Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Dobrý den, přítel je hokejista a již nešťastnou náhodou musel absolvovat dnes již 4. CT mozku v průběhu zhruba jednoho roku. Do toho měl 2× rtg lebky. Vím, že na to ct bylo potřeba jit, spis mě zajima, četla jsem, ze je to opravdu škodlivé, přítel je mladý, má 26. Je to opravdu tak nebezpečné? Jsem z toho špatná, furt nad tím přemýšlím, neovlivnim to, ale spis bych chtěla vědět více informaci, zda je tu někdo znalý. Mám strach, aby pak nedostal například rakovinu..
Je to nesmysl co ses dočetla. Čti relevantní zdroje a né bláboly.
Nebo si opravdu myslíš, že lékaři mu umyslně způsobí rakovinu? Jelikož přesně to ty říkáš.
@Anonymní píše:
Dobrý den, přítel je hokejista a již nešťastnou náhodou musel absolvovat dnes již 4. CT mozku v průběhu zhruba jednoho roku. Do toho měl 2× rtg lebky. Vím, že na to ct bylo potřeba jit, spis mě zajima, četla jsem, ze je to opravdu škodlivé, přítel je mladý, má 26. Je to opravdu tak nebezpečné? Jsem z toho špatná, furt nad tím přemýšlím, neovlivnim to, ale spis bych chtěla vědět více informaci, zda je tu někdo znalý. Mám strach, aby pak nedostal například rakovinu..
zajdi si na stránky úřadu pro jadernou bezpečnost a podívej se na informace o RTG a CT a nevěř agentuře JPP
Já bych se bála spíš následků úderů do hlavy než trochy záření.
@Janli píše:
Já bych se bála spíš následků úderů do hlavy než trochy záření.
Kdo jí řekne, jaké množství záření dostává ona každý den z prostředí okolo sebe?
Mnohem větší množství záření by absolvoval, pokud by letěl několikrát v letadle např. do Ameriky. Tohle množství je v pohodě. Mnohem větší nebezpečí je ale množství úderů, které na svou mozkovnu absolvuje. Nad tím by se měl zamyslet. Pokud má čím.
@Cenarius píše:
Kdo jí řekne, jaké množství záření dostává ona každý den z prostředí okolo sebe?
Pšššt! Nebo jí šlehne…… ![]()
@Anonymní píše:
Nevím za to tu zaznělo, ale mnohem větší záření dostaneš do těla při dlouhém letu, tohle bych vůbec neřešila
To kazdy hokejista skonci behem roku 4× na CT hlavy a 2× na rentgenu? Spis bych se zamyslela nad timto.
Jinak pacienti s rakovinou chodi na CT hrudniku i bricha klidne co 3 mesice.
Kolik těch diskuzí o mlácení do hlavy, vyšetření hlavy apod.,které založí anonym ještě bude? Nechtělo by to léčit hlavu?
No, je to dost, zejména jestli to bude pokračovat
jestli pak nebude mít dalších 20 let CT hlavy, dobře, OK
ale jestli je bude mít opět a opět, tak to úplně supr není…problém jsou i ty rány do hlavy
osobně bych dítě na žádný sport, kde jsou pravidelné rány do hlavy nikdy nedala…opakující se mikrotraumata mozku a hrozící rozvoj pozdější demence, Parkinsona a podobných lahůdek…nestojí to za to…mozek není stvořen k neustálému ozařování a už vůbec ne k neustálým ránám do hlavy
vede to k jeho poškození a často i ke trvalým následkům
A nemel by si to pritel resit sam? On je male dite?
Jako 4× rocne CT hlavy, tak to je teda opravdu na povazenou. Tohle vysetreni se da nahradit i magnetickou rezonanci.
Pokud chce chodit na CT, tak at chodi, kazdy je zodpovedny sam za svoje zdravi. Podle me je to naprosto silene.
@Jana525 krvaceni se vylucuje akutne na CT a ne na MR. @Borrealis souhlas
Mam doma taky hokejistu (nejvyssi zahranicni soutez) a dost vzteklého teda na tom lede, hodne rad provokuje🤣…ale CT mel za svou dosavadni karieru jen jednou…magnetickou teda uz třeba 5× ale ne vzdycky celkovou…chapu, ze te to desi ale tak doktori vedi co delaji a proc ho na to posilaji☺️nestresuj se…
@NicolaR7 celkova MR neexistuje. Asi se nejednalo o vylouceni krvaceni do hlavy. Mohl mit klidne MR kolene nebo cehokoli jineho.