Cukroví-kde se stala chyba

378
8.12.10 11:59

Cukroví-kde se stala chyba

Ahojky, mám dotázek, pekla jsem Lískové oříšky v těstě, recept: 25 dkg hladké mouky, 15 dkg másla, 20 dkg cukru pudru, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek - uděláme těsto. Oříšky obalíme těstem a uděláme kuličky. Vše jsem udělala podle receptu, na plech jsem dala pečící papír, na to kuličky a dala péct, ale za chvíli už kuličky nebyly kuličky, ale placičky - těsto se rozjelo. Nevíte, čím to může být? Známá, která mi recept kdysi dala, měla po upečení kuličky, takže recept je vyzkoušený. Moc děkuji za všechny názory :kytka: . Martina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
31594
8.12.10 12:02

Dala jsi to do rozpálené trouby? Je možné, že zpracováním těsto hodně změklo, tj tuk v něm a když dáš měkký tuk do trouby pouze teplé, tak úplně zkapalní. Asi by to chtělo dát do rozpálené trouby, aby se povrch kuličky „zatáhnul“ a tím pádem neměla šanci se roztéct.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24837
8.12.10 12:04

Ahoj, tak já to znám takhle:

Těsto: 25 dkg hladké mouky, 20 dkg másla, 2 dkg cukru moučka, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr. Pekla jsem loni, kuličky zůstaly kuličkami 8-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24837
8.12.10 12:08

A péct 10-12 min. na 180 st.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6419
8.12.10 12:08

Někdy je prostě žloutek větší, máslo mastnější…:-) Příště to chce přidat víc mouky a víc rozpálenou troubu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8413
8.12.10 12:10

Mě příjde, že na 25 dkg mouky je tam i toho másla víc…dala bych méně másla, no a ta rozehřátá trouba taky udělá své. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
378
8.12.10 12:10
Gladys píše:
Dala jsi to do rozpálené trouby? Je možné, že zpracováním těsto hodně změklo, tj tuk v něm a když dáš měkký tuk do trouby pouze teplé, tak úplně zkapalní. Asi by to chtělo dát do rozpálené trouby, aby se povrch kuličky „zatáhnul“ a tím pádem neměla šanci se roztéct.

Ano, dala jsem to do rozpálené trouby, nevím, jestli první plech byl do úplně rozpálené trouby, ale druhý určitě a dopadly všechny stejně, pekla jsem na 180C, program pečení zvrchu i zespodu v horkovzdušné troubě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
378
8.12.10 12:13

Myslíte, že kdybych dala místo másla třeba Heru, dopadlo by to stejně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8413
8.12.10 12:14
kmacek píše:
Myslíte, že kdybych dala místo másla třeba Heru, dopadlo by to stejně?

Heru bych já nedávala, je to blééé náhražka za máslo :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24837
8.12.10 12:15
DanMaj píše:
Mě příjde, že na 25 dkg mouky je tam i toho másla víc…dala bych méně másla, no a ta rozehřátá trouba taky udělá své. :think:

Tak já nevím, v „mém“ rozpisu je na 25 dkg mouky 20 dkg másla, ale o 18 dkg cukru míň a bylo to úplně v pohodě :wink: Pekla jsem dokonce 2×, bo děti konzumovaly rychleji než jsem stačila vyrábět :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8413
8.12.10 12:17
fragola píše:
DanMaj píše:
Mě příjde, že na 25 dkg mouky je tam i toho másla víc…dala bych méně másla, no a ta rozehřátá trouba taky udělá své. :think:
Tak já nevím, v „mém“ rozpisu je na 25 dkg mouky 20 dkg másla, ale o 18 dkg cukru míň a bylo to úplně v pohodě :wink: Pekla jsem dokonce 2×, bo děti konzumovaly rychleji než jsem stačila vyrábět :lol:

AHA, to mi uniklo…no cukru je tam požehnaně, to je fakt!!! :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
8.12.10 12:20

A co třeba to nechat před pečením trochu zatuhnout v chladu? :think: Je to teda záhada, ale fakt bych viděla souvislost teplo a tuk. Příště bych zkusila dát do trouby rozpálené tak na 200 a po pár minutách ztáhla na těch 180.

Plus teda ta horkovzduška peče přeci jen trochu jinak, mám doma.
Fragolo, ty jsi pekla klasicky či s horkovzduchem:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
378
8.12.10 12:21
fragola píše:
DanMaj píše:
Tak já nevím, v „mém“ rozpisu je na 25 dkg mouky 20 dkg másla, ale o 18 dkg cukru míň a bylo to úplně v pohodě :wink: Pekla jsem dokonce 2×, bo děti konzumovaly rychleji než jsem stačila vyrábět :lol:

No mně zas 2 dkg přijdou hodně málo. To je pak ale ještě obaluješ v moučkovém cukru viď?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24837
8.12.10 12:24

Gladys, jo, jo, v horkovzdušné troubě :wink:

kmacek, ano, obalujují se v cukru :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4308
8.12.10 12:29

Ahoj,

těsto mám v ledničce, dělám každoročně a v poho, ale mám jinak poměry …

20 dkg másla, 30 dkg mouky, 6 dkg cukru, žloutek … tohle cukroví je u nás top, říkáme mu Mozartovy kuličky :palec:

Vždycky jsem pekla v klasický troubě, letos jsem s babičkou vyměnily a mám horkovzduch a podle mě by to mohlo být tím :think: … raději upeču jak jsem zvyklá 8-)
Zjisila jsem, že ani buchty s drobenkou není dobré péct horkým vzduchem, se z drobenky udělala krusta … no nebo to prostě neumím 8-) …

I.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport