Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den,
v prvním těhu jsem rodila dříve a měla velké problémy už od 20tt.
Teď čekáme druhé a vše zatím jde jakš takš. V průkazce jsem měla CS 0 a dnes mi dr napsala CS 1 a nařídila jen ležení ![]()
Zajímalo by mě, od jakého tt je CS 1 normální a kdy je to ještě moc brzy?
Moc děkuji
Kriticke hodnoty CS:
24tt - CS1
26tt - CS2
28tt - CS3
31tt - CS4
33tt - CS 5
Takze do 24tt by melo byt CS 0, pokud je uz 1, mel by byt klidovy rezim.
Ktery jsi tyden?
@marfra Moc děkuji!! Jsem 27+0,ale už mě dost bolívají kyčle a pánevní dno + ten první předčasný porod asi nejsou dobré okolnosti
@Petty4 já neměla CS 1 ani v den porodu. Jinak bolesti břicha, kyčlí, pánevního dna jsem měla od cca 26-27tt, kolem 30tt jsem bolestí nemohla ani chodit, rozestupovala se mi stydká spona. Břicho mi tvrdlo od 14tt, po 25tt někdy i 80× za den (čárkovala jsem si kvůli dr). Syna jsem donosila a ve 41tt porodila vyvolávaně ![]()
Každé těhotenství je jiné, klid určitě dodržuj, ale nemusí to nic znamenat.
@Petty4 navíc jeden dr ti mlže říct, že máš CS 1, druhý zase řekne, že 0, třetí 3… Každý dr má jiní odhad.
Souhlasim s atonminnka - moje dr. mi rekla CS 2 uz nekdy v 18tt a byt doma a na velkem UTZ v 21tt mi jiny diagnostik rekl CS0 - vse super, jedte na dovolenou, vse v pohode…a pak si vyberte, ale preji ti, at vydrzis dlouho „v celku“ ![]()
@atominnka @Susenkaa díky moc holky, jako nemít ty šílený komplikace a předčasný porod v prvním těhu, tak asi tak nešílím, ale úplně mi skočila do hlavy myšlenka, že moje tělo má asi pocit, že rodit dřív je normální a tak se chystá zase dřív
a já bych tak ráda donosila aspoň do toho 37tt…
@Petty4 píše:
@marfra Moc děkuji!! Jsem 27+0,ale už mě dost bolívají kyčle a pánevní dno + ten první předčasný porod asi nejsou dobré okolnosti
tak to by CS1 melo byt ok
ale jak pisi holky, tohle je hodne subjektivni, jelikoz se to hodnoti jen prohmatem, tak jednomu doktorovi se muze zdat ze je to CS1, jinemu ze je to CS0. Ale podle me v tomto tydnu to CS1 neni zas tak hrozne
Zrejmne te ale doktor hlida kvuli predcasnemu porodu v prnim tehu, jak pises. Tak snad vydrzis ![]()
@marfra mě CS měří ultrazvukem, tak si myslím, že to asi bude mít docela přesně…
No kéž by to dobře dopadlo ![]()
@atominnka myslela jsem to tak, že mi měřila čípek ultrazvukem, né jen pohmatem
@Petty4 jasný. Ale v tom CS se počítá i tuhost čípku a ještě něco, ale už si nevzpomenu
@atominnka jj to já vím, ale holky tu řešily měření čípku ultrazvukem a že to lékaři běžne nedělají, tak jsem psala, že naše ano
@Petty4 já znám jen jediného lékaře, který to nedělá a to je ten můj
Jinak všichni, co jsou kolem taky takhle měřří ![]()
@atominnka já vyzkoušela jen dva, když nepočítám nemocnici a v obou případech se měřilo pomocí vnitřního ultrazvuku