Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Přeji hezký den,
s mužem se snažíme o miminko asi 5 měsíců. S tím, že mi na gynekologii před cca dvěma měsíci našla paní doktorka cystu na vaječníku. Cysta se naštěstí po skončení MS vstřebala.
Antikoncepci jsem vysadila cca před rokem a půl. Vím, že početí ovlivňuje psychická pohoda a „hlavně na to nemyslet“. Každopádně bych byla ráda, pokud mi některá z Vás poradí, a já se začnu trochu orientovat v ženských záležitostech. Nikdy jsem si nepsala menstruační kalendář atp,. vše zaznamenávám až posledního půl roku. Každopádně můj cyklus je poněkud delší.
17. června - 23. června MS
3. srpna - 9. srpna MS
30. srpna - 4. září - mimo-menstruační krvácení
24. září - 29. září - MS
16. října - 21. října - mimo-menstruační krvácení
Co se týká prvního mimo-menstruačního krvácení, tak paní doktorka říkala, že to mohlo být ovulační krvácení.. ale nakonec se k tomu konkrétně nevyjádřila, to mi akorát našla cystu na vaječníku.
Na doporučení jsem si začala měřit bazální teplotu (od 7. září), aby určení ovulace bylo tedy snadnější. Vložila jsem sem tři fotografie z aplikace, kam si zaznamenávám bazální teplotu (měřím každé ráno v posteli ve stejnou dobu).
Může mi nějaký milá duše poradit, jak mohu určit blíže svoji ovulaci?
Děkuji Vám za Váš čas
Příspěvek upraven 23.10.17 v 20:29
@terezkaaaa1 Podle svého skromného úsudku si myslím, že neovoluješ.. měla by ti teplota před ovulacil klesnout a po ovulaci výrazně stoupnout a až do Ms se držet výš, což ve tvém grafu nevidím.. Možná bych i zkusila jinou aplikaci na zapisování, která ti udělá lepší graf (např fertility friend). Taky bych u měření teploty zároveň použila ovulační testy, abys viděla, zda ti vůbec stoupá luteizační hormon. Doporučuju od clear blue ty digitální alespoň ze začátku používání ovulačních testů, pokud si ještě nezkoušela, protože ty klasické si stejně musíš dělat taky každý den (kolikátý den cyklu začít záleží na délce tvých cyklů) a pozorovat jestli je čárka stejně nebo více silná než kontrolní (slabá kontrolní čárka je na ovu testech vpodstatě pořád, ale slabá čárka = negativní) pro mě to bylo matoucí. Ten digi ti ukáže jasně buď prázdné kolečko a nebo smajlíka, když se ti hladina toho hormonu zvedne. Zároveň pak když tu testovací tyčinku z něj vytáhneš, tak i vidíš ty testovací čárky, takže se zorientuješ v tom, kdy je ještě negativní a kdy pozitivní. Je to celkem pálka (kupuju na pilulce za necelých 600,– a je na 10 dní).
Děkuji za odpověď. Já začala měřit teplotu v půlce minulého měsíce, takže moc není co porovnávat.. Každopádně minulý měsíc před MS jsem měla bazální teplotu vyšší než mám například teď.. tak se v tom docela už ztrácím.
Aplikace zkusím stáhnout a na testy se podívat, děkuju.
@terezkaaaa1 Nejde v tom grafu vidět ms a jak to bylo před tím prvním grafem, kteryl jsi vložila. Teď máš před ms nebo už ji máš? Minimálně teď se mi to podle Bt zdá jako anovulační cyklus, teda zatím, nevím v jaké fázi jsi. Zkusila bych si ty teploty přepsat do toho grafu fertility, od začátku, on ti ukáže kdy případně podle bt proběhla ovulace ![]()
@terezkaaaa1 třeba toto je graf bt, kdy proběhla ovulace.. pokles a vzestup
Na MS ještě čekám.. data jsem teda přehodila do aplikace fertility friend a do aplikace period tracker.
Já bazální teplotu měřím právě od 7. září teprve..
@terezkaaaa1 ahoj, máme podobný problém! také trpím cystami, tedy cystami to začalo! Snažíme se už rok a pul a bohužel stále nic
Cysty mám už od 15ti let a stále se zhoršují. Byla jsem už 2× na operaci (vyčištění) které mi apsolutně nepomohli! 8 měsícu beru hormony ( utrogestan) stále žádný vysledek! Momentálně mi hrozý další operace a to odstranění levého vaječníku a to kvůli cystám!
Nicméně bazální teplotu si měřím cca rok a to i ovulační cyklus, i přes to že se pokaždé trefíme přesně kdy máme stále nic! Cysty jsou zákeřné! Podle moji gyn. doktorky jsem byla těhotná už několikrát ale pokaždé když se blížím k menstruaci mi praskne cysta a oplozené vajíčko mi vyplaví! ![]()
Doufám že ti vše dopadne dobře a otěhotíš! Zkus různé čaje na cysty na oplodnění a brát kyselinu listovou! Snad nebudeš muset brát umělé oplodnění jako jedninou možnost jako my! ![]()
Ahoj,
já měla cystu právě poprvé. Každopádně si myslím, že vše je psychické, já si v sobě vyřešila nějaké věci a cysta zmizela, ale vím, že to není úplně jednoduché. Brala jsem i čaj na cystu a pak kapičky a nechala si udělat bachovky na míru.
Kyselinu listovou beru taky, ještě jsem k tomu přidala vitamín E a D.
Přeji ti, ať vše dobře dopadne a určitě to zvládnete i bez umělého oplodnění. ![]()
Ps. zkus si přečíst knihu „proč k nám miminko nechce“ od Wahlgrenis je to zajímavá kniha.
@terezkaaaa1 je pravda že psychika dělá hodně! Bohužel jako zdr. sestra ve 3 směném provozu moc psych. klidu nenajdu
Děkuji za tip na čtení : určitě se na to podívám! ![]()
Tak zkus si nechat udělat bachovy esence na míru
kamarádka si je nechala dělat taky, protože na to „moc myslela“ a už je těhotná ![]()
Jasny, ale doporucuji, pokud bys chtela, tak si je nechat udelat na miru, ja jsem si je kupovala podle popisku na internetu a podle vlastniho uvazeni, co by mohlo byt dobry.. a to bylo na nic ![]()
@terezkaaaa1 tak hlavě že to bylo na nic!
stejnak je to k smíchu jak ti některé věci mají pomoct a přitom je to k hovnu
mě třeba předávkovali utrogestanem ( hormonem) jak jsem měla po operaci
ale teda extrémě
zvracela jsem snad 3 tydny, už jsem si řikala že jsem těhotná a naknec to bylo jen předávkování ![]()
No ja si vybrala totiz spatny kapky, pak jsem si nechala udelat ty na miru na urcity problem a fajn, je to ciste přírodní.
No ja to prave nechci zatim"hrotit" u dr. tak se snazit pomoci te psychice hlavne.
A jak dlouho se snazite, vy?