Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky. Jsem po porodu druheho ditka a mam stejny problem. Mam bouli u posevniho vchodu. Jsem ted rok a pul po druhem porodu a gynekolog mi minuly tyden rekl, ze pokud chci treti dite, tak nema cenu ted nejaka operace. Rekl mi, ze tretim porodem to prinejlepsim zustane tak jak to je a pri nejhorsim se to pry zhorsi:(. Ale lepsi to pry urcite nebude:(. Taky se toho bojim:(. Doporucil mi venusiny kulicky, ze pry hodne zpevnuji delozni svaly a panevni dno a driv se takove kulicky pry na toto predepisovaly na recept, ale od te doby co to nehradi pojistovna, tak si kazda zena musi koupit venusiny kulicky. Rikal, ze to bylo jedine co na to pry docela dobre zabiralo. Cviceni a zvedani nohou nahoru ma pry minimalni efekt. Tak ja jdu zkusit ty kulicky:)
![]()
http://www.krasa.cz/…cky-ami.html
tady to i pisi, ze to slouzi pri rekovalescenci po porodu!
@viilete píše:
@jana97 ahojky, prosim te, hlavne nedelej sklapovacky nebo sedy-lehy. Mluvila jsem o tom s fyzioterapeutkou a je to naprosto neprirozeny pohyb a neni to dobre na zada ani pro zdrave jedince, natoz pro nas. Zkus treba core trenink napr.
http://www.aktin.cz/…du-tela-core
http://www.aktin.cz/…core-trenink
To si myslim, ze by Ti nemuselo tak vadit, ze si neco vytlacis. Ja se na to taky chystam, ale zatim jsem jenom lina jako prase![]()
Jinak ja zatim relativne bez problemu, jen mam ted alergii a porad kycham a musim u toho krizit nohy, jinak bych si asi ucurla![]()
Ahojky děkuji za tip na cvičení, koukala jsem i jinde na netu a cvičení se mi zamlouvá. Docela se mi líbí stránky www.rutina.cz a v sekce core cvičení je asi 8 cvičebních programů..Moc bych to chtěla zkusit..tedmomentálně nestíhám vůbec nic, je tohoi všeho nějak moc..Potřebuji myčku na nádobí
..Jinak holky vy co máte batolata kdy uklízíte byt? já jsme hodněvenku s malým a pak nestíhámuklízet jen nakoupit uvařit, nádobíprádlo a malého a vyluxovat a vytřít ale takové to ostatní mi uniká..Asi budu muset po nocích ale to zase padýám na hubu…Jinak hodně se píše, že prolapsy se zlepšují večer, máte to tak někdo..já teda ne…zdravím
Našla jsem, že některé druhy pesarů pomáhají cystokéle..
Výhody pesaru
Tato antikoncepční membrána ve tvaru kloboučku se používá například při snížení dělohy, tedy tehdy, když děloha ztrácí oporu ostatních svalů a má tendenci „vypadnout“. Jako pomůcka může pomoci po porodu nebo po operaci v pánevní oblasti. Pesar může být užitečný i tehdy, pokud žena trpí cystokélou (močový měchýř klesá na pochvu) nebo rektokélou (konečník tlačí na spodní stranu pochvy). Může být velmi účinný i při problémech s udržením moči, jejichž příčinou často bývají oslabené svaly pánve.
Ahojky, ty pesáry jsou dobrá ěc, ale bylo mi řečeno, že jsou takpro 80 letou babku, kde už není vhodná operace..ale jako dlouhodobé řešení pro mladou ženskou prý ne… ![]()
Ahoj holky,
vůbec jsem netušila že něco takového existuje a že se to vůbec děje.. Koukla jsem na obrázky a musí to být vážně hrozné..
Jsem těhotná a už teď se moc bojím, že se mi to může stát také. Myslím na Vás a moc držím palečky, aby se Vám to různým cvičením nebo tou operací zlepšilo.. Vůbec si to nedovedu představit
jste moc statečné
@Kessynkaa píše:
Ahoj holky,vůbec jsem netušila že něco takového existuje a že se to vůbec děje.. Koukla jsem na obrázky a musí to být vážně hrozné..Jsem těhotná a už teď se moc bojím, že se mi to může stát také. Myslím na Vás a moc držím palečky, aby se Vám to různým cvičením nebo tou operací zlepšilo.. Vůbec si to nedovedu představit
jste moc statečné
Tak já bych to zas tak nedramatizovala, většina z nás větší problémy nemá (tedy pokud nepočítáš vizuální pohled do pochvy
) Já bych to tedy ani nevěděla nemít zrcátko a nepřečíst tuto diskuzi - a proto si i myslím, že tento problém bude mít spousta žen, jen o něm nebude vědět.
