Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj. já myslím, že by to vykomunikovat mohlo jít..Chce to najít vstřícného doktora, nebo nějakého známého..Kamarádka, když rodila asi v 45 šla za doktorem s lahvíwhisky a řekla že na starý kolena už to nezvládne a měla císaře…zkoušela bych na doktory tlačit, hodně štěstí!!!
@Anonymní píše:
Holky a dá se kvůli poruše pánevního dna uhádat císařský řez? Já mam rektokélu, ale zatím mě v běžném životě víceméně neobtěžuje.. Jen nechci, aby se to nějak extra zhoršilo porodem.. Četla jsem, že to neni indikace k CS, ale zas se bojim rodit prirozene, co to s tim udela..
No moje zkušenost je taková, že mně by můj gyndař naopak sekci udělal, podsouval mi to od druhé poloviny těhotenství…že syn bude veliký a bude to pro mě pohodlnější a že on svoji ženu taky poslal na sekci 2×, že je to prý lepší právě kvůli pánevnímu dnu zejména u takhle velkých dětí…no nakonec měl syn 3,9 kg což není žádná hrůza, já mám 182cm a nejsem žádný drobek, takže jsem ho porodila bez větších problémů… vím i od kamarádek, že v podstatě se dá na sekci domluvit, dá se to uhrát na psychický blok, problémy s očima, astma…ale realita je taková, že ne všude ženu nutí rodit přirozeně…dobré ale asi bude si to opravdu předjednat dopředu a mít podklady od svého dr. nebo si to domluvit v porodnici…já bych radši rodila normálně, ale copak vím co mi to s tím spodkem udělá
Pokud teď bude vše OK, tak mě čeká druhý porod v březnu. Lena
@Anonymní píše:
Holky a dá se kvůli poruše pánevního dna uhádat císařský řez? Já mam rektokélu, ale zatím mě v běžném životě víceméně neobtěžuje.. Jen nechci, aby se to nějak extra zhoršilo porodem.. Četla jsem, že to neni indikace k CS, ale zas se bojim rodit prirozene, co to s tim udela..
Popravdě mě to už taky napadlo, já bych zas chtěla třetí dítě, ale bojím se zhoršení. I když nevím jestli tady, ale někdo psal, že to není jen porodem samotným ale vlastně celým těhotenstvím, že se to tam zkrátka vytahá a průchod dítěte už jen dovrší zkázu
Ale je to přesně jedna z věcí kterou hodlám zjistit. Myslím že jestli máš rozumného gyndaře tak samotná rektokéla a její zhoršení by mohl být důvod pro CS - kdyžtak ty své dosavadní malé potíže trošku zvětš a přihoď úzkostné stavy z porodu, to b bylo aby nebylo…
Koukám, že v těch anonymech tu začíná být pěkný binec, tak třeba Katka.
Ja se ptala na ten CS… Jinak - rikejte mi treba Ela
no je mi jasne, ze se to tehotenstvim zhorsi-celkove tlak na spodek.. Ale doufala jsem, ze by mohly trochu pomoci treba pesary, nebo jine „podpurne a zpevnujici prostredky“ moc o tom informaci nemam, ale slysela jsem, ze se to resi takhle hodne v zahranici.. Tak dekuji za uklidnení, ze to vubec jde:-) porad lepsi predstava CS, nez pak mit dozivotni problemy s vyprazdnovanim a s inkont… A jinak teda me prekvapuje, jak samotni gyndari nechaj sve zeny rodit Cs.. Asi moc dobre vi, co se pak muze stat..
Jedna kamarádka dr mi říkala, že všechny manželky gyndařů rodí císařem a jako antikoncepci užívají pharmatex..6ádná žena gyn prý nebere ha ![]()
@jana97 HA je neskutecny svinstvo:-( nedokazu pochopit, jak se to dneska predepisuje mladejm holkam jen kvuli uprave cyklu, nebo pleti…
to nemluvim o tom, co to dela v poslednich letech s prirodou.
S tema CS to bude asi hodne individualni, protoze ja co se setkala s gyndarema, tak byli zasadne proti CS i u svych blizkych. Dokonce spoluzacky-gyndarky meho bratranka z mediciny, ke kterym jsem chodila s detmi v tehu, tak se rozhodovaly, jestli CS nebo spont. porod a vsechny se pak rozhodly pro spont. porod. Ono totiz CS se nedelaji zas tak dlouho (alespon ne v takovem silenem poctu jako za poslednich par let) a dalsi nezadouci ucinky CS se u zen zacinaji projevovat az ted (po par letech). A co jsem tak zaznamenala na konferencich, tak jsou to pro mnoho zen taky dost velike komplikace a neustale operace. Navic neustale zvysujici se pocet CS a umelych oplodneni vede k tomu, ze v budoucnu se clovek nebude schopen normalne rozmnozit a zena normalne porodit. Nastesti, my uz u toho asi nebudem. Nevim, jestli se nekdo zajimate treba o kojeni a psychologii vztahu miminek a jejich matek, ale bohuzel i tam CS neni to prave orechove. Urcite jste vsichni slysely a vite, jak je dulezite pro miminko a jeho matku prvnich par minut po porodu, aby se vse spravne nastartovalo a to u CS bohuzel chybi. Nekomu to prijde, ze je to blbost, ale ja nejen jako laktacni poradkyne to z praxe vnimam hodne.Ja rodila obe deti normalne, mam ted problemy, o kterych tady diskutujeme a protoze resime treti dite, tak taky premyslim co a jak. Ale pro mne je CS az na poslednim miste. Zkusim ted udelat vse co mi doporucil muj gynekolog a uvidime. Kazdopadne by se mel clovek rozhodnout podle sve vlastni intuice a ne podle toho co mu kdo vnucuje (vyslechnout nazory a udelat si vlastni zaver). Pokud se nekdo z vas rozhodne pro CS, urcite se najde lekar a duvod, proc udelat prave CS a nenechat vas zbytecne jakkoliv trapit nebo stresovat!
@babie16 ver mi, ze bych rodila prirozene moc rada… Ale do budoucna bych chtela aspon dve deti. Tenhle problem se u me objevil v dost mladem veku-bohuzel a ne kvuli porodu, ale kvuli chronicke zapce- to uz jsem sice vyresila, ale „pamatka“ mi zustala. Smirovala jsem se s tim a porad smiruji uz roky.. A proto si nedokazu predstavit jak to bude po detech, po prechodu.. Nedavno jsem v bazenu videla hodne starou pani a temer to vypadalo, ze ma varlata.. Omlouvam se, ja nevim, jak to rict.. Musi se ji s tim zit hrozne..
Strasne doufam, ze medicina pujde dal.. Ale mam pocit, ze uz je to par let na mrtvem bode.. Porad se uklidnuji, ze doktori umi zazraky.. Jenze v tomto pripade nad tim vetsina doktoru mavne rukou s tim, ze to stejne operace nespravi-at se s tim naucime zit…
Ela
Je mi to jasny Elo. Proto pisu, ze pokud by z toho nejaka zena mela mit stres a jine psychicke problemy, tak je urcite lepsi jit cestou sekce, i kdyz to uplne idealni neni. Kazdy se v tomto musi rozhodnout sam. Vyslechnou nazory a rady, ale pak se rozhodnout podle sve intuice.
