborník :mrgreen:
Měnová reforma pochopitelně nehrozí.
Co hrozí je útlum ekonomiky jako důsledek měnové expanze a zadlužování (obsluha dluhu pak bude chybět v investicích), kdy už ECB vyčerpala všechny rezervy a musí si půjčovat na volném trhu se zástavou ( :jazyk: ) a s tím spojené zvyšování všech možných daní a poplatků.
A v důsledku aktuální politiky EU taky rychlý růst inflace, protože pěstovat žrádlo nebo cokoliv vyrábět bude pořád dražší a doprava odjinud bude také dražší a restrikce, kvóty a cla na hranicích utěšeně rostou. To už aktuálně probíhá (žrádlo meziročně zdražuje poměrně razantně) a pokud se zadaří a současný kurz se nezmění, pak nás možná čeká nějaký bio-eko eurohladomor :jazyk:
Teď se čeká, co provede akciový trh, protože krize nekrize roste pořád dál (i když produkce a výkony namnoze klesají), čemuž nikdo úplně nerozumí. Ale je pravda, že roste jen něco, třeba technologické nadnárodní firmy, kdežto evropské a asijské indexy poněkud poťapkávají na místě (ale i tak), protože vize digitální evropské 4. říše se jaksi jinak než zdaněním pon2kud nedaří naplnit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4928
18.10.20 19:35
@Chauvinist píše:
Teď se čeká, co provede akciový trh, protože krize nekrize roste pořád dál (i když produkce a výkony namnoze klesají), čemuž nikdo úplně nerozumí. Ale je pravda, že roste jen něco, třeba technologické nadnárodní firmy, kdežto evropské a asijské indexy poněkud poťapkávají na místě (ale i tak), protože vize digitální evropské 4. říše se jaksi jinak než zdaněním pon2kud nedaří naplnit.

Amatérsky sleduju akcie asi rok a když už jsem měla dojem, že chápu nějaké základní principy, tak přišla ta současná situace, kdy se krize skloňuje ve všech pádech, ale Dow Jones se motá kolem 28k, jak kdyby se nechumelilo. :think: Tak nevím, jestli to ještě přijde, nebo zda to prostě funguje jinak, než jsem si myslela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
18.10.20 19:46

@Prof. Farnsworth
otázkou je, zda v současné době kupovat nemovitosti cenově přepísklé. Zda si raději nepočkat na cenový pokles spojený s budoucí platební neschopností segmentu, který díky ekonomické krizi nebude moci dluhy splácet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
18.10.20 20:02

@Burj Chalifa

mě taky přijde že ta cenová bublina je před rupnutím, ceny jsou přepálené, i když…jak kde

někdo zase říká že nic nerupne, mezi lidma koluje dost volných peněz a pořád je ukládají do nemovitostí, ač všelijkých, no fakt…bůhví…

:think:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
18.10.20 20:05

@Chauvinist

no jeje, zlatá slova

moje sestřička v práci před pár dny utrousila něco jako " no jo, Evropa klekne na kolena, a čína si jí koupí i s chlupama zalevno, se jim nakonec ten virus vyplatilo v té laborce vyrobit"

sestřička mívá dobrý postřehy, tak nad jejími slovy už pár dnů dumám, protože…kdo vlastně může mít ze situace prospěch??

kdo nakonec??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
18.10.20 20:11
@ugluk píše:
Měnové reformě nevěřím, ale klidně bude inflace taková, že nám během pár let nemalou část úspor sežere… Takže já mám momentálně v plánu spoustu oprav a rekonstrukcí, které jsem měla v plánu „až někdy“, protože možná až někdy by mě vyšly o půlku víc.

jojo, ano

už se to rozebíhá, samé zdražování

mluví se o krizi, nicméně pořád se zdražuje, tzn mezi lidma stále ještě jsou peníze když si obchodníci mohou dovolit pořád zdražovat, kdyby byla fest krize, myslím že by zdražování zastavilo / alespon někde, některé položky, ne? /

mluví se o krizi v automobilovém průmyslu, ale auta opět…zdražují

tak nevím, nicméně měna půjd e postupně do kopru, škoda, dařilo se, koruna pěkně posilovala a vypadá to že do celé půjde do pr – čic, rozhodně úspory nebude mít / už zase / žádný velký smysl držet v bance

já se pokoutně těšila na brzké euro za 20, joooo zlatý voči
:roll:
a zase nic

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20906
18.10.20 20:34
@Julča001
@Julča001 píše:
To já nevím, ale obecně se předluženost státu řeší buď inflací, měnovou reformou nebo vyhlášením bankrotu. Já nevím, jestli se to stane, jen říkám, že by mě to v delším časovém horizontu nepřekvapilo.
Jinak si ale nemyslím, že by se to mělo týkat jen ČR, např. „reforma“ v podobě digitální měny a s ní ruku v ruce ztráty svobody a převzetí kontroly shora není vyloučena v celosvětovém měřítku. Jednoho dne.

Ale nas stat neni ani zdaleka predluzeny. A inflace se zadluzenim statu nema moc spolecnyho. A ukaz mi, kdy naposledy a kde nejaky stat v realu zbankrotoval.

A druha pulka nevim jestli neco beres a nebo trollis :D jako kdo „shora“? Illuminati? Zednari?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14751
18.10.20 20:44
@Cenarius píše:
@Julča001

Ale nas stat neni ani zdaleka predluzeny. A inflace se zadluzenim statu nema moc spolecnyho. A ukaz mi, kdy naposledy a kde nejaky stat v realu zbankrotoval.

A druha pulka nevim jestli neco beres a nebo trollis :D jako kdo „shora“? Illuminati? Zednari?

Letos (opět) Argentina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14751
18.10.20 20:49
@Burj Chalifa píše:
@Prof. Farnsworth
otázkou je, zda v současné době kupovat nemovitosti cenově přepísklé. Zda si raději nepočkat na cenový pokles spojený s budoucí platební neschopností segmentu, který díky ekonomické krizi nebude moci dluhy splácet.

Otázka je, jestli bude mít případná krize vliv na cenu nemovitostí a jak velký. Už za poslední krize byl obrovský rozdíl mezi poklesem cen nemovitostí v USA a v ČR. A co se týká Prahy, tam je tak velká poptávka po nemovitostech k bydlení, že ani případná krize nemusí s cenami pohnout výrazně dolů. A navíc, nevíme, kdy ta krize přijde - jestli teď, nebo až nemovitosti půjdou o dalších 20% nahoru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18150
18.10.20 21:11
@Burj Chalifa píše:
@Prof. Farnsworth

Ceny nemovitostí dolů určitě dolů nepůjdou, lidi mají peněz dost. máme známého majitele poměrně velké RK, říká, že ceny nikdy nebyly tak vysoko, ale poptávka obrovská, prodá se všecko a hned, skoro nic se mu tam neohřeje a všecko jde na dračku, byty, domy, chalupy, pozemky… JV Moravy. Očekávám, že to spíš poroste.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4998
18.10.20 21:20
@Cenarius píše:
@Julča001

Zatím předlužený není, ale je na dobré cestě. Ano, například Argentina. A jiné nezkrachovaly jen díky pochybné solidaritě eurozóny atd. Nakupování tzv. dluhopisů bankami je eufemismus pro to, že se tisknou prachy. Zatím to způsobuje jen bubliny na kapitálových trzích. Ilumináti fakt ne, centrální banky a politici. Místo posměchu zkus nějaké argumenty, proč se to nemůže stát. A jestli tobě zadlužování nevadí, tak mně ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2160
21.10.20 08:11
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat