Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahojky, mám dotázek, pekla jsem Lískové oříšky v těstě, recept: 25 dkg hladké mouky, 15 dkg másla, 20 dkg cukru pudru, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek - uděláme těsto. Oříšky obalíme těstem a uděláme kuličky. Vše jsem udělala podle receptu, na plech jsem dala pečící papír, na to kuličky a dala péct, ale za chvíli už kuličky nebyly kuličky, ale placičky - těsto se rozjelo. Nevíte, čím to může být? Známá, která mi recept kdysi dala, měla po upečení kuličky, takže recept je vyzkoušený. Moc děkuji za všechny názory
. Martina
Dala jsi to do rozpálené trouby? Je možné, že zpracováním těsto hodně změklo, tj tuk v něm a když dáš měkký tuk do trouby pouze teplé, tak úplně zkapalní. Asi by to chtělo dát do rozpálené trouby, aby se povrch kuličky „zatáhnul“ a tím pádem neměla šanci se roztéct.
Ahoj, tak já to znám takhle:
Těsto: 25 dkg hladké mouky, 20 dkg másla, 2 dkg cukru moučka, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr. Pekla jsem loni, kuličky zůstaly kuličkami ![]()
Někdy je prostě žloutek větší, máslo mastnější…:-) Příště to chce přidat víc mouky a víc rozpálenou troubu.
Mě příjde, že na 25 dkg mouky je tam i toho másla víc…dala bych méně másla, no a ta rozehřátá trouba taky udělá své. ![]()
Gladys píše:
Dala jsi to do rozpálené trouby? Je možné, že zpracováním těsto hodně změklo, tj tuk v něm a když dáš měkký tuk do trouby pouze teplé, tak úplně zkapalní. Asi by to chtělo dát do rozpálené trouby, aby se povrch kuličky „zatáhnul“ a tím pádem neměla šanci se roztéct.
Ano, dala jsem to do rozpálené trouby, nevím, jestli první plech byl do úplně rozpálené trouby, ale druhý určitě a dopadly všechny stejně, pekla jsem na 180C, program pečení zvrchu i zespodu v horkovzdušné troubě
Myslíte, že kdybych dala místo másla třeba Heru, dopadlo by to stejně?
kmacek píše:
Myslíte, že kdybych dala místo másla třeba Heru, dopadlo by to stejně?
Heru bych já nedávala, je to blééé náhražka za máslo ![]()
DanMaj píše:
Mě příjde, že na 25 dkg mouky je tam i toho másla víc…dala bych méně másla, no a ta rozehřátá trouba taky udělá své.
Tak já nevím, v „mém“ rozpisu je na 25 dkg mouky 20 dkg másla, ale o 18 dkg cukru míň a bylo to úplně v pohodě
Pekla jsem dokonce 2×, bo děti konzumovaly rychleji než jsem stačila vyrábět ![]()
fragola píše:DanMaj píše:Tak já nevím, v „mém“ rozpisu je na 25 dkg mouky 20 dkg másla, ale o 18 dkg cukru míň a bylo to úplně v pohodě
Mě příjde, že na 25 dkg mouky je tam i toho másla víc…dala bych méně másla, no a ta rozehřátá trouba taky udělá své.Pekla jsem dokonce 2×, bo děti konzumovaly rychleji než jsem stačila vyrábět
AHA, to mi uniklo…no cukru je tam požehnaně, to je fakt!!! ![]()
A co třeba to nechat před pečením trochu zatuhnout v chladu?
Je to teda záhada, ale fakt bych viděla souvislost teplo a tuk. Příště bych zkusila dát do trouby rozpálené tak na 200 a po pár minutách ztáhla na těch 180.
Plus teda ta horkovzduška peče přeci jen trochu jinak, mám doma.
Fragolo, ty jsi pekla klasicky či s horkovzduchem:
fragola píše:DanMaj píše:Tak já nevím, v „mém“ rozpisu je na 25 dkg mouky 20 dkg másla, ale o 18 dkg cukru míň a bylo to úplně v pohodě
Mě příjde, že na 25 dkg mouky je tam i toho másla víc…dala bych méně másla, no a ta rozehřátá trouba taky udělá své.Pekla jsem dokonce 2×, bo děti konzumovaly rychleji než jsem stačila vyrábět
No mně zas 2 dkg přijdou hodně málo. To je pak ale ještě obaluješ v moučkovém cukru viď?
Gladys, jo, jo, v horkovzdušné troubě ![]()
kmacek, ano, obalujují se v cukru ![]()
Ahoj,
těsto mám v ledničce, dělám každoročně a v poho, ale mám jinak poměry …
20 dkg másla, 30 dkg mouky, 6 dkg cukru, žloutek … tohle cukroví je u nás top, říkáme mu Mozartovy kuličky ![]()
Vždycky jsem pekla v klasický troubě, letos jsem s babičkou vyměnily a mám horkovzduch a podle mě by to mohlo být tím
… raději upeču jak jsem zvyklá ![]()
Zjisila jsem, že ani buchty s drobenkou není dobré péct horkým vzduchem, se z drobenky udělala krusta … no nebo to prostě neumím
…
I.