Co se týká paní na plavečáku…myslím si - respektive doufám, že se to dřív vůbec neřešilo, takže pokud člověk bude cvičit po zbytek života a zkoušet pro to pořád něco dělat, že to může udržet v normálu…možná se nakonec velké části žen stane to stejné, co nám, akorát později a tím, jak se pánevnímu dnu nevěnují od mlada, tak nakonec budou mít třeba ještě větší prolapsy…co my víme…hrozně by mě zajímalo, jak to dopadne u někoho, kdo jde rodit druhý porod už s tímhle nálezem přirozeně..já měla velké mimino přes 4 kila a i kdyby se mi tohle nestalo, tak opravdu přemýšlím, jestli to zkoušet zase podstupovat přirozeně…
@babie16 Nevím zda s tebou s těmi CS souhlasit - co se vztahu dítě-matka týče anebo krz kojení… Já sama oba porody přirozené, kojení průměr, stálé vážení zda dost vypili, u druhého dítěte kojení spíše trápení. Má sestra - dva CS, obě děti kojené optimálně, mléka na rozdávání, děti cvalíci, vztah normální. Souhlasím s Tebou že příroda zařídila přirozený porod a věděla proč to dělá, já jsem tedy spíše slyšela že je to dobré pro imunitu dítěte (jde porodními cestami kde dostane imunita šok a to je důležité) a dále že i hlavička přirozeně porozených nemá takovou tendenci se posléze deformovat (což potvrzuje z mého okolí hned několik dětí rozených CS). Ale to je na jinou diskuzi, omlouvám se za odbočení.
Na té zácpě asi něco bude, já v druhém těhotenství měla strašnou zácpu, možná ta má rektokéla souvisí i s tím ![]()
Katko, ono to neni tak jednoduche jak se zda. Ty mas treba takovou zkusenost primo od sebe a sveho okoli, ale kdyz se podivas na statistiky, ktere vede laktacni liga, tak bys videla jak rapidne CS ovlivnuje nejen kojeni, ale dalsi veci ohldne vztahu matka-dite. Nevim co bylo ve tvem pripade a jestli jsi sve problemy konzultovala s laktacni poradkyni, ale kazda zena muze kojit (pokud nema ona ci miminko nejaky vazny zdravotni problem), ale musi delat vse spravne a poslouchat nekoho kdo tomu rozumi a ne, bohuzel, pediatra, protoze ti jsou vetsinou zodpovedni za konec kojeni. Je to smutne, ale setkavame se s tim dost casto. Urcite jsou zeny, ktere maji vice mleka, ale kazda zdrava zena muze ukojit sve dite aijednim prsem, ale musi si umet vcas najit spravnou pomoc! Vetsinou ale ne bohuzel sveho pediatra
Omlouvam se vsem, ze jsme odbocili od tematu. Tohle je opravdu na jinou diskuzi ![]()
Kdyby toto tema preci jen nekoho zajimalo, zkusim sehnat prednasku od jedne pani doktorky, ktera se tematem (rozdil mezi spont. porodem a CS) zabvya jiz nekolik let a mela, tusim minuly rok, paradni prednasku na toto tema. Zkusim ji napsat, jestli by mi to neposlala a muzu to vaznym zajemcum preposlat ![]()
Ahoj, k tomu SC jsem chtěla říct, že mě se asi cystokéla udělala hned po prvním těhu. Měla jsem rizikové a kvůli krvácení jsem měla převážně klid. režim. Těhotenství bylo ukončeno císařem a hned v šestinedělí jsem cítila, že něco není v pořádku, měla jsem problém po vymočení, s domočováním. Doktorka z gyndy mě poslala na urologii, myslela jsem, že mám nějaký zánět. O existenci nějaké cystokély jsem neměla potuchu. Tam to nakonec uzavřeli jako dráždivý močák, ale já si myslím, že to byla ta cystokéla už tenkrát a po císaři, protože doktorka říkala, že prý při operaci museli posunout močák. Tenkrát jsem tomu nerozuměla. Asi mi ochablo svalstvo, jak jsem ležela a pak s prckem jsem najednou musela začít kmitat. Pak jsem otěhotněla podruhé a paradoxně, jako těhu jsem se cítila líp, asi jak děloha rostla nahoru. Po druhém porodu-spontánním - ty samé pocity, jako že mám tam dole něco navíc. Takže holky za sebe, fakt nevím. Možná, ten císař taky není nic moc extra, protože se řeže do svalů a ty pak neplní tu funkci, jak by měly? A tak asi hodně záleží, jak je veden řez a KDO a KDE ho dělá. Já byla v obyč. okresce. Gábina