Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den. Mojí sestře (16 let) diagnostikovali Crohnovu nemoc. Je skoro týden v nemocnici, dělali jí kolonoskopii, gastroskopii, magnet. rezonanci a spoustu dalších vyšetření a zjistili toto. Ségra už rok trpí průjmy, několikrát s tím byla u praktické, ale ta ji vždy poslala domů s živočišným uhlím. Vzala jí krev, poslala na UTZ, to ano, ale nic se nezjistilo a ona to dál neřešila. V krvi měla po 2× vyšší hodnoty bílých krvinek a nižší hemoglobin, ale doktorka to neřešila. Průjmy vždy na čas přestaly, ale pak se znovu objevily. Ségra tam byla dohromady 3× a doktorku konečně napadlo poslat stolici na rozbor, kde se zjistilo, že je to Crohn, následovala hospitalizace, již zmíněná vyšetření a vše se potvrdilo. Momentálně je na tom tak, že 8 týdnů nebude moct jíst, aby si střeva odpočinuly, prý je zánět dost rozsáhlý, ale snad se to obejde bez operace. Praktická podle mě zanedbala své povinnosti.
Kdyby to řešila dál už před rokem, nemuselo to skončit takto. ![]()
Moje otázka zní, máte s touto nemocí zkušenosti? Nějaká osvědčená dieta, bylinky nebo něco, co vám pomohlo? Díky za všechny odpovědi.
tak zánět se udělá rychle, dopadla ještě dobře že to dokázali relativně rychle diagnostikovat. Dietu bezezbytkovou, jinak hodně záleží na člověku co mu potom sedne nebo nesedne, ze začátku fakt opatrně na to jídlo, žádné mastné, kořeněné, semínka, rýže, ani třeba šlupky z jablek, paprik atd
@ka2ka píše:
tak zánět se udělá rychle, dopadla ještě dobře že to dokázali relativně rychle diagnostikovat. Dietu bezezbytkovou, jinak hodně záleží na člověku co mu potom sedne nebo nesedne, ze začátku fakt opatrně na to jídlo, žádné mastné, kořeněné, semínka, rýže, ani třeba šlupky z jablek, paprik atd
To vím, dietu bude mít. Teď bude muset 8 týdnů pít nějaké roztoky s živinami a léky. Kdyby to ale doktorka řešila dřív, včas nasadila správnou dietu a léčbu, nemusela mít ten zánět tak rozsáhlý.
@Kathleena z jedné strany ano,kdyby jí poslala už před rokem,přišlo by se na to dřív,jenže bohužel je tolik pacientů s chronickým průjmem z jiných příčin,že lékaři prostě čekají nějakou dobu. A po třech návštěvách si myslím,že to pozdě nebylo. A když jde o dietu,tu ji určitě doporučí v nemocnici,ale stejně jde hlavně o to,jak určité potraviny snese a to bude muset vyzkoušet sama.
Osobní zkušenost nemám (měla jsem jiný problém se zažíváním), ale podle zkušeností lidí, se kterými jsem ve skupině a Crohna mají, jim pomohlo stravování GAPS (příp.Low Carb, Paleo).
@Kathleena píše:
To vím, dietu bude mít. Teď bude muset 8 týdnů pít nějaké roztoky s živinami a léky. Kdyby to ale doktorka řešila dřív, včas nasadila správnou dietu a léčbu, nemusela mít ten zánět tak rozsáhlý.
tak ptala jsi se na dietu proto jsem to vypsala no když víš tak víš, taky asi víš že crohna jí diagnostikovali díky kolonoskopii a že ani dieta by nic nezměnila, protože i když držíš dietu tak se zánět stejně rozjede, a i když jí zánět vyléčí neznamená to že se jí neudělá i při dietě a lécích ale to asi víš
@ka2ka píše:
tak ptala jsi se na dietu proto jsem to vypsala no když víš tak víš, taky asi víš že crohna jí diagnostikovali díky kolonoskopii a že ani dieta by nic nezměnila, protože i když držíš dietu tak se zánět stejně rozjede, a i když jí zánět vyléčí neznamená to že se jí neudělá i při dietě a lécích ale to asi víš
Tu bezezbytkovou dietu znám. Myslela jsem něco jiného, třeba nějaká homepatika nebo tak něco. Možná by včasná dieta nic nezměnila, ale třeba by tu nemoc trochu zpomalila.
