Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím děvčata, naše holka 15m nudlí a kašle jako blázen. Nudli má bezbarvou ale je dost zahlenena. Byly jsme u doktorky celkem 3×. Pokaždé nic a nic a nic. Crp má 15, no někde jsem četla že nad 8 je léčba antibiotiky. Můžou to být spíš jen zuby? Je to možný? Díky.
CRP 15 tedy na ATB ještě rozhodně není. Já bych určitě počkala, podle poslechu se řídit, zda jsou na místě a pak zvyšující se CRP.
Dceři při 14 atb nedaly.
Ty daly až o 2 dny později, kdy měla Crp 77. Dcera ale měla vysoké horečky.
Crp 15 je hraniční, chtělo by to ještě kontrolní.
@Adelka951 no trvá to měsíc 😊 takže bych je i uvítala, aby už konečně měla klid.
CRP 15 je jen lehce zvýšené, to nesvědčí pro bakteriální infekci. Zvláště pokud má rýmu a kašel, to bývá nejčastěji virové. Ale CRP je pomocná metoda, takže někdy CRP 100 nemusí být k ATB a naopak CRP 2 může být k ATB terapii, vždy je zásadní klinický stav. Ale rýma a kašel je klasická podzimní viroza, takže s CRP 15 ATB nejsou třeba.
@Belda01 píše:
@Adelka951 no trvá to měsíc 😊 takže bych je i uvítala, aby už konečně měla klid.
Ale atb ji toho nezbaví, když je to virové. Naopak jí to rozhodí.
Podle toho, co vim, tak hodnota CRP, pri ktere uz “je to na ATB”, je 40.
Ale i viroza nekdy dokaze zvysit CRP treba na 70. Na druhou stranu treba moje 2leta dcera mela vodovou rymu, vykaslavala svetle zlute hleny, ale mela uz tyden horecky az 40,3 a byla z nich velmi schvacena, coz ona u horecek, ani takto vysokych, nebyva. V ordinaci mela CRP 17. No a byl to bakterialni zapal plic.
Takze CRP je jen jednim z ukazatelu pro stanoveni diagnozy a lecby.
Edit preklepu…
Příspěvek upraven 06.12.23 v 18:02
Jsem zdravotnik a jak je v predchozim příspěvku hranicni hodnita pro atb je 40. A i to je individualni dle klinickeho stavu.
@Desgreze no tak nevím už jak ty chudince pomoct. Ona teda je jako kdyby nemocná nebyla, je čilá všechno. Ale neustále ji otírat nos, už ho má chudák odrenej
však to znáte…
@Belda01 píše:
@Desgreze no tak nevím už jak ty chudince pomoct. Ona teda je jako kdyby nemocná nebyla, je čilá všechno. Ale neustále ji otírat nos, už ho má chudák odrenejvšak to znáte…
Nakrajej k posteli na noc cibuli, pres den dej do aromalampy kvalitni eukalyptovy ci borovicovy olej.
Ty silice fakt fungujou.
V 15 mes bych dala i cca 250 mg cecka denne aspon tyden.
@Belda01 zalezi jak ryma vypadá, pokud neni husta a zluta nebo zelena, tak nic, proplachovat, vystrikavat plus sinupret kapicky, uvolni hezky dutinky. Na kasel je nejlepsi Erdomed, ale ten sirup je ale na predpis. Obsahuje imunoglobuliny, ktere umi ochranit plice a rychleji se toho zbavi. No a pak nasadit treba Imunoglukan nebo nejaky Dologran. Hodne pit, byt v teple a vyckat. Nektere virozky mohiu trvat i 14dni.
@Desgreze tak ven ji vzít můžu ne, na procházku. Musím zvážit zda je správný vzít ji na trhy o víkendu.
samosebou v teple by byla.
@Belda01 píše:
@Desgreze tak ven ji vzít můžu ne, na procházku. Musím zvážit zda je správný vzít ji na trhy o víkendu.samosebou v teple by byla.
To zalezi na diteti. Obecne se radi, ze kdyz neni horecka nebo zvysene teplota, tak pobyt na cerstvem vduchu pomuze proti ryme. Ale treba ja osobne, jak jsem trochu nachlazena a jdu na chvili ven do takove zimy, tak i kdyz jsem oblecena, tak se mi to zhorsi.
Kamaradka ma 4 deti a dvema z nich pobyt venku v takove situaci pomuze, dvema pritizi ![]()
Jinak pokud nechces diteti pri ryme drit nos, tak mu ho neutirej kapesnikem, ale rukou a pak se poradne umyj. Je to nechutne, ale nosanek pak vubec netrpi. Nebo nekdo radil kapesnicky napustene nejakym balzamem. Ale s temi nemam zkusenost.