Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den, chci se zeptat, včera jsem byla v nemocnici s vysokým tlakem a pocitem dušnosti. Poslali mě na rtg plic a srdce a brali mi krev. Dá se z toho poznat rakovina? Jak se značí, že byl odběr onkomakeru? A lymfom by se z odběru krve poznal? dekuji
Ne, velmi blízká osoba měla předpisovy krevní obraz a za par týdnu začala léčbu rakoviny lymfatickych uzlin.
Některé ďruhy ano, ALE pochybuju, že ti dělali takto specifické odběry. A proč proboha zrovna myslíš na rakovinu?
Bohužel asi ne, to by muselo být podezření a odběr přímo na to + další vyšetření. Každopádně na rentgenu plic by něco viděli, pokud myslíš na rakovinu plic. Můj táta na to přišel až když plival krev a to bylo už hodně pozdě ![]()
@Villanelle píše:
Některé ďruhy ano, ALE pochybuju, že ti dělali takto specifické odběry. A proč proboha zrovna myslíš na rakovinu?
No mám už přes rok napuchle podpaží. Bulku ran nemám, ale je to prostě napuchle. Mám jít utz. Podpaží, ale včera jsem byla ještě s tlakem v nemocnici a brali mi krev. Tak chci jen vědět, co by z toho mohli zjistit. Lékař říkal, že mám hodně zablokovanou krční páteř. Tak nevím, jestli by to podpaží mohlo být z toho. A nevyznám se v tom, na co mi vlastně dělali testy a jestli by se z toho třeba lymfom dál zjistit.
Některé druhy ano, ale muselo by to být v požadavcích. A to se jen tak nedělá.
Proč všichni hned myslíte na rakovinu? Nemoci je, a všelijakých.
@inkakřivák píše:
Některé druhy ano, ale muselo by to být v požadavcích. A to se jen tak nedělá.
Proč všichni hned myslíte na rakovinu? Nemoci je, a všelijakých.
mám už přes rok napuchle podpaží. Bulku ran nemám, ale je to prostě napuchle. Mám jít utz. Podpaží, ale včera jsem byla ještě s tlakem v nemocnici a brali mi krev. Tak chci jen vědět, co by z toho mohli zjistit. Lékař říkal, že mám hodně zablokovanou krční páteř. Tak nevím, jestli by to podpaží mohlo být z toho. A nevyznám se v tom, na co mi vlastně dělali testy a jestli by se z toho třeba lymfom dál zjistit.
@freeport píše:
Ne, velmi blízká osoba měla předpisovy krevní obraz a za par týdnu začala léčbu rakoviny lymfatickych uzlin.
Asi nezkoumali onkomarkery, ale jen ten krevní obraz, který toho sám o sobě moc neřekne… Jinak lze - ale je to drahý a běžně se to nepředepisuje (lze zjistit levněji jinými vyšetřeními), takže na samoplátce, přesný název si nepamatuju…
Ad tazatelka - zvětšený uzliny může mít člověk z lecčeho, jakákoli vleklá a neléčená infekce, nebo obyč autoimunita… Opuchlost ale může být klidně jen tuková nebo vodová - tam je problém celkově s hormonální disbalancí, může to být i stresem…
Na rakovinné markery se dělají speciální odběry, je to velká spousta testů, nepamatuji si přesně kolik a ty testy pro samoplátce stojí tuším oklo 35 000,– Kč. Výsledek u tak není 100%. pochybuji, že by vám ho nechali dělat na pojišťovnu.
@Mpo99 píše:
No mám už přes rok napuchle podpaží. Bulku ran nemám, ale je to prostě napuchle. Mám jít utz. Podpaží, ale včera jsem byla ještě s tlakem v nemocnici a brali mi krev. Tak chci jen vědět, co by z toho mohli zjistit. Lékař říkal, že mám hodně zablokovanou krční páteř. Tak nevím, jestli by to podpaží mohlo být z toho. A nevyznám se v tom, na co mi vlastně dělali testy a jestli by se z toho třeba lymfom dál zjistit.
Z krve poznaji pritomnost zanetu a ano kdyz ma clovek nektere udaje spatne tak jo, treba hodne spatny muze znacit leukemii nebo spatne enzym problemy s ledvinami, jatry i slinivkou ale samozrejme ne primo nador.
GynDr. mi pri preventivce vystavil zadanku na markery rakoviny vajecniku, strev a mocoveho ustroji. Rikal, ze je na to narok v ramci prevence, tak proc toho nevyuzit.
Muzi maji narok na markery rakoviny prostaty.
Bylo to v srpnu, takze v MojeVZP to jeste nevidim. Jinak bych napsala, kolik to stalo.
Onkomarkery jsou dost orientační. Sama jsem měla vysoce pozitivní na něco, co mi nebylo, a v normě na něco, co mi bylo. Příbuzná taky - onkomarkery v normě a v břiše nádor jak krava. Takže preventivně bych si za to neplatila, při potížích existují mnohem přesnější cílená vyšetření. V mém případě odhalil problém obyč ultrazvuk, řídit se onkomarkerama, asi mám problém.
@Tomie píše:
Asi nezkoumali onkomarkery, ale jen ten krevní obraz, který toho sám o sobě moc neřekne… Jinak lze - ale je to drahý a běžně se to nepředepisuje (lze zjistit levněji jinými vyšetřeními), takže na samoplátce, přesný název si nepamatuju…Ad tazatelka - zvětšený uzliny může mít člověk z lecčeho, jakákoli vleklá a neléčená infekce, nebo obyč autoimunita… Opuchlost ale může být klidně jen tuková nebo vodová - tam je problém celkově s hormonální disbalancí, může to být i stresem…
Nelze. Spousta onkomarkerů je zvýšených až při pokročilém onemocnění. Takže onkomarkery se ke screeningu či diagnostice nepoužívají. Výjimkou je PSA, který se používá pro screening nádoru prostaty. Ale jinak ani negativní onkomarkery nevyloučí nádor.
@Mpo99 tak pokud jsi byla v nemocnici s bolestí na hrudi, tak nabrali základní laboratoř a k tomu nejspíš troponin a možná D-dimery. Ale určitě nenabíraly onkomarkery, nebyl pro to důvod. Předpokládám, že jsi mladá a kdybys už měla rok lymfom, tak už se to projeví daleko víc, než napuchlým podpažím.