Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, potřebuju poradit. Mam docela prekérku
![]()
Po roce a dvou měsících sem ukoncila pracovni pomer se zamestnavatelem. Normalne sem dodrzela dvouměsíční výpovědní lhůtu. Měla sem pracovat do konce roku. Jenze sem mezi svatky zjistila, ze jsem těhotná. Na poslední dva dny v praci uz sem do prace nedorazila (zvraceni, ztrata hlasivek, teploty).
Doktorka mi napsala zpetne neschopenku, ktera mi teda zatim porad trva. Jenze nevim do kdy mi ji necha a co potom.
Takze co se da v mym pripade delat?
Otehotnela sem jeste kdyz sem tam pracovala, jenze sem o tom nevedela. Ted jsem 8+1
Kdyz me necha na neschopence, jde to nejak udelat az do konce těhotenství a co potom?
A kdyz ne mam jit na pracak, mam narok na mateřskou nebo neco?
Omlouvám se za sloh, ale snad me pochopite a nejaka hodna dusicka poradi.
![]()
V práci s tím nic neuděláš. Dala jsi výpověď, pracovní poměr skončil. Můžeš zůstat na neschopence až do porodu a pak po celé šestinedělí, budeš brát nemocenskou, pokud ti doktor nechá neschopenku. Kdy máš přesně termín porodu? Myslím, že do ochranné lhůty se nevlezeš, ale bude to o pár dnů, muselo by se to spočítat přesně na den.
Na pracák také můžeš, budeš brát 5 měsíců podporu. Ale 5 měsíců ti nestačí, kdy máš přesně termín porodu?
@El711 Pokud bude zdravotní důvod nebo doktorka ochotná vymyslet si diagnózu, tak můžeš být na nemocenské do nástupu na PPM (pokud máš nárok) nebo do konce šestinedělí a pak bys začla čerpat rodičák. Ale samozřejmě na neschopence budeš mít omezené vycházky.
S tím nárokem na PPM to závisí na tom, jestli se s nástupem na PPM vejdeš do ochranné lhůty, která je 180 dnů od konce pracovního poměru. Nastoupit na PPM můžeš nejdřív 8 týdnů před TP, tak si to spočítej.
Hele, tak jsem to spočetla a asi se vejdeš do ochranné lhůty, takže bys měla nárok na mateřskou. pracovní poměr tedy skončil 31.12.? A dneska jsi 8+1? Máš už daný termín porodu?
Ochranná lhůta je 180 dní od konce zaměstnání do dne nástupu na mateřskou (tzn. 6-8 týdnů před dnem porodu), takže by mateřská možná klapnout mohla. Zkus si to spočítat.
@El711 píše:
@terinka4444
Termín porodu by mel byt 18.srpna
v tom případě se vejdeš do ochranné lhůty, ta končí 29.6. a ty můžeš už 23.6. nastoupit na mateřskou. Budeš mít tedy nárok na mateřskou.
@El711 Takže si můžeš neschopenku převézt ke gynekologovi, pokud ti napíše rizikové a zůstat doma na neschopence, poběží ti nemocenská, pak přejdeš na mateřskou. Budeš omezená vycházkama. Nebo se nahlásíš na pracák jako uchazeč o zaměstnání a budeš brát 5 měsíců podporu, nebudeš omezená vycházkama, budeš muset trochu chodit na ten prack a budeš mt finančně nepokryté dva týdny v tom červnu, podpora je jen 5 měsíců. Záleží, co gynekolog a co ti bude víc vyhovovat.
@terinka4444
Dekuju jsi zlata, ja se v tehlech vecech vůbec nevyznam. Takze ted mam do toho 23.6. byt bud na nemocenské nebo na pracaku a pak rovnou na mateřskou jo?
Ja se omlouvam za tolik otazek.. možná se ptam jak tele
![]()
@El711 píše:
@terinka4444
Dekuju jsi zlata, ja se v tehlech vecech vůbec nevyznam. Takze ted mam do toho 23.6. byt bud na nemocenské nebo na pracaku a pak rovnou na mateřskou jo?
Ja se omlouvam za tolik otazek.. možná se ptam jak tele![]()
Ano, na mateřskou můžeš nastoupit 8 týdnů před porodem, což je 23.6. Teď to období musíš nějak vyplnit, takže buď zůstaneš na rizikovém a budeš brát nemocenskou. Nebo půjdeš na pracák jako klasický uchazeč o zaměstnání, vyběháš si podporu a budeš na podpoře. Ale máme druhý táden v lednu, takže 5 měsíců podpora to je do prvního týdne v červnu. Takže ti vlastně chybí druhý a třetí týden v červnu do nástupu na mateřskou. To bys měla plonkové bez peněz. Byla bys na pracáku, aby za tebe platili zdravotní, ale bez peněz těch 14 dnů.
Příspěvek upraven 08.01.18 v 17:30
Nevíte holky kde se na tu ochranou lhůtu muzu oficiálně zeptat? ![]()
@El711 píše:
Nevíte holky kde se na tu ochranou lhůtu muzu oficiálně zeptat?
na to se nikde nemusíš oficiálně ptát, ta je dána zákonem. Těhotná má ochrannou lhůtu 180 dnů od konce zaměstnání, pokud poslední zaměstnání trvalo alespoň 180 dnů. Na to se nemusíš nikde ptát. A to máš od 1.1. do 29.6.