Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky… Vracím se zpět po nějaké době…kdo četl celý můj příběh, tak si možná pamatuje jak jsem si prošla vsimm.nyni po cca 1.5 roku mám cystokelu zpět
…Jsem z toho opět na palici…a co teď? Další plastika je dle lékařky možná…už ale jen věřím v zázrak…je to v prdeli…
@jana97 Ahoj, tyjo to je děs.. A je to v tom samém stavu nebo aspoň trošku lepší? Jaký stupeň poklesu máš?
Být tebou tak bych s další operací počkala a šla na to pořádně alternativním přístupem. A vážně do toho dát všechno. Ne jenom cvičit, ale mrknout se i na emoční stránku, stravu…
@jana97 Jani, to me moc, moc mrzi. Pamatuji si dobre, ze jsi puvodne cystokelu vycvicila? Davala jsi nam tu vsem nadeji, ze za pomoci cviceni (tusim SM system?) jsi to zvladla? Jestli si te s nekym pletu, tak se omlouvam. Me jen tento pribeh velmi utkvel v hlave.
@jana97 píše:
Ahoj holky… Vracím se zpět po nějaké době…kdo četl celý můj příběh, tak si možná pamatuje jak jsem si prošla vsimm.nyni po cca 1.5 roku mám cystokelu zpět…Jsem z toho opět na palici…a co teď? Další plastika je dle lékařky možná…už ale jen věřím v zázrak…je to v prdeli…
Ahoj, tak to mě taky mrzí. Ani u mě se to nikdy nespravilo, je to spíš pořád stejné, někdy i trochu horší než v 2018, kdy jsem sem psala. Vyzkoušela jsem už taky kdeco, i to dlouhodobé cvičení, fyzioterapii, různá vyšetření ale nic. Je to opravdu nepříjemný problém, už by se tím měl opravdu někdo vážně začít zabývat, jak ženám pomoct.
Ahojte dievčatá, pridávam sa k vám. Prečítala som si celú diskusiu a som veľmi šťastná, že som ju objavila, lebo ženy o tomto diskutujú veľmi málo. Mám 3 deti a donedávna som si myslela, že mi klesá maternica. Po 3. pôrode mám cystokélu III. stupňa. Až teraz spätne som si uvedomila, že po 1. pôrode som už mala cystokélu I. stupňa a po druhom II. stupňa, ale môj gynekológ mi nič nepovedal. Ani teraz naposledy ma v nemocke na nič neupozornili, že nemám zdvíhať nič ťažké. Ja som sa po pôrode cítila úplne skvelo, nič ma nebolelo, akoby som ani nerodila. Preto som sa vôbec nešetrila a zdvíhala som doma 2 ročného syna. Hneď po pôrode som začala precvičovať svaly panvového dna, lebo som mala stresovú inkontinenciu. Ešte v pôrodnici som s fyzioterapeutkou konzultovala zastavovanie moču počas močenia a ona mi to odporučila ako vhodný cvik. Ja som to robila celých 5 mesiacov pri každom močení. Tiež som každý deň cvičila sťahovanie panvového dna, ale teraz už viem, že som len sťahovala svaly okolo zvieračov. Viedlo to skôr k zhoršeniu. Preto som začala vyhľadávať informácie sama. Tu som objavila link na skolapanevnihodna.cz a minulý týždeň som si prečítala e-book z tejto stránky aj väčšinu článkov a zistila som, že som si tým zastavovaním močenia spôsobila hyperaktívny močový mechúr (mám stále nutkanie na močenie). Pozrela som si aj program Sama doma, kde pani Skálová hovorí o cvičení panvového dna (link je na tej stránke) a naučila som sa podľa nej precvičovať sval panvového dna, ktorý vedie od lonovej kosti ku kostrči. Mám pocit, že až teraz precvičujem ten správny sval a nesťahujem len zvierače. Cítim, že toto by mohla byť cesta k zlepšeniu môjho stavu. Som rozhodnutá, že si kúpim jej videokurz Je to v suchu a skúsim tú cystokélu vycvičiť. Zaujala ma aj stránka wholewoman.com, ale ešte som ju poriadne nepreštudovala. Tiež som teraz začala piť čaj z alchemilky (kontryhel) a kapsičky pastierskej 4 x denne (Podľa Márie Trebenovej) na posilnenie svalov. Alchemilku som pila aj pred pôrodom na posilnenie maternice, čo mi pri pôrode veľmi pomohlo, ale ja hlúpa som si ten čaj po pôrode neurobila už ani raz. Ďakujem Vám za všetky príspevky a vzájomnú podporu. Zdenka
@jana97 ahoj Jani, chcem sa ťa spýtať, či si po operácii cvičila ďalej alebo už nie. Tá cystokéla sa vrátila v rovnakom rozsahu alebo je trošku menšia?
Ešte chcem dodať, že operáciu som zatiaľ zavrhla, čítala som príbeh, ako si pacientka po operácii sieťkou musela robiť samocievkovanie mechúra. No ja by som radšej nosila inkontinenčné vložky ako sa niekoľkokrát za deň musela vycievkovať. Keď som narazila na ten pojem, že samocievkovanie, tak mi prišlo zle. Tiež som našla veľmi veľa článkov v angličtine, ako ženám v UK, USA a Austrálii táto páska/sieťka spôsobovala nenormálne bolesti, a tiež časté zápaly, ktoré sa musia liečiť antibiotikami. Niektoré si to dávajú vyoperovať, ale to takmer žiaden lekár nerobí. Takže tú pásku som úplne zavrhla. V slovenčine a češtine som také informácie vôbec nenašla, ale stačí si zadať „mesh injured women“ a vyskočí kopec článkov. Ja teraz rozmýšľam vyskúšať laser, ale ešte predtým chcem vyskúšať cvičenie panvového dna podľa toho videokurzu.
@Tinke Ahoj, je moc dobře, že se o to zajímáš sama a nenechávas to jen na doktorech. K té fyzioterapeutce.. nechápu jak se v dnešní době ještě stále může radit zadržování moči
Škola pánevního dna je super, určitě tak můžeš začít, ale úplně nevěřím, že by jsi jen díky tomu cysto vycvičila. Většinou má každá žena pokles z jiného důvodu a tak musí zkoušet, kde co a každé může pomoci něco jiného. Většinou je to kombice všeho možného. Od bylinek přes fyzické cvičení až po práci s emocemi, psychikou.
Určitě bych se jako první zaměřila na správně držení těla a dýchání, to je prostě základ!! A pak si najít kvalitní fyzio. Protože cvičit jen PD nestačí. Musí se zpevnit celé tělo.
Já za sebe moc doporučuji hypopresivní cvičení. Nevím, jestli jsi ze Slovenska a jestli je tam na to lektor..
Laser bych být tebou zkoušela, až se sebou budeš umět trochu pracovat. Myslím se svaly. Jinak ti to stejně nebude držet.
@aportek ďakujem za rady, prosím ťa, mohla by si mi vysvetliť to hypopresívne cvičenie? Žijem na Slovensku v Trnave, do tejto diskusie som sa pridala, lebo na slovenských fórach sa o tomto probléme takmer nediskutuje.
@aportek dýchanie cvičím hlboké bránicové a tiež cvičím zatiaľ 2 cviky na spevnenie stredu tela - aktívny ľah a aktívny záklon podľa mamacore.cz Veľmi sa chcem zbaviť problémov s mechúrom a tiež toho pocitu plného pošvového vchodu (kvôli cystokéle)
@Tinke Na Slovensku asi žádný lektor bohužel není. Můžeš nastudovat tuto stránku a dozvědět se víc. Nebo ještě umíš dobře anglicky je možnost se to učit přes Skype s lektoři že zahraničí.
Jinak určitě si vyhledej kvalitního fyzioterapeuta. Já jsem ze začátku taky cvičila sama doma a i když jsem si myslela, jak dělám vše správně, spíše jsem si to zhoršovala, protože jsem pořádně ty svaly neuvolňovala..
@Tinke Je promiň já ti to neposlala ![]()
https://www.fitbelly.cz/
https://www.facebook.com/…63242467887/
https://www.facebook.com/…23341459557/
Ahoj holky, ani nevíte, jak jsem vděčná za tuhle konverzaci, procetla jsem to celé. Asi budu jednou z vás. Je mi 23 let, jsem po prvním porodu s velkým porodnim poraněním, porod sel až moc rychle. Teď mi končí šestinedělí, konečně se mi zahojilo siti a já mám dole pořád pocit špatně nasazeneho tamponu, když jsem na WC, mám pocit, že mi tam něco normálně vypadne 😭 na kontrolu jdu až za dva týdny. Ale odhodlala jsem se tam podívat a mám celý poševní vchod vycpaný tkání. Nevin přesně jestli jsou tam kuličky, já se tak zděsila, že nemám odvahu se znovu podívat. Ale jsem z toho psychicky úplně vyřízena. Do té doby jsem neměla vůbec tušení, že něco takového existuje. Místo abych si užívala dcery, tak každý den brečím a bojím se, co bude. Myslíte, že když jsem takle brzy po porodu, že je ještě nějaká šance, že se mi to samo zlepší? Jsem objednaná na fyzio, tak uvidím, co mi poví tam. Posílám sílu všem holkám, které tu psaly své příběhy ❤️️ snad pochopíte anonym, Petra
@Anonymní píše:
Ahoj holky, ani nevíte, jak jsem vděčná za tuhle konverzaci, procetla jsem to celé. Asi budu jednou z vás. Je mi 23 let, jsem po prvním porodu s velkým porodnim poraněním, porod sel až moc rychle. Teď mi končí šestinedělí, konečně se mi zahojilo siti a já mám dole pořád pocit špatně nasazeneho tamponu, když jsem na WC, mám pocit, že mi tam něco normálně vypadne 😭 na kontrolu jdu až za dva týdny. Ale odhodlala jsem se tam podívat a mám celý poševní vchod vycpaný tkání. Nevin přesně jestli jsou tam kuličky, já se tak zděsila, že nemám odvahu se znovu podívat. Ale jsem z toho psychicky úplně vyřízena. Do té doby jsem neměla vůbec tušení, že něco takového existuje. Místo abych si užívala dcery, tak každý den brečím a bojím se, co bude. Myslíte, že když jsem takle brzy po porodu, že je ještě nějaká šance, že se mi to samo zlepší? Jsem objednaná na fyzio, tak uvidím, co mi poví tam. Posílám sílu všem holkám, které tu psaly své příběhy ❤️️ snad pochopíte anonym, Petra
Ahoj Peto, anonymita se tu naprosto chape, bohuzel se asi stydime vsechny. Z me zkusenosti – zkus nepanikarit, kazdopadne me bylo (pozde) poradeno, abych v 6-nedeli rozhodne jeste panevni dno necvicila. A je pravda, ze ja proste delala cviky, ale dole se nic nedelo
mela jsem narocnejsi porod, velkyho kluka a taky hodne sita. Chapu tvuj sok, mela jsem to uplne stejne, citila jsem to uz ve sprse po porodu, a naivne jsem si rikala, ze co to je, a ze to asi zmizi…
Kazdopadne, telo se urcite i samo dava do kupy, je chytre…a tak jako nekolika zenskym se muzou problemy do treba 6 mesicu po porodu upravit, nase porodni asistentka nam na kurzu rikala, ze ona naopak po porodu dobry, a pak z niceho nic, 6 mesicu po porodu inkontinence takova, ze nez dosla na zachod, uz ho nepotrebovala (jestli vis, co myslim). Takze ted se zkus hodit do pohody, pocke na uplny konec 6-inedeli a pak res doktora, fyzio, atd. Drzim ti pesti. Mmch - pro me je tato skupina taky moc dulezita. Ja byla zase starsi maminka, a pan „docent“ mi na vysetreni povedel, ze „to si ty zensky porad mysli, ze muzou rodit pozdeji, a pak se jim stane toto“. Ja zase mela podle me spatne vedeny porod, na moje telo moc spechali. Takze jsem si rikala, ze pan docent nemusi mit pravdu. A pak jsem narazila na tuto skupinu a cetla, jak mlade maminky ve 25 nebo 28 letech maji stejne problemy! A jen jsem se nastvala, ze doktori to moc neresi
Toto tema je dost tabu. Tak se neboj a ptej se. Hodne stesti a zustan tu s nami.
Alca