Crohnova nemoc - co vám pomohlo?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
141
3.8.18 13:34
@mission84 píše:
Tak ono je to stema praktikama těžký.Mají od pojišťovny tabulky kolik zákroků za rok můžou udělat a zrovna prujmem se toho projevuje celkem dost a taky doktor a doktor,ale zase přijít na crohna po roce je ještě dobrý.U me to trvalo 6let takže rok je luxus.No chce to držet šetřící dietu.Časem až se zánět zahoji bude to lepší.Ten začátek je těžký i v tom kolik je léků atak ja měla 25tablet denně teď si picham 1× za 14dni injekci a pohoda.Sestra to zvládne

6 let, bože. 8o to tě lituju, hlavně, že jsi relativně v pohodě. No já nevím, nechat ji rok s průjmem, mě to přijde dost. Jak se to tobě projevovalo, že na to přišli po takové době?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27709
3.8.18 13:38

@Kathleena u manžela to trvalo pět let, byl u spousty doktoru ono diagnostikovat crohna nebo ul není tak jednoduchý , představuješ si to jako hurvínek válku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10073
3.8.18 13:43

@ka2ka Nooo nechci tu pusobit nejake rozepre :) ale dieta neni spasitel, nespasi ale hrozne moc pomuze - to zajiste :) a mne zachranila streva :D dieta, leky a disciplina :) to ze mi vzali kus je uz vec druha ale jsem 3 rokem bez relapsu a bez leku :) ziju relativne normalni zivot..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
141
3.8.18 13:46
@ka2ka píše:
protože se ty střeva šetří a snaží se jim ulevit, pokud jí nebude držet bude je zbytečně namáhat a tím dřív a víc se projeví crohn dřív jí odoperují střeva, bude jí víc zle , dieta není spasitel ale pomůže proto se má držet a problém je v tom že jeden snese třeba řízek a druhému je zle po rýži a nikdo ti nepoví co sestře pomůže a co může jíst, takže musí od nuly jako miminko a pomalu zkoušet

Dobře, děkuji za vysvětlení i za radu. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
141
3.8.18 13:47
@ka2ka píše:
@Kathleena u manžela to trvalo pět let, byl u spousty doktoru ono diagnostikovat crohna nebo ul není tak jednoduchý , představuješ si to jako hurvínek válku

Jí to teda diagnostikovali hned jak udělali kolonoskopii. Asi to není u každého stejné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
141
3.8.18 13:48
@Reaskiller píše:
@ka2ka Nooo nechci tu pusobit nejake rozepre :) ale dieta neni spasitel, nespasi ale hrozne moc pomuze - to zajiste :) a mne zachranila streva :D dieta, leky a disciplina :) to ze mi vzali kus je uz vec druha ale jsem 3 rokem bez relapsu a bez leku :) ziju relativne normalni zivot..

Dobrá, děkuji. Dietu určitě držet bude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4497
3.8.18 13:53

Mám v okolí dva lidi s tímto onemocněním. Kamarádka se hlídá hodně, alkohol si nedá skoro žádný a 2× operace a víc jak rok s vývodem. Syn mého muže se cpe brambůrkama, napájí kofolou, alkoholem, jí buď mražené pizzy nebo fast foody a má „jen“ sračku. Sice mu kus střeva vzali, ale neřekla bych, že se zvlášť omezuje. Tahle nemoc je hodně individuální a každý si musí přijít sám na to, co jeho tělo snese.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10073
3.8.18 13:55

@Kathleena Drzim palce, da se to zvladnout ale je to beh na dlouhou trat :) nicmene, vztah to posiluje :) me muz musel nosit do schodu protoze jsem nebyla schopna je sama vyslapnout a ted? uz krasne cvicim ve fitku, davam turistiku, uzivam si :) kamarad ma zase vyvod ale normalne zije, hraje basket a tak :) neboj..spravi se to :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
141
3.8.18 13:57
@Aduš8 píše:
@Kathleena tak psala jsi,že jí poslala na krev a ultrazvuk,takže asi něco dělala. U průjmových onemocnění je to těžké,někteří lidé mají průjem často a třeba i jen že stresu. Doktoři jsou tlačeni pojišťovnami,nemůžou každého s průjmem posílat na MR a další vyšetření. A jak už píší výše,po roce se na to přišlo ještě včas. Švagr touto nemocí trpí a přišli mu na ni tak pozdě,že musel mít na rok dočasný vývod,aby se mu střeva srovnala a vyléčil zánět.

V krvi po 2× byly zvýšené leukocyty a snížený hemoglobin + další hodnoty, kterým nerozumín, nejsem doktor. Řekla, že se to srovná. Není to poprvé, co tato doktorka něco zanedbala - ne u naší rodiny, ale u známých. Švagra je mi líto, doufám, že je v rámci možností v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27709
3.8.18 14:09
@Reaskiller píše:

tak ono jak sama víš je to hodně individuální , někdo si dá řízek někdo nemůže ani suchý rohlík :nevim: tobě dieta pomohla a to je dobře, otázka je co bude dál ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27709
3.8.18 14:10
@Reaskiller píše:
@Kathleena Drzim palce, da se to zvladnout ale je to beh na dlouhou trat :) nicmene, vztah to posiluje :) me muz musel nosit do schodu protoze jsem nebyla schopna je sama vyslapnout a ted? uz krasne cvicim ve fitku, davam turistiku, uzivam si :) kamarad ma zase vyvod ale normalne zije, hraje basket a tak :) neboj..spravi se to :)

přesně ono je to o přístupu, někdo normálně funguje i s vývodem, deitou a srač.kou a někdo se prostě rozhodne že je nemocný a nefunguje i když mu relativně nic není
on se i sport doporučuje když jsou střeva zaléčený a v klidu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14376
3.8.18 14:31

@Kathleena jenže zvýšené leukocyty značí jakýkoliv zánět v těle. Já chápu,že jde o tvou sestru,ale byla u lékaře třikrát během jednoho roku,potřetí ji doktorka nechala udělat podrobné vyšetření,kde se onemocnění odhalilo. Jak sama vidíš,tohle onemocnění přichází ve vlnách a s každým průjmem tě prostě na další vyšetření posílat nebudou,to by neřešili nic jiného. Jestli měla pocit,že doktorka něco zanedbává,měla navštívit i jiného lékaře,ale nemyslím si,že by na něco přišel dřív. Ono je strašně jednoduché házet vinu na lékaře,ale jen z rozboru krve ti nevyjede lísteček s diagnózou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10073
3.8.18 15:55

@ka2ka Makam co to jde, rekla jsem si,ze me to zoceli a proste..nesmi me to sezrat ale trvalo to mininalne 4 roky nez jsem se vubec dala dokupy a mohli jsme zacat pracovat na miminku..tak uvidime..a ze jsem tak smela - u Vas ma Crohna manza?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
141
3.8.18 15:59
@Aduš8 píše:
@Kathleena jenže zvýšené leukocyty značí jakýkoliv zánět v těle. Já chápu,že jde o tvou sestru,ale byla u lékaře třikrát během jednoho roku,potřetí ji doktorka nechala udělat podrobné vyšetření,kde se onemocnění odhalilo. Jak sama vidíš,tohle onemocnění přichází ve vlnách a s každým průjmem tě prostě na další vyšetření posílat nebudou,to by neřešili nic jiného. Jestli měla pocit,že doktorka něco zanedbává,měla navštívit i jiného lékaře,ale nemyslím si,že by na něco přišel dřív. Ono je strašně jednoduché házet vinu na lékaře,ale jen z rozboru krve ti nevyjede lísteček s diagnózou.

Ano, nemoc přichází ve vlnách. Ona měla průjem třeba 3 měsíce v kuse, pak 2 nic a zase. Stres žádný. Zhubla. Měla zvýšené hodnoty v krvi, což jak píšeš, znamená zánět. Přijde mi, že je to dost podnětů k dalšímu vyšetření, na které ji neposlala. Řekla jí, ať si vezme živočišné uhlí. Poslat stolici na rozbor ji napadlo až při třetí návštěvě. Navštívit jiného lékaře sestra měla, byla chyba, že to neudělala, ale té doktorce jsme věřili, je to známá, navíc má deset let praxe. Třeba by se nic nezměnilo, kdyby se to začalo řešit dřív, ale určitě by bylo fajn, kdyby držela dietu už delší dobu. Nechci nikoho obviňovat, ale myslím si, že doktorka není včerejší, má (měla by mít) nějaké zkušenosti a mohla by vědět, že dlouhodobé potíže nejsou vždy banalita. Možná ji nemusela hned posílat na nákladná vyšetření typu MR, ale stolici na rozbor poslat mohla - když to udělala, hned se zjistilo, že to není v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27709
3.8.18 15:59

@Reaskiller ono to trvá dlouho než se člověk z toho trochu vyhrabe, a pak hups a je to zpátky, ale mezitím se prostě musí fungovat normálně , ano manžel už spoustu let má za sebou tři operace a nemá celé tenké střevo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí