Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@jana97 píše:
Píšu v rychlosti páč vařím. Já jen vyčetla, že je potřeba nemít zácpy, páč si to můžeš ještě více vytlačit, to je jasný, a spoustu holek má vyprázdnění s digit asistencí- to si třeba nedovedu představit, zkrátka musíš si strčit prst do vaginy, vytlačit kličku střevní pryč z pochvy aby ses mohla vykadit. Já mám zatím jen to, že se mi chce zničehonic NA VELKOU A MUSÍM HNED BĚŽET jinak se po…To už se mi taky stalo.Ale třeba to nemáš v takovém rozsahu ještě když tito neleze do kalhotek a krásně to ještě spravíš cvičením a režim. opatřenímipapapaa
Lékař mi řekl, že moje problémy se cvičením nespraví… jedině operací. Chodila jsem do Podolí na „křeslo“ (Bioton), výsledky veškeré žádné, pouze jsem byla lehčí o 2500 Kč, pojišťovna nehradí. Moje problémy jsou způsobené tím, že malá se narodila po bezmála dvouhodinovém tlačení (max. přípustná doba jsou právě ty 25 hodiny. Bylo to kvůli tomu, že se malá narodila předhlavím (čelíčkem nahoru), což nikdo předem nepoznal, jinak se dělá CS ![]()
Dobrý den, ráda bych se zeptala té paní, která jde teď v červnu na plastiku do Podolí, jestli mi může říct, jestli si plastiku vybrala sama, nebo jestli jí to navrhnul lékař? A jestli také rodila v Podolí, nebo jinde? Já jsem totiž rodila jinde, ale na Biocom jsem chodila do Podolí - také jsem lehčí o 2500 a víceméně bez většího efektu, ale nikdo mi plastiky sám nenavrhoval, prý to záleží na mě, jestli chci, nebo nechci. To mi přijde jako docela podivný přístup, abych se jako sama rozhodovala, spíš jsem myslela, že lékař navrhne podle nálezu, a ten mám po dvou porodech hroznej. Jinak, myslím, že cystokélu jsem měla hned po tom prvním, ale nikdo nic neříkal, až když jsem po tom druhém sama zapátrala, bylo mi řečeno, že mám sestup. Příznaky stejné, v obou případech, druhým porodem se nezhoršilo. Souhlasím, že porodnictví v ČR je na hrozné úrovni - obě děti dle utz velké a úzká pánev, nikdo mi nenavrhl jiné řešení, na všechno jsem si přišla sama se zpožděním, až když se něco stalo, řešíme následky.
Ano, rodila jsem v Podolí, ale to na následující léčbu nemá vliv. Po šestinedělí jsem byla u své gynekoložky, která shledala vše v normálu, ale vzhledem k tomu, že se mé problémy ani po cvičení Kegelových cviků nelepšily, tak jsem si sama našla ambulanci, kde se těmito problémy zabývají. Byla jsem tam, když byly dceři asi 4 měsíce. Dr. mi řekl, že co bych chtěla po třetím porodu (nemyslel to zle), ale já byla po předchozích dvou naprosto v pořádku, taky to byly rychlovky
a že na operaci to není, navrhl tedy Biocom. Po absolvování 10 sezení jsem byla na kontrole, kde jsem sdělila, že stav je stále stejný. Dr. mi tedy nabídl operaci „rekonstrukce oblasti hráze a jizvy po porodech“, díky velkému nástřihu a špatnému šití mám totiž zkrácenou oblast hráze, což se projevuje např. úniky vzduchu při cvičení atd. Dále mám porušené nervy u poševního vchodu, na což měl pomoci právě Biocom a syndrom poševní laxity. Diagnozu cystokély mi nikdo nesdělil, takže je možné, že mám „pouze“ povolenou přední a zadní stěnu" (na všechno se musím zeptat až před operací). Vše jsem si musela zjišťovat sama, protože o těchto problémech se u nás nemluví, což mi potvrdil i lékař. Kdybych to věděla, chtěla bych CS. Jsem po porodu 7 měsíců a není den, kdy bych si na porod nevzpomněla. Dolů se zrcátkem raději nedívám, protože bych upadla zase do deprese. Vím, že někdo řekne, hlavně, že miminko je zdravé, ale psychické dopady této situace jsou naprosto zdrcující. Sexuální život je někde úplně jinde. Omlouvám se za obsáhlou odpověď, ale nemám nikoho s kým bych o tom mohla mluvit. Budu ráda, když napíšete, doteď jsem měla pocit, že jsem se svými problémy jediná. Romana
Holky, tak jsem ráda, že se tato diskuze rozrůstá… Ne proto, že někdo další má tento problém, ale že se třeba začne o tom víc mluvit a třeba to někoho přinutí se touto problematikou zabývat. Je opravdu strašné, že dnes umí udělat o 3 čísla větší prsa, zmenšit tlustou zadnici, vyšponovat víčka a kde co jiného, ale s takhle hrozným problémem nikdo pomoct pořádně nedokáže. Myslím, že to má spousta žen, jen ani neví, co to je, doktoři tvrdí, že je vše ok… Je to opravdu veliký dopad na psychiku. A takové řeči jako: máte zdravé děti… Ano mám a jsem za to neskutečně šťastná, ale copak žena musí nějak „platit“ zato, že je matka?
Ach jo
Přesně, na můj dotaz, proč se o těchto problémech mlčí mi doktor řekl, že to ženy braly tak jak to je, smířené s osudem, jako daň za zdravé dítě…
@Anonymní píše:
Přesně, na můj dotaz, proč se o těchto problémech mlčí mi doktor řekl, že to ženy braly tak jak to je, smířené s osudem, jako daň za zdravé dítě…
Já tedy nejsem žádná feministka, ale už mě ten nepoměr rozčiluje! Čím jako za zdravé dítě zaplatí otcové? A co ta bolest při porodu? Proč všecko musíme oddřít my?? A proč se pak medicína raději zabývá estetickou chirurgií a na problémy staré jako lidstvo samo z vysoka kašle??
Já mám pro jistotu zase rektokélu a poničené svalstvo v konečníku (při střevní chřipce nedoběhnu) + prolaps pochvy - taktéž nádhera… ![]()
@Anonymní píše:
Já tedy nejsem žádná feministka, ale už mě ten nepoměr rozčiluje! Čím jako za zdravé dítě zaplatí otcové? A co ta bolest při porodu? Proč všecko musíme oddřít my?? A proč se pak medicína raději zabývá estetickou chirurgií a na problémy staré jako lidstvo samo z vysoka kašle??
Já mám pro jistotu zase rektokélu a poničené svalstvo v konečníku (při střevní chřipce nedoběhnu) + prolaps pochvy - taktéž nádhera…
Tak to je taky super
navrhl Vám lékař nějaké řešení této situace? Co se týká našeho zdravotnictví, tak důkazem zájmu o tyto ryze ženské problémy je to, že pojišťovna vaginální plastiky hradí AŽ od roku 2009. Kdyby se to týkalo mužů, tak by to bylo pravděpodobně trochu jinak. Romana
Ahoj holky! kdo to nezažil nepochopí. ten stav psychyky je hrozný, hodně mi vadí, že jakmile nemáte problémy s inkontinencí tak to svedou na daň za dítě…Hlava mi to taky nebere. já mám cysto i rekto, a pokud mi to nebude nějak extra vylézat ven tak na plastiku nejdu, je mi 35 prý se může udělat jen několikrát páč se při ní zkracuje pochva. Při sexu zatím dobré ale jen v poloze misionář… ![]()
Teď mi došlo, že u nás taky jen misionář… ostatní polohy jsou na nic, buď je mi to nepříjemné nebo se cítím díky špatnému sešití moc volná. Přítel tvrdí, že žádné změny nezaznamenal, snad jen, že ho nechci pustit dolů (což to vysvětluje). Nechce se mi ho detailně seznamovat s podrobnostmi, tak ví jen, že jdu na plastiku kvůli špatnému sešití. Doufám, že pak se náš sexuální život snad trochu zlepší, každopádně po operaci budu podávat podrobnější informace, snad alespoň někomu pomůžu, aby se cítil lépe a věděl, že třeba existuje řešení.
Budu moc ráda za info, protože nevím kdy mě to bude taky čekat…Mě porupalo šití ještě v šestinedělí a kdybych se nenechala odbýt a žádala reoperaci šití nemusely dnes ty prolapsy být..Ach jo…Už ale nebrečíma nepřipadám si jako prašivá…Trošku jsem si na to zvykla, ale nesmím se tam dívat, stačí mi když si nahmatám boule při mytí…
@jana97 píše:
Budu moc ráda za info, protože nevím kdy mě to bude taky čekat…Mě porupalo šití ještě v šestinedělí a kdybych se nenechala odbýt a žádala reoperaci šití nemusely dnes ty prolapsy být..Ach jo…Už ale nebrečíma nepřipadám si jako prašivá…Trošku jsem si na to zvykla, ale nesmím se tam dívat, stačí mi když si nahmatám boule při mytí…
Měla jsem to stejně, 4 měsíce po porodu jsem si vydupala opravu šití. Nikdo se k tomu neměl a kdybych už nebyla na doktora slušně rázná, tak to nikdo ani neudělá
Kdyby to udělali hned, tak jsem na tom mohla být lépe, pač přímo po porodu to bylo v pořádku. No od porodu jednoduše důvěra v lékaře 0 bodů.
Ach jo… já mám někdy problémy při vstávání ze sedu… mě opravovali jeden steh den po porodu, protože se mi uvolnil, dělali mi to bez umrtvení, protože v ordinaci vedle pokojů neměli umrtvovací injekci, ale je fakt, že se mě ptali jestli mi to nebude vadit. No byla jsem hrdinka… ale i tak je to šití příšerné. Že to bude špatné jsem tušila už při porodu, protože to dvouhodinové tlačení bylo fakt nelidské. Za dva dny jsem říkala při vizitě, že necítím oblast hráze, bylo mi řečeno, že se to spraví, že je to díky porodu. No zrovna moc se to nespravilo ale alespoň jsem přestala mít problémy se stolicí.
V našem zdravotnictví se řeší hlavně inkontinence, taky proto se obor jmenuje urogynekologie, jakmile jsi v této oblasti v pořádku, tak podle mě ani moc nevědí co s námi. R.
Ahoj holky, občas sem nakouknu, abych viděla jak se vám daří…já po pravdě řečeno teď měla v práci hrozný kolotoč a stresy…dělám sice jen na půl úvazku, ale realita je jiná
No každopádně jsem nějak neměla čas nad sebou přemýšlet. Snažíme se o druhé mimčo a v březnu se povedlo, ale bohužel jsem potratila, takže jsem byla 2× na gyn. na kontrole, naštěstí se to obešlo bez revize. Když jsem tak ležela na koze, tak se mě dr. zeptal. „Vy jste rodila spodem, že?“ jsem si v duchu říkala, že to snad musí být vidět…no nijak tu rektokélu nekomentoval a já jsem to ani s ním neřešila, protože jsem byla hodně špatná z toho potratu. On mě tenkrát ukecával, že i udělá císaře, ale já prostě chtěla přirozený porod…strašil mě inkontinencí a vším možným, teď si říkám, že jsem ho možná měla poslechnout. Snažím se na to moc nemyslet, ale v blízké době bych ráda druhé a to už budu mít dole úplnou paseku ![]()
Fakt je, že nijak velké problémy nemám, ale třeba při vyprazdňování mám pocit, že to není úplně ono, jdu pak třeba 4× za den…našla jsem na amerických webech rady, že pomáhá dát si nohy při sezení na wc třeba na stoličku, aby byli výš a střevo se srovnalo, takže to je maličko lepší…ale kurňa je mi 31 a myslela jsem, že tohle budu řešit někdy v důchodu a ne teď
Přitom já měla porod myslím relativně v pohodě, od příjmu jsem byla na sále sice asi 8 hodin, ale tlačila jsem řekla bych tak 15-20 minut…ale malý měl 4 kg. Nástřih jsem měla maličký a myslím, že odvedli dobrou práci, není skoro vidět…
Zkušenosti které tu popisujete s lékaři mě děsí…nechápu co je na tomto problému tak složitého, že to prostě neumějí pořádně a kvalitně vyřešit. Já bych i klidně zaplatila, ale hlavně aby to bylo provedené pořádně.
Jakmile je to ze zdravotních důvodů, tak to platí pojišťovna - rozhoduje lékař. Romana