@Kathleena píše:
Tu bezezbytkovou dietu znám. Myslela jsem něco jiného, třeba nějaká homepatika nebo tak něco. Možná by včasná dieta nic nezměnila, ale třeba by tu nemoc trochu zpomalila.
ta nemoc chodí ve vlnách jednou je dobře jindy špatně i kdyby držela dietu od narození tak jí to prostě nepomůže
homeopatika na ty bych byla opatrná aby to nepodráždilo střeva , navíc každému střeva dráždí něco jiného takže nevím jak je vybrat aby to bylo dostatečně individuální
@Aduš8 píše:
@Kathleena z jedné strany ano,kdyby jí poslala už před rokem,přišlo by se na to dřív,jenže bohužel je tolik pacientů s chronickým průjmem z jiných příčin,že lékaři prostě čekají nějakou dobu. A po třech návštěvách si myslím,že to pozdě nebylo. A když jde o dietu,tu ji určitě doporučí v nemocnici,ale stejně jde hlavně o to,jak určité potraviny snese a to bude muset vyzkoušet sama.
Návštěva doktorky proběhla vloni v červenci, poté v únoru a v červenci letos. Ona měla průjem třeba 3 měsíce, pak 2 měsíce klid a znovu. Doktorka řekla, že je to viróza. Že to trvá tak dlouho, neřešila. Mně to normální nepřijde. Výsledky krve nebyly ideální, ale ona řekla, že se to srovná. Když nevěděla, měla jí někam poslat.
@TinaAn píše:
Osobní zkušenost nemám (měla jsem jiný problém se zažíváním), ale podle zkušeností lidí, se kterými jsem ve skupině a Crohna mají, jim pomohlo stravování GAPS (příp.Low Carb, Paleo).
Děkuji, mrknu na to.
Tak ono je to stema praktikama těžký.Mají od pojišťovny tabulky kolik zákroků za rok můžou udělat a zrovna prujmem se toho projevuje celkem dost a taky doktor a doktor,ale zase přijít na crohna po roce je ještě dobrý.U me to trvalo 6let takže rok je luxus.No chce to držet šetřící dietu.Časem až se zánět zahoji bude to lepší.Ten začátek je těžký i v tom kolik je léků atak ja měla 25tablet denně teď si picham 1× za 14dni injekci a pohoda.Sestra to zvládne
@ka2ka píše:
@Kathleenata nemoc chodí ve vlnách jednou je dobře jindy špatně i kdyby držela dietu od narození tak jí to prostě nepomůže
homeopatika na ty bych byla opatrná aby to nepodráždilo střeva , navíc každému střeva dráždí něco jiného takže nevím jak je vybrat aby to bylo dostatečně individuální
Ve vlnách ten průjem měla, to je pravda. Podle toho, co píšeš, to vypadá, že je dieta k ničemu. Proč se tedy vůbec dává?
Dobře, myslela jsem, kdyby měl někdo zkušenosti třeba s bylinkami nebo tak něco. ![]()
@Kathleena tak psala jsi,že jí poslala na krev a ultrazvuk,takže asi něco dělala. U průjmových onemocnění je to těžké,někteří lidé mají průjem často a třeba i jen že stresu. Doktoři jsou tlačeni pojišťovnami,nemůžou každého s průjmem posílat na MR a další vyšetření. A jak už píší výše,po roce se na to přišlo ještě včas. Švagr touto nemocí trpí a přišli mu na ni tak pozdě,že musel mít na rok dočasný vývod,aby se mu střeva srovnala a vyléčil zánět.
Ja jsem Crohnarka
cokoliv potrebujes tak se ptej.. dodrzuje se dieta cislo 5 ale to uz asi vis.. ted doporucuji silne dodrzovat pokyny lekaru a hlavne to chce psychickou podporu - na te hodne taky zalezi a dodrzovat pitny rezim..A kazdy ma toho Crohna jineho, znam holku co basti papriky jedna radost a nic ji neni ale ja se po nic pose**..ja byla na kapackach a pak jsem jedla pouze slabe zeleninove vyvary, mlecnou ryzi, kure udelane na vode.. z ovoce jsem mohla jen nastrouhane, podusene jabko, merunku.. zelenina - podusena mrkev, petrzel a brambory..s bylinkama opatrne..jde o to aby se nerozdrazdilo strevo - pomohla jsem si docela tady tim https://sk.dietplansforwomen.info/…ou-do-table/ ..Rozhodne ted nedoporucuji experimentovat s nejakyma bezlepkovyma, vegetarianskyma a nevim jakyma dietama
proste..fakt dodrzovat to co naridi gastrolog..
@Kathleena píše:
Ve vlnách ten průjem měla, to je pravda. Podle toho, co píšeš, to vypadá, že je dieta k ničemu. Proč se tedy vůbec dává?
Dobře, myslela jsem, kdyby měl někdo zkušenosti třeba s bylinkami nebo tak něco.
protože se ty střeva šetří a snaží se jim ulevit, pokud jí nebude držet bude je zbytečně namáhat a tím dřív a víc se projeví crohn dřív jí odoperují střeva, bude jí víc zle , dieta není spasitel ale pomůže proto se má držet a problém je v tom že jeden snese třeba řízek a druhému je zle po rýži a nikdo ti nepoví co sestře pomůže a co může jíst, takže musí od nuly jako miminko a pomalu zkoušet