Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
No odnaučili mě to až ve 3 letech a vysvětlili tak, že ostatní děti si ve školce paleček necucají. Pracovaly na mě i učitelky a říkaly, že už jsem velká holka apod. Tak jsem se nechtěla nechat zahanbit a přestala jsem s tím.
MAKA: taky si myslím, že je na dudlík už pozdě…NECHCE ho a nechce. Když už se nerozčiluje co mu to dávám, tak se s dudlíkem v puse směje tak, že mu přes koutky vypadává…nestiskne ho ani náhodou!!!
On s palečkem vždy usíná a uklidňuje se jím, nic jiného na něj nezabírá a těžko mu to teď zakážu. Budu to muset řešit později a nebo doufat, že se to odnaučí jednoho dne sám.
Ahojky,tak já mám doma taky 16 měsíční milovnici palečku,dudlík nechtěla nikdy,max. na hraní do ruky a já jsem i ráda,že není po manželovi,který byl i s jeho ségrou totální závislák na dudlících,ještě v 7 letech záviděl své malé sestře dudlíky,nemohli ho najít a nakonec ho našli za závěsem, všechny dudle narvané v puse a jel jak rus..no moje mamka taky byla závislák (na palečku),ale odnaučila se to a zuby má v poho,já to zatím neřeším.Malá ho používá výhradně na usínání,nebo když se uklidňuje,jinak není problém,tak ať dumlá.Začnu to řešit až kolem 2 - 2,5 roku,nemám z toho strach,nějak jí to odnaučíme,jak ještě nevím,ale teď to neřeším ![]()
také zdravím, malému je kolem 4tého měsíce a začal si také dudat palec. Uklidňue se tím, nikdy nedudal, prso už mi odmítá. Řeším to tím, že mu před spaním nandám rukavičky. To je klid a ruce k puse už nedává, když zjistí, že paleček nechutná, jak má
radši hned, aby nebylo pozdě. Uvidím co dál ![]()
AHOJ,
Malá taky nikdy dudlík nechtěla (ač jsme to poctivě zkoušeli
). Dnes bude malé rok a dudá paleček furt a ta teda jede ![]()
To má po mě, já taky měla svůj paleček…řešit to ted nebudu, uvidíme jak v budoucnu. rukavičky dávat nebudu, dudlíka vnucovat taky ne, ten nemá absolutně žádnou šanci. Jako se jiné děti uklidnují dudáním dudlíku, malá se uklidnuje takto. No, tak snad si nebude dudat do puberty ![]()
No nechci stašit, ale já dopadla s palcem špatně - proto anonim.Ve školce jsem to odchytla od chlapečka a dělám to dodnes,taková cigareta nebo droga.Když je mi zle, smutno,jsem rozčílená tak si někde v tichosti…No odnaučovali mě to všemi možnými způsoby- zavazovali,pepřili,natírali hnusnými lrémy a nic.Takže svým dětem jsem cpala dudel hned v porodce a ty jsou OK,jen jejich matka je ![]()
Holky kdy má smysl začít odnaučovat cucání palce a jak?
Dcera s tím začala už kolem měsíce, dudlík jsem zkoušela už v porodnici ale nechtěla, ze všech dudlíků se dávila a to jsme zkusili snad všechny možné tvary, materiály atd., máme jich doma snad 20 a nikdy žádný nechtěla, vždycky jsem to jednou za čas zkusila ale hned ho plivala, občas se i začala vztekat. Palec si cucá když usíná a nebo když je unavená, jinak většinou ne. Za 14 dní jí bude rok a už pomalu začínám přemýšlet nad tím, jak a kdy se tohoto zlozvyku zbavit ale vůbec nevím
![]()
@Verca1989 Můj vnouček si při nemoci paleček vycucal až do krve. Natáhla jsem mu na ručičky ponožky a byl klid.
@Verca1989 Naše malá to samé, koupila jsem všechny možné dudlíky, ale nechce ani za pána. Cucá si ho před usnutím, taky už má kůžičku kolem popraskanou. Ale když jí bráním, tak se strašně vzteká, brečí a hlavně neusne. ![]()
Prodávají nějaké laky, aby to dítěti znechutilo, ale nevím přesně název. Rozhodně s tím, ale něco zkus udělat i když to půjde určitě těžko. Kamarádky 4 1/2 letá cuká palec doteď, když je unavená anebo jde spát, oni to ale neřeší
Ainule dávali na nějakém kanále Primy seriál Nejšílenější úchylky a tam byla 20. Letá holka, co si cucala palec, ale skoro pořád, ještě k tomu šudlala dečku, z které po 20. rokach zbylo pár provázků a to byl tedy nářez ![]()
Palec je někdy celoživotní záležitost, jako kousání nehtů. Člověk se toho zbaví jen silou vlastní vůle.
No právě, z toho mám největší hrůzu, aby jí to nezůstalo nějak dlouho…zatím to nijak extrémně nehrotím, ještě mi tak velká nepřijde…párkrát jsem zkoušela palec „sebrat“ ale moc nadšená z toho není. Kamarádka mi radí, zase začít zkoušet dudlík, že by si teď už třeba zvykla ale to mi přijde na prd, stejně bych ji pak chtěla odnaučit i dudlík…
Taky jsem přemýšlela, do čeho jí prst namočit, aby jí to nechutnalo ale mám obavu, že pak začne být problém s usínáním, teď usíná krásně sama bez pláče, tak nevím…
Já nevím, dceři nepomohlo nic, později to začala dělat tajně. Dneska je jí 22 let a kolikrát když je ve stresu, říká, kruci to mám nervy, to by bylo dneska na cucnutí
Samozřejmně už to nedělá, ale v hlavě to má, jak vidno.Na dudlík si už nezvykne.Ten palec je jednodušší a hlavně se nemusí hledat ![]()