Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Tak jsem si v jedné diskuzí přečetla, že rodina se max. 2 dětmi v Praze tak tak využije. Chápu, že nároky rostou a každý má jiné představy o tom, co je nutné a co ne, ale tento údaj je zvláštní. Když vezmu v úvahu průměrný plat či medián, tak by pak polovina ČR zivorila.
@Kaliopa píše:
Tak jsem si v jedné diskuzí přečetla, že rodina se max. 2 dětmi v Praze tak tak využije. Chápu, že nároky rostou a každý má jiné představy o tom, co je nutné a co ne, ale tento údaj je zvláštní. Když vezmu v úvahu průměrný plat či medián, tak by pak polovina ČR zivorila.
Tak pokud máš 20000 hypotéku, tak to bude asi těžší no.
To je blbost, sem na RD a mám 3800, přítel max 20000 a v pohodě vyjdeme…ale teda hodně záleží, jestli člověk má kde bydlet - ve svém…pak s hypotékou nebo pronájmem by to bylo jiný..
@WaIl píše:
Samozřejmě, že dá, i s polovinou.
S polovinou a 2 dětmi- těžko. Já si to teda nedovedu představit.
@kamiste píše:
S polovinou a 2 dětmi- těžko. Já si to teda nedovedu představit.
Podle mě lidí automaticky předpokládají, že rodina má hypotéku 15. tis. a více. Jinak vzhledem k platum v ČR by všichni zivorili, neboť 60% lidí nemá ani ten průměrný plat.
@Kaliopa pokud bydlí ve svém a platí jen energie, tak v pohodě. pokud k tomu mají i hypotéku nebo platí nájem, tak je těch 40 000 na hranici pohodlného života.
Já jsem to brala bez hypotéky, máme jedno roční dítě a náklady mi by oko vycházejí 25 tisíc. A to nemluvím o tom, že potřebujeme mít peníze na mimořádné výdaje, které se vyskytnou více méně každý měsíc a taky něco odkládat bokem.
Bydlime v Praze, mame pronajatý byt a garáž jsme dva dospely a dve deti, jedno skolkove a jedno jeste s plenkama a na UM. Materskou mam necelych 7tisic, manzel cisty plat 20 tisic, mame auto a psa a v pohode vyjdeme, jezdime na vylety a sporime detem na knizku i pojisteni maji. A povede se nam i dat bokem na horsi casy. Takze za me se vyjit dá ![]()
Běžná čtyřčlenná rodina s příjmem 40 tisíc může vyžít v naší republice kdekoliv, když je vlastní bydlení. Pokud se platí nájem nebo hypoteka, tak už pak záleží na tom, v jaké výši, to je potřeba posoudit individuálně.
4 členná domácnost, dítě v mš a v 6.třídě, domácí zvíře jen rybičky
komplet za bydlení 19t./měs.
měsíční poplatky jídelnu a mš (mladší 1×500+600, starší jen jídelna 1×600)
12t. na veškeré potraviny, drogerii, léky
telefon máme oba služební,
3t. na důchodové+životní pro mě a manžela
4t/měs na spoření na pravidelné platby v průběhu roku
(v září srpš (1t), vybavení+učebnice do školy (kol 1,5t), fond rodičů v mš (1t), kroužek AJ pro starší 2,5t/rok, mladší tanečky v mš 1,6t/rok, pak škola/školka v přírodě (obvykle kol 2t každá), open card (2× 3650), na pojištění domácnosti 1t/rok, na veškeré dárky v roce i ty na vánoce, na veškeré oblečení od bot po spodní kalhotky a na mimořádné výdaje a když těch mimořádných není moc, tak je i na dovolenou (v čr pro 4 osoby 13t na týden), když něco zbyde jde uloženo na spoření.
no a jsme na 40 a moc si vyskakovat nemůžeme ![]()
Anonym A
@Kaliopa : to je blbost, resp. to nejde zobecnit…zalezi, kolik toho sezere bydleni a jake maji lidi naroky…a na celou CR se to taky vztahuje blbe, jelikoz treba ceny najmu/nemovitosti a tim padem i hypotek se hodne lisi…to, ze nekdo vyzije s tou sumou tak tak je sice mozne (jestli plati hypo pres 20 nebo treba zijou v pronajatem dime), ale urcite bych to nebrala jako obecnou pravdu.
Máme 3 děti, asi 35000, pronajatý byt, a jde to. Musím přemýšlet, co koupit, ale na kroužky dětí, i dovolené a výlety máme.