Cysta na vaječníku - jak probíhá operace?

Anonymní
7.2.12 09:46

Cysta na vaječníku

Ahoj, mám dotaz. Při kontrole před 3mi měsíci mi byla objevena cysta, 2×3 cm. Doktor doporučil jen kontrolu mezi cykly, na té jsem byla včera, cysta povyrostla 6×5 cm. Opět jen doporučení za 2 měsíce kontrola. Řešil Váš doktor cystu? podstoupily jste někdo s tímto operaci, případně jak probíhala? Jsem kapánek zmatená, nedovedu si představit, že ve mě něco takového roste a zatím chodím jen na kontroly. Je to dost divný pocit.. A omluva za anonymitu, mám tu známé, nepotřebuju, aby to někdo věděl.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
685
7.2.12 10:09

Byla jsem na operaci s cystou na vaječníku. Jak mi ji lékařka zjistila byla jsem znovu na kontrole asi po menstr. a hned na druhé kontrole mě poslala na vyšetření do nemocnice a primář řekl hned operace. Nevím jak byla veliká je to už několik let, ale já se tehdy divila jaká to byla rychlovka. Přemlouvala jsem je, že kojím a že bych chtěla později a oni bez debat a do 14 dní jsem byla po operaci.Dělali to laparoskopicky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1317
7.2.12 10:25

Ahoj, tak já zrovna minulý týden byla na gynekologii z důvodu nepravidelné menstruace a vlastně jsem silně krvácela už 3 týden, tak jsem řekla, že se to musí řešit. Doktorka mě prohlédla a zjistila mi také cystu (nikdy jsem se po gynekol. stránce s ničím neléčila), takže jsem byla taky dost vystrašena a úplně jsem se zapomněla zeptat jak je velká.
Dr. mi napsala injekce THIAMIN a prášky na zastavení krvácení. Pak se mám přijít ukázat a uvidíme. Pevně věřim, že ty injekce pomohou (ikdyž jsem koukala, že je to jen vitamín B). Já nemám ani žádné bolesti, jen ta nepravidelná menstruace po porodu a po vysazení antikoncepce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3328
7.2.12 10:38

Taky jsem měla cystu,takovou která svou velikost měnila v závislosti na tom,v jaké fázi cyklu jsem zrovna byla. Po MS malá cca 1,5cm v průměru,během cyklu se naplnila tekutinou a před MS vždy nad 5cm. Taky jsem nikdy žádný potíže neměla,jen jsem vždy druhý den měla MS silnější. Nakonec to skončilo operací,protože si nedala říct žádným způsobem,ať to byly čípky nebo injekce. Takže být tebou,zkusila bych konzultaci u jiného dr. a uvidíš,co ti řekne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.2.12 10:49

taky jsem měla cystu těch 6 cm, prvně dr čekala jestli sama zmizí, pak se ji snažila rozehnat injekcemi a pak jsem šla na laparo. tam ji odsáli a za 2 měsíce jsem ji tam měla zas :cert: :cert: . změnila jsem dr. a ten mi dělal i druhou laparku, zjistil že to byl dermoid a vzal mi cca 1/4 vaječníku. mezitím mi prokázal i dobrou službu psychologickou, jelikož jsme děti ještě neplánovali (i přes dlouhý vztah a vlastní bydlení) ale já měla hrůzu z toho co mě kde vyroste :roll: , a že nebudu mít moct děti. No každopádně to se mnou tak pěkně zahrál, že jseme se rozhodli že nebudeme čekat, a po prvním měsíci snažení jsem otěhotněla, a dneska máme 15 měsíčního miláčka, kterýho by sme za nic na světě nevyměnili :hug: . Závěrem, cysty se neboj, ale chápu tě je to příšernej pocit že v tobě „něco“ roste :pocitac: jo, a laparoskopie je docela v pohodě, nijak moc to nebolí.

• Citovat
  • Upravit
7631
7.2.12 10:57

Doktor čeká, jestli se s menstruací nezmenší nebo nezmizí…Jinak cysta se do 5cm neoperuje. Jen tehdy, když přetrvává dlouhodobě nebo roste…Ale to mluvímm jen o „vodové cystě“…Existuje jich vícero druhů. Já měla cystu 8cm a kvůli kojení jsem laparku podstoupila až po dvou letech. Nedělala mi však žádné potíže. Také jsem jen docházela na kontroly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
původní pisatelka
7.2.12 13:34

děkuju všem za názory a info. Jsem z toho kapánek přešlá, doktor ani žádnou léčbu nenavrhl, zatim jen čekání. Je pravda, že ač beru antiko, tak ms nepravidelná a poslední 2 měsíce velmi bolestivá. Ještě jednou díky, zkusím to prokonzultovat s jiným doktorem.

• Citovat
  • Upravit
144
16.2.12 05:50

Ahoj ja mela cystu 5×5cm skoro zadne obtize,az jsem jela do nemocnice,bolesti jak pri slepaku a ejhle cysta plna krve a nez mi dr stihl vusvetlit co me ceka tak mi praskla a s krvacenim do bricha me vezli na sal o tom uz nevim,jen jsem se pak vzbudila na jip s hadickou z bricha.od ty doby mam relativne pokoj

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
575
16.8.12 12:43

Ahoj.
Nevíte jestli se dá nějak ovlivnit zmenšení cysty. Jde o mou tetu, ktará má cystu 67mm na vaječníku. Prodělala několik operací a rakovinu a tak se bojí, aby nemusela znovu na sál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17359
16.8.12 12:45

@vicca ked som mala 55mm cystu, tak mi davali infuziu na zmensenie. zalezi od druhu cysty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
439
16.8.12 12:54

Ahojky, asi v 16 mi take objevily cystu na vajecniku. Nejdrive pry byla velka jako mandarinka, pozdeji jako vetsi omeranc. Dost me bolelo stale bricho a. nakonec asi po roce pozorovank mi ji laparoskopicky odstranily. Vse bez. komplikaci a asi 5dni hospitalizace. Nedavno se mi narodila holcicka, takze je vse v plradku. Vim, ze. u nektereho druhu cysty je. mozne, ze sama praskne a zmizi, ale jiny typ se musi brzo odstranit nebo muze vzniknout otrava. omlouvam se za chybeji i diakritiku, ale pisu z mobilu. drzim palce, at je vse ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3168
16.8.12 12:58

Tak holky zdravim.
Ja mela dermoidni cystu velikosti detske hlavicky taky jsem chodila na ko strasne nepravidelna ms tak 1za 6mesicu bylo mi asi 21let kdy me cely den bolelo bricho jela jsem na gyndu a tam mi primar rekl a zustanete tady mate cystu o velikosti detske hlavicky.Ja uplne podelana vzaly mi tu cystu laparoskopicky a jeden cely vajecnik. Uvnitr nasly nejake chlupy dokonce neco jako zuby.Bylo to asi dvojce s kterym jsem srostla. :roll: :roll: :roll:

Jinak si ale myslim ze tady tazatelka se asi nemusi bat kdyby rostla nejak moc tak te poslou na op. :pankac: :pankac: :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2054
17.8.12 10:39

Já měla cystu před dvěma lety, asi 6cm, byla jsem na op. laparoskopicky mi vzaly i vaječník. Teď mám na druhém vaječnku opět tu samou dermoideální už má 6 cm, ale jelikož jsem teď krátce po porodu a kojím tak se op. zatím odkládá, nicméně musím na pravidelné ko.+odběr krve na CA neb prý není dobře, když něco takového v tělě je příliš dlouho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10584
18.8.12 08:57
@ady01 píše:
Já měla cystu před dvěma lety, asi 6cm, byla jsem na op. laparoskopicky mi vzaly i vaječník. Teď mám na druhém vaječnku opět tu samou dermoideální už má 6 cm, ale jelikož jsem teď krátce po porodu a kojím tak se op. zatím odkládá, nicméně musím na pravidelné ko.+odběr krve na CA neb prý není dobře, když něco takového v tělě je příliš dlouho.

a vajecnik ti vzali jen kvuli te cyste a nebo z toho bylo neco jineho?
ms jsi mela previdelnou? ci dorazila ms jak mela

a otehotneni nebyl problem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2054
18.8.12 14:56

Menstruace nebyla pravidelná, cysta mě bolela hlavně při sportu, byla to úleva. Oni když nechají byť kousek vaječníku tak ten dermoid prý vyroste i na tom kousku, tak proto. Teď mám po 2 letech to samé i na druhé straně, ale mám 7 týdenní miminko, tak si prý teď s tím nemám dělat starosti, ale čekají mne pravidelné ko.Ono to samo neodejde, jen to roste.Po op. jsem měla menstruaci pravidelnou, jenže hned za tři měsíce jsem to měla na druhé straně, přesto jsem otěhotněla tak nějak po roce sama a nečekaně, byl to šok nejen pro mne, ale i pro dr. Antiko jsem nebrala, prý dřív vyhraju ve sportce první než otěhotním „inu i zázraky se dějí :) “

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Intimní balzám INTIMISS

• (4.7) + 30 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí