Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj, chtěla bych se zeptat jestli se dá něčím nahradit droždí
@kacakaca
Jde spíš o to že jsem se z minuty na minuty rozhodla že si upečte houstičky ale asi to bez něj nepůjde co 😂 budu to muset nechat na jindy
Na webu jsem viděla nějaké recepty na náhražky z jablek nebo brambor
Zkus pohledat jiný recept, třeba s kypřícím práškem. Podle mně se nahradit plnohodnotně nedá. V některých receptech jsem viděla vinný kámen, ale vůbec netuším, co to je. ![]()
Nahrad je pivem. Najdi si recept na pivní těsto, je výborný.
@kačka39 Vinný kámen je kypřidlo, bývá součástí prášku do pečiva. Tady se samostatně shání hodně těžko. a každopádně droždí nenahradí.
@AAkikAA Ve slaném pečivu se dá droždí nahradit prefermentem (tedy moukou s vodou, která se nechá trochu prokvasit), dobře to funguje u italských a francouzských těst. Ale není to záležitost minut, většinou se musí udělat den předem
Pokud to potřebuješ hned, tak leda něco s kypřákem, no.
Zitny kvasek, lze použít nejen k pečení chleba ale jde s nim pect cokoliv. Stačí cca tretinu požadované mouky rozkvasit den předem se lžící kvasku a trochou vody. K sehnani zdarma po celé čr. Do vyhledávače zadejte pecem pecen nebo kvaskova mapa.
@AAkikAA píše:
Ahoj, chtěla bych se zeptat jestli se dá něčím nahradit droždí
Robinson Crusoe přišel na to, že těsto vykyne, když se do něj přidá kousek starého už „jetého“ těsta, které mu bylo líto vyhodit. Trochu pogůůgli.
Chcete-li nahradit kvasnice, musíte provést reakci, která vytvoří oxid uhličitý v těstě. Tato reakce způsobuje ty krásné vzduchové bublinky, které stoupají ve vašem pečivu. Stačí smíchat jedlou sodu a citronovou šťávu (nejlépe z čerstvou) v poměru 1 : 1. Množství budete muset vyzkoušet, chce to trošku trpělivosti. Aby tato náhrada fungovala, nenechávejte těsto kynout na teplém místě, jak jste zvyklý, ale ihned vložte těsto do trouby.
Pokud se obáváte, že citronová šťáva převažuje nebo je příliš výrazná ve vašem receptu, můžete také použít kombinaci mléka a octa namísto citronu. Použijte stejné množství mléka a octa, pak smíchejte se stejným dílem jedlé sody. Opět, pomocí této metody nečekejte na vykynutí těsta, ale rovnou s ním do trouby.
N @evulinda79 Nebo rovnou kyselé nebo acidofilní mléko, či kefír + soda a udělat lángošové lokše: https://www.recepty.cz/…ngose-151934 . Rychlá a skvělá mňamka! ![]()