@Anonymní píše:
Tak já bych to zas tak nedramatizovala, většina z nás větší problémy nemá (tedy pokud nepočítáš vizuální pohled do pochvy) Já bych to tedy ani nevěděla nemít zrcátko a nepřečíst tuto diskuzi - a proto si i myslím, že tento problém bude mít spousta žen, jen o něm nebude vědět.
Já bych to naopak nezlehčovala - jestli máš problém pouze vizuální, ta jsi na tom ještě veeeelmi dobře. Přečti si příspěvky nad sebou - problém s udržením moči, problém s vyprazdňováním bez pomoci ruky která stolici pošoupne přes pochvu, neustálý pocit že z tebe „cosi“ vypadává co ti překáží a bolí, bolesti při sexu… A zároveň v tom ohledu medicína na takové úrovni, že polovina operací končí reoperací, nebo konstatováním, že s tím neumějí nic udělat.
No také bych tento problém nezlehčovala..Opravdu záleží na jakém stupni sestupu žena orgány má…Ale opravdu je velmi omezující žít ve 30 s tím, že spoustu aktivit je tabu( jízda na kole, běhání, jakékoliv sporty s poskoky, pořádně za něco vzít a zabrat, jiná poloha při sexu než misionář, o bolestech zad ani nemluvím, když překlene sliznice děložní čípek, tak jsou opravdu silné výtoky při kterých se nocí vložky permanentně, o zhoršení stavu v přechodu se mi ani nechce psát, a stav psychiky také jistě není zanedbatelný.).Ale myslím si, že anonymka co to psala jistě nezažila stav, kdy měla kus masa v kalhotkách a cítila se jako prašivej pes…kdo nezažije nepochopí…přeji všem zdraví a prázdné poševní vchody ![]()
Ja bych to ani nezlehcovala a ani nedramatizovala zvlaste u budouci maminky, ktera by se ted mela soustredit ted na jine (mozna i dulezitejsi veci) nez resit toto a stresovat se necim co se ji treba vubec nebude tykat. Co jsem tam zjistovala, tak zadna prevence stejne neexistuje. Ja obe tehotenstvi i mezi cvicila panevni dno a stejne mi to nepomohlo. Docela by mne zajimalo jak to bylo treba driv (za dob nasich pra pra pra babicek), kdyz prumerny pocet deti byl treba 7 a my v 21.stoleti toto resime uz po druhem nekdo i po prvnim mimcu. Dovede si nekdo predstavit jak musely vypadat pochvy zen, ktere rodily treba 10krat? Nerikejte mi, ze tohle je problem 21.stoleti, to je preci nesmysl? Jak se to tedy resilo driv? Nebo se o tom proste nemluvilo? Prekvapilo mne, ze jsem na toto tema narazila az ted a nikdo mi o tom nikdy nerekl a ani jsem o tom nikde pred tim neslyslela ci necetla. A ted jakoby se s tim roztrhl pytel. Zvlastni…
@babie16 ahoj, to jak se to řešilo dříve, je úplně jasné…nijak…prostě se o tom nemluvilo a ženské se jako obvykle všemu prostě přizpůsobily. Nevím, jestli tady přímo nebo v nějaké jiné diskuzi psala i holčina, jejíž prababička dokonce měla nádor, který jí už vylézal z pochvy a jelikož prostě nevěděla co to je, tak to neřešila a zvykla si než se se nádor vahou utrhl. Takže pokud se dalo neřešit tohle, tak se nedivím, že povolená poševní stěna je tehdy nechávala klidnými :/ řekla bych že bude trvat ještě tak dalších 20 let než to někdo z doktorů slavnostně vyřeší..:/
@babie16 píše:
Ja bych to ani nezlehcovala a ani nedramatizovala zvlaste u budouci maminky, ktera by se ted mela soustredit ted na jine (mozna i dulezitejsi veci) nez resit toto a stresovat se necim co se ji treba vubec nebude tykat. Co jsem tam zjistovala, tak zadna prevence stejne neexistuje. Ja obe tehotenstvi i mezi cvicila panevni dno a stejne mi to nepomohlo. Docela by mne zajimalo jak to bylo treba driv (za dob nasich pra pra pra babicek), kdyz prumerny pocet deti byl treba 7 a my v 21.stoleti toto resime uz po druhem nekdo i po prvnim mimcu. Dovede si nekdo predstavit jak musely vypadat pochvy zen, ktere rodily treba 10krat? Nerikejte mi, ze tohle je problem 21.stoleti, to je preci nesmysl? Jak se to tedy resilo driv? Nebo se o tom proste nemluvilo? Prekvapilo mne, ze jsem na toto tema narazila az ted a nikdo mi o tom nikdy nerekl a ani jsem o tom nikde pred tim neslyslela ci necetla. A ted jakoby se s tim roztrhl pytel. Zvlastni…
Ja jsem ta s prababickou s utrzenym nadorem. Myslim, ze driv se takove veci opravdu vubec neresily. Je mozne, ze bylo techto problemu o neco mene, protoze zeny rodily obecne o dost mladsi. Cetla jsem ze telo evropske zeny je pro porod idealne nastaveno v 18ti letech, tedy je to z medicinskeho hlediska nejprihodnejsi vek rodit. To se dnes jaksi neslucuje s tim, jak zivot a vzdelavani probiha - tezko bychom oznacily za idealni vek otehotnet lehce po 17tych narozeninach, maturovat pupikem a pak se okamzite odebrat na materskou…
Nesouhlasim s tim, ze neni spravne o tomto moznem problemu mluvit. Lekari pak nemaji zadnou tendenci snazit se to resit a i budouci maminky maji pravo znat vsechny mozne nasledky. To neni nejake „straseni“, to jsou proste informace o mozne poporodni komplikaci zivota (tak, jako jakekoliv jine) na ktere ma kazdy pravo. Navic to ani neni diskuse majici za cil delat tehotnym nejakou osvetu, ale diskuse zen se stene smutnym osudem…
Ještě mám dotaz - jak jste na tom s jízdou na kole? je to ok? nebo se to zhoršuje nebo to vůbec nejde? já totiž když nebudu moct tedy běhat, bych aspoň vynahrazovala ráda na kole…díky
@mimal píše:
Ještě mám dotaz - jak jste na tom s jízdou na kole? je to ok? nebo se to zhoršuje nebo to vůbec nejde? já totiž když nebudu moct tedy běhat, bych aspoň vynahrazovala ráda na kole…díky
Ahoj. Já na kole naprosto v pohodě. Občas si i zaběhnu, protože běh jsem vždy milovala a nějak si ho neumím odpustit, ale jsou dny, kdy prostě nemůžu. Já to ale nemám v nijak hrozném stádiu, neleze mi to až úplně ven. Věra
Jasny, ze je dobre o tom mluvit a diskutovat, ale zas nema cenu, aby se tehulky stresovaly, kdyz to treba zrovna u nich bude dobre. Ale urcita osveta by se asi udelat mela. Jen se bojim, ze to jeste podpori, jiz velky boooom, planovanych cisarskych rezu. Nam ted na konferenci od laktacni ligy ukazovali jak rok od roku rapidne roste cislo planovanych sekci.
Jinak co se tyka toho dotazu jizdy na kole a behani, tak ja tedy jezdim jak na kole, tak beham, ale u behani si musim davat pozor a myslet na mocak a celou dobu mit zpevnene panevni dno. Nedavno se mi stalo, ze jsem myslenkama nejak zabloudila a prestala myslet na mocak a najednou jsem zjistila, ze jsem uplne pocurana:(.
Ja ted budu zkouset ty Venusiny kulicky, ktere mi doporucil muj gynekolog-byvaly primar gynekologicke kliniky v Motole a dokonce jsem nekde nasla, ze v Anglii se prodava nejake specialni zarizeni, ktere funguje take na vibracich a v pochve posiluje svaly panevniho dna, ktere zacnou opet posevni vazivo natahovat zpet nahoru. Kouknu kde jsem to videla a poslu odkaz. Stalo to tusim 2-3 tisice a hodne zen tam psalo, ze jim to hoooodne pomohlo. Kdo umi anglicky, precte si:))). Snad to naju ![]()