Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, tak už pomalu nevím, co dál. Malá ( čtyři měsíce )mi už čtvrtý den neustále řve. Ale skoro nonstop. Nekroutí se nebo tak, takže prdíky to nebudou. Prostě to není takový ten bolavý pláč. Spíš vztek, nebo vzdor nebo já nevím co. Nechce ležet ani na zádech ani na bříšku, nechce se nosit, nechce sedět u mě v náruči, nechce jezdit v kočárku a když už teda, že jo, že pojede, tak musí být jakoby v sedě a vidět. Ale neusne a neusne. Pak je unavená a usíná jakoby vyčerpáním z toho pláče a únavy. V noci spí normálně, ani večerní usínání není problém.
Napadlo mě, jestli to nemůžou už být zoubky??? Ale to je asi blbost, co? Já jen že dudlíka nechce, ale furt si něco rve do pusy. Deku, plínu, ruce, prsy, moje ruce. A nedudá, spíš jakoby kouše. Prosím, poraďte, co na ni vymyslet, protože ještě pár takových dní a padnu na hubu… Dnes jsme půl dne jezdili po zoo, tak to pomohlo, ale musela koukat no. Jenže to se mi moc nelíbí, protože ještě nemá co sedět že jo, má ležet a nechci jí ničit záda. Co s ní mám dělat???
![]()
PS: A taky se od ní nesmím hnout ani na krok, to začne řvát tak, že přestává i dýchat. Musím s ní i na záchod. ![]()
Proč by to nemohly být zuby? Vše tomu nasvědčuje, jak to popisuješ. Našemu broukovi se objevily první dva zuby ve čtyřech měsících. Naštěstí tak šíleně neřval, jen od třetího měsíce slintal a cucal si prsty. Co dásně? Nemá je trochu napuchlé, nebo nějaké bouličky na nich? Zkus jí dát chladivé kousátko, třeba to zabere ![]()
Zoubky to klidně být můžou…synkovi vyrostl první 3 dny před tím, než měl 4 měsíce ![]()
Ahojky, moc neporadím, ale nevidím důvod proč by to nemohly být zoubky. Zkusila jsi dát nějaký gel od bolesti zoubku nebo nějaké chlazené kousátka? Zkus se kouknout do pusinky a pokud bude mít nateklé dásně, tak to bude tím. Jinač bohužel neporadím.
Do pusy jí koukám pořád a nic tam nevidím! Tak se mi to právě moc nezdá. Dásně vůbec nateklé nemá, ani žádné zarudnutí nic. Zkusím kousátko a koupit nějakou tu mast.
nase mala nemela vubec natekle dasne, zasne boulicky, cervene dasne, ani teploty, ani prujmy a zuby ji vylezly…u nas teda byly zase sileny noci a pres den byla hodna, trvalo to mesic ![]()
zkus ji namazat dasne nejakym gelem na zoubky a uvidis,jestli ji to uklidni
Takže zuby
a bude to trvat asi měsíc, možná dýl
, tak to mě odvezou. Za ty čtyři dny jsem neudělala nic. Takže zhnijeme ve špíně a já se zblázním. A ty gely pomáhají? Který je nejlepší. To budou stopro zuby, protože má i průjem, nebo průjem ani ne. Ale kadí prostě každý den. A přitom kakala, tak jednou za čtyři dny. Já jsem myslela, že zuby nejdříve v půl roce a pozdějš.
my meli kamistat gel, ale nepomahal, zabral az mundisal gel…nene, zuby ¨muzou byt uz od 4mesicu, nektera mimca se zubama i rodi
![]()
nemusi to trvat mesic, neboj, u nas druha vlna zubu trvala 5dni (teda noci) a zatim je klid - jen ty horni zuby jeste nevylezly ![]()
Já bych zkusila dát panadol, alespoň jenom na zkoušku, jestli jí to zabere. U nás to bylo spíš v noci a to jsem nevydržela a dávala ho (teda s rozumem), ale alespon spal a neskončila jsem v blázinci. Jednou ji neotrávíš
Hele, řekla bych, že když u toho tolik vyvádí, tak to už půjde rychle, měsíc snad nee
Gely neporadím, ty jsme neměli, ale ještě mě napadá, kup i prsťáček a občas jí ty dásně přejeď, to by jí mohlo být příjemné a jestli zoubky vyraší, stejně ten prsťák budeš potřebovat
Nebo v DM jsem teď viděla prodávat takovou sadu s masírovacím kartáčkem.
Prvni zub muze vyrust kdykoliv behem prvniho roku veku, neni na to vubec zadny pravidlo. Nektery miminko se se zubem dokonce i narodi(je to sice vyjimka,ale jsou
). Jenom mi prijde divny-pokud by to byly ty zuby-ze je v noci klidna a hezky spi, ze jen pres den by ji to trapilo ?
Ja spis myslim, jestli trochu neprudi no, muj malej tohle delal, tak nejak od 5ti mesicu, vyzadoval me v jednom kuse, a taky chtel venku koukat ven z kocaru (odlozili jsme kvuli tomu uplne korbicku). Treba ma takovy obdobi, nektery deti umi byt protivny ![]()
Moc jsem neporadila, ale urcite v tom nejsi sama, musis vydrzet, zkus vypozorovat, kdy je trochu klidnejsi, no a snaz se nastolit takovou situaci, ktera se ji alespon trochu zamlouva.
Drzim palce, prejde to, uvidis.
Alespon ze se v noci vyspis, to taky kazdej nema !
kačka25 píše:
Já bych zkusila dát panadol, alespoň jenom na zkoušku, jestli jí to zabere. U nás to bylo spíš v noci a to jsem nevydržela a dávala ho (teda s rozumem), ale alespon spal a neskončila jsem v blázinci. Jednou ji neotrávíš
Sirup? I když neteplotuje? Zatím v noci spí, ale jestli přestane, tak na něj asi dojde, protože to už bych asi vážně nedala.
Gina108 píše:
Hele, řekla bych, že když u toho tolik vyvádí, tak to už půjde rychle, měsíc snad neeGely neporadím, ty jsme neměli, ale ještě mě napadá, kup i prsťáček a občas jí ty dásně přejeď, to by jí mohlo být příjemné a jestli zoubky vyraší, stejně ten prsťák budeš potřebovat
Nebo v DM jsem teď viděla prodávat takovou sadu s masírovacím kartáčkem.
ten mám, tak vyzkouším, hned ![]()
Beckie panadol (nebo treba Paralen plus-ten mame my) neni jen na teplotu, ale i na bolest. To se na nem urcite doctes. Takze se nemusis bat dat ji davku, ktera odpovida jeji vaze, i kdyz je to treba jakoby „zbytecne“.
Samozrejme - asi ji tim nebudes futrovat 3× denne
, ale na zklidneni by mohla jedna davka trochu pomoct.
Opravdu se nemusis bat, mne to kdysi poradila i doktorka, u prvniho ditete. Dokonce jsme lecici takto i bolest v krku jednou (5× denne Brufen sirup - to je taky sirup pro